Dolar 32,5998
Euro 34,8050
Altın 2.488,52
BİST 9.464,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 22°C

Nisan 2016’te AVM Ciro Endeksi %10,3 arttı

Nisan 2016’te AVM Ciro Endeksi %10,3 arttı
04 Haziran 2016 08:29 | Son Güncellenme: 04 Haziran 2016 08:30
A+
A-

AVM_gorsel

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği ile Akademetre Research tarafından ortaklaşa oluşturulan AVM Endeksi’nin Nisan ayı sonuçları açıklandı. Her ay düzenli olarak yayınlanan verilere göre ciro endeksi Nisan 2016 döneminde bir önceki yılın Nisan ayı ile karşılaştırıldığında yüzde 10,3’lük bir artışla 182 puana ulaştı.

AVM’lerdeki kiralanabilir alan (m2) başına düşen cirolar Nisan 2016’da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10 oranında arttı ve verimlilik m2 başına 693 TL’ye ulaştı. Verimlilik, İstanbul’da 786 TL, Anadolu’da 631 TL olarak gerçekleşti.

Nisan ayında en yüksek ciro artışı ayakkabı kategorisinde gerçekleşti…

Geçtiğimiz yılın Nisan ayı ile karşılaştırıldığında 2016 Nisan döneminde kategoriler bazında endeks yüzde 10’luk bir artış gösterdi. En yüksek ciro artışı ise ayakkabı-çanta kategorisinde yüzde 21’lik artışla yaşandı. Geçtiğimiz yılın Nisan ayı ile karşılaştırıldığında Nisan 2016’da giyim kategorisi yüzde 15, hipermarket kategorisi yüzde 12, yiyecek kategorisi yüzde 11 ve AVM’lerdeki diğer* alan ciroları yüzde 2 artış kaydederken teknoloji hipermarket ciroları yüzde 1 oranında düşüş gösterdi.

Ziyaret Sayısı Endeksi

Nisan 2016 verileri bir önceki dönemin aynı ayı ile karşılaştırıldığında ziyaret sayısı endeksinde bir değişim yaşanmadığı gözlenmiştir.

AVM Endeksi Nisan 2016 sonuçlarını değerlendiren AYD Başkanı Hulusi Belgü

““AVM endeksi Nisan 2016 döneminde bir önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında yüzde 10,3 oranında arttı. Terör saldırıları sonrası Mart ayında azalan ciro ve ziyaretçi sayılarının Nisan ayında tekrar yükselişe geçmiş olması sevindirici. Nisan ayı özellikle hazır giyim, ayakkabı sektöründe yeni sezonun başlangıcı. Kategori bazında en yüksek artış da ayakkabı-çanta kategorisinde yaşandı. Geçtiğimiz yıllarda AVM ve perakende sektörü açısından yaz döneminde bir miktar düşen iç tüketim yurt dışından gelen yabancı ziyaretçilerin sayısındaki artış ve onların harcamalarıyla dengeleniyordu. Ancak bu yıl şu ana kadar turizm sektöründen gelen olumsuz veriler alışveriş merkezleri açısından da yakından takip edilecek bir unsur. Diğer yandan yaklaşan Ramazan ayı, bayram tatili ve İstanbul Shopping Fest gibi dönemlerin alışverişe olumlu yansıyacağını düşünüyoruz” dedi.

Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği Hakkında

AVM Sektörüne sorumlu liderlik yapmak ve sektörün sağlıklı gelişimine katkıda bulunmak amacıyla 2009 Mart ayında 16 kurucu üyeyle yola çıkan AYD, (Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği) bugün üyelerinin kontrolündeki AVM’ler ile sektörün % 70‘inden fazlasını temsil etmektedir.

AYD Türkiye’de takriben 52 milyar dolarlık yatırımı ve 400 bin nitelikli istihdamı temsil etmektedir. Özellikle son 10 yılda Türkiye ekonomisinin dördüncü büyük sektörü haline gelmiş olan Perakende Sektörü ve AVM’ler birlikte ülke ekonomisine yerli ve yabancı yatırımcılar olarak önemli katkılar sağlamaktadırlar.

AYD, Alışveriş Merkezlerinin, tüketicilere keyifli alışveriş imkânı veren, perakende sektörüne katma değer yaratan, kent ile bütünleşen ve dünya standartlarında mekânlar olmasını sağlamak amacı ile perakendeciler, tüketiciler ve sektörel çözüm ortaklıkları ile birlikte perakende sektörünün sağlıklı gelişimine katkıda bulunmak üzere çalışmalarını sürdürmektedir.

REKLAM ALANI