Dolar 32,3666
Euro 34,9608
Altın 2.325,60
BİST 9.125,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Neden şansızım?O neden benden çok şanslı…

24 Şubat 1981 Yılında İstanbul'da doğdu, Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu Girişimcilik ve proje yönetimini derece ile bitirdi. okurken UND öğrenci çalışma grubu ile "Ankara Öğrenci Zirvesi"nde aktif olarak görev yaptı ve organizasyonunda konuşmacı olarak katıldı Araştırmayı ve sorgulamayı seven bir yapısı olan Ergenecoşar Metsan Lojistik bünyesinde Pazarlama ve Kalite Yönetmeni olarak iş yaşamına başladı. BLMYO Mezunlar derneği Kurucu üyeliğinin yanında Utikad Genç forwarder çalışma grubu, Utikad Gümrük ve Antrepo çalışma grubu ve Utikad Denizyolu çalışma grubunda aktif görev almaktadır.
29 Temmuz 2013 14:43 | Son Güncellenme: 29 Temmuz 2013 14:45

Sabri Ergenecosar - Kopya

Dünya da işsizlik rakamları pek iç açıcı bir durumda değil. Her yıl üniversitelerden binlerce genç yeni umutlarla, hayallerle mezun olup işsizlik ordularının birer askeri olamadan ve gerçeklerle yüzleşmeden maalesef iş hayatına adım atamıyor.

Tabii tüm bunlar bütün yeni mezunlar için geçerli değil, bazıları babalarının torpili ile hemen daha mezun olmadan bir yere kapak atıyor veya okul zamanı ders notlarını yukseltmek için gece gündüz çalışmış bir kesimde aynı şekilde göze çarparak bir yerlerde işe alınıyor.

Yeni mezunları 4 kategoriye ayırsak her halde ilk 3 şu şekilde olurdu.

  • İşsizler ordusu
  • Baba torpili
  • Okuldayken göze çarpanlar

Bunların haricinde bir başlık daha var ki hepimizin hayatında, etrafında sıkça gördüğünü düşündüğüm bir kesim;

  • Şanslılar

 Evet bazen etrafımızda hiçbir şey yapmadan, hiç uğraşmasına gerek olmadan her şeyi rahatça başarabilen “Şanslı” dediğimiz kişiler vardır. Onların yanında kendimizi hep “Şanssız” hissederiz. Bunun nedeni zaten terfi zamanı o “şanslı” kişi terfi yi alacaktır. En iyi iş teklifleri ona gelir çünkü o doğuştan çok “Şanslı” dır. İş başvurusu yaptığım yer benden önceki başvuran vasıfsız adamı işe almış bende zaten şans olsa…  diye başlayan bir çok örnek sunabilirim sizin hayat kesitiniz olarak hiç de yabancı olamayacağınız küçük hikayeler de anlatabilirim.

Bunun yerine size şansınızı çevirebilmenin küçük anahtarından bahsetmek istiyorum.

Prof.Dr. Richard Wiseman’ın yazdığı Şans faktörü (The Luck Factor) kitabında yaklaşık 400 kişi ile yaptığı özel testlerden elde ettiği bilgi ve tezleri çok detaylı bir şekilde paylaşmış.

Kendisini çok şanslı sanan 200 kişilik ekiple kendisine şansız diyen 200 kişilik ekip arasında en çok dikkatimi çeken test” Gazete de ki fotoğrafları sayın testi”, wiseman iki grubun üyelerine birer gazete vererek gazetede ki fotoğrafları saymalarını istemiş. Şansız olduğunu düşünen grup birkaç dakika içinde sonuca ulaşırken şanlı grubun bu süresi saniyelerle ifade edilecek kadar kısaymış. Bunun sebebi gazetenin 2 sayfasında yarım sayfa büyüklüğün de “Resimleri saymanıza gerek yok toplam 45 resim var” diye büyük puntolarla yazılmış bir ilan varken “şansızlar” bu ilanı göremedikleri için tek tek fotoğrafları saymışlar. “şanslı “ grup ise bu ilanın hemen dikkatlerini çektiğini söylemiş.

Bunun sebebi aslında odaklanma sorunlarımız yüzünden kendi şansızlığımızı yaratmamız. Wiseman’ın örneğinde olduğu gibi sadece tek bir şeye (örnekte fotoğraf) odaklandığımız zaman diğer fırsatları kaçırıyoruz. Fırsatları görebilmek için odaklanmamızı daha geniş kapsamda tutmamız yeterli, yapmamız gerekenler kısaca;

  • Sezgilerimize kulak vermek,
  • Kendimize güvenmek,
  • Bakmakla görmeğin arasında ki farkı iyi anlamak,
  • Olumlu beklentiler içinde olmak
  • Şanssız olduğunuzu düşündüğünüz anda aslında onun bir şans olduğunun bilincinde olmak.

 

Elbette Şansa İnanırım;

Yoksa sevemediğim

İnsanların Başarısını neyle

İzah edebilirdim?

Jean COCTEAU

 

 

REKLAM ALANI
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR