Dolar 32,3310
Euro 35,0618
Altın 2.285,03
BİST 8.986,55
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Neden ekonomilerden kötü durumdayken, borsalar zirve yapıyor?

Neden ekonomilerden kötü durumdayken, borsalar zirve yapıyor?
27 Mart 2013 09:00
A+
A-

borsa

Destek Menkul Değerler, Analiz Departmanı tarafından hazırlanan analize göre, İşsizlik oranının yükseliş gösterdiği, şirket karlarının yetersiz kaldığı ve geniş kapsamlı federal harcama kesintilerinin büyümeye etki etmeye başladığı bu günlerde dahi endeks, mart ayının başında üst üste beş gün rekor kırmaya başardı. Peki ama hisse senetlerindeki toparlanma yatırımcıda güven duygusu yaratıp reel ekonomiyi ayağa kaldırabilecek mi? Yoksa durgun ekonomi Wall Street’i gerçeklerle yüzleşmeye mi zorlayacak?

Ne yazık ki Dow Jones Endeksi’nin yatırımcının şevkini kamçılayacağı o güzel günler ufukta görünmüyor. Sade Amerikan vatandaşı, Wall Street’i Main Street’ten yani küçük işletmelerin dünyasından ayıran derin uçurumun farkında. Hisse senedi fiyatlarını belirleyen karlar, dış büyüme ve ülke çapında çalışan maaşlarının baskılanmasıyla dengede tutuluyor. Sentier Research’e göre enflasyon sonrasında ortalama ABD hane halkının 2013 ocak ayındaki geliri, zayıf ekonomisinin teknik yönden toparlanmaya başladığı 2009 Haziran seviyesinden %4,5 daha düşüktü. Ekonominin üretimi halen potansiyelin %5,8 altında ve işsizlik oranı dört yılı aşkın bir süredir %7’nin üzerinde seyrediyor.

Washington’da yaşanan bütçe tartışmaları, sahnelenen siyasi bir oyun olmaktan çok, giderek küçülen bir pastadan en büyük dilimi kapmak için verilen kavgaya işaret ediyor. “Emellerimiz ve yöntemlerimiz arasındaki uçurum varlığını sürdürdükçe, kapımızı her seferinde farklı bir kriz çalmaya devam edecek” diyor Harvard Business School tarafından yayımlanan “Competitiveness at a Crossroads” raporunun yazarlarından Jan Rivkin. Rivkin, ABD ekonomisinin yakın geleceğinde “sürekli düşüş” sarmalına girme ihtimalini gördüğünü belirtiyor. Amerikalı şirketler bu sarmalın içerisinde büyümek için şanslarını başka yerlerde arayacak. Bu eğilimleri yüzünden politikacıları ve halkı karşılarına alan şirketler, ABD dışında daha yoğun bir fırsat arayışına yönelebilirler.

Eski Citigroup CEO’su ve MIT yönetim kurulu başkanı 74 yaşındaki John Reed, finans komünitesinin köklü bir değişimden geçtiğini öne sürüyor ve büyük bankaların kredi vermekten ziyade yatırım ürünleri yaratmaya odaklandığının altını çiziyor. Bu durum da üreticilerin bankaların ilgisini çekmesi de zorlaşıyor ve ABD’de üretimin sıkıntıya girmesine neden oluyor.

Hane halklarını borçlarını ödeyebilmesi için faiz düşük tutuluyor, bütçe açıkları azaltılıyor. Hazine bono ve tahvillerine yatırım yapan tasarruf sahipleri, çok düşük getiri sebebiyle borsadaki hisse senetlerine yöneliyor. Borsalardaki bu ralli sadece FED’in desteğiyle olmuyor elbette. Fiyatlar yüksek seyrettikçe, insanlar harcama yapma eğilimi azalırken daha çok hisse senedi alırlar. John Maynard Keynes’in deyişiyle, borsa kendi fikrinizin hiçbir önem taşımadığı bir güzellik yarışması gibidir. Sonunda gider, diğer insanların seçeceği düşündüğü yüzü seçersiniz.

“Eğer ekonomi tekrar canlanacak olursa, yatırımcılar FED’in şifalı elini borsanın üzerinden çekeceği düşüncesine kapılabilirler. Bu beklentiyle de bono ve tahvillerini elden çıkarabilir, faiz oranlarının artmasına ve de hisse senetlerinin düşmesine neden olabilirler” diyor Gluskin Sheff Associates baş ekonomisti David Rosenberg.

Bunun, ekonominin düzeltmesi için yatırımcının pozitif bir hava yaratma çabası olduğunu ifade edenler de yok değil. Ki eğer gerçekten de böyleyse FED’in stratejisi de işe yaramış olacak. Aksi halde Wall Street çok büyük bir tehlike ile karşı karşıya kalmış olabilir…

Ekonomi Ajandası

 

REKLAM ALANI