Dolar 32,4945
Euro 34,9060
Altın 2.435,64
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C

NE OLACAK BU KALİTE SORUMLULARININ HALİ

27 Haziran 2013 10:44

 

Yeliz Sarıçam

Şirketler çoğunlukla ihalelerde ISO 9001 belgesi istenmesi, müşterilerinin bu belgeyi sorması gibi çeşitli nedenlerden dolayı kalite belgesi almaya ihtiyaç duyuyorlar.  Bu sebeple danışman firmaların kapılarını çalan şirketler, aldıkları destek ile 4 – 6 ay süresince yaptıkları çalışma neticesinde belgeyi almaya hak kazanıyorlar.  Peki daha sonrasında neler oluyor?

Genellikle kurumlar bu çalışmaya karar verdikleri anda kurum içerisindeki departmanlarda çalışan uygun gördükleri bir kişiyi kalite sorumlusu olarak atıyor. Atanan kişi asıl görevleri yanında kalite ile ilgili olan sorumlulukları yerine getirmekte zorlandığında, çoğunlukla ara denetime yakın, kurum ilan vererek bu işi yapacak başka bir personeli işe alıyor.

İşe yeni giren kalite sorumlusuna yönetim tarafından “Biz senin arkandayız ne gerekirse yap.” mesajı veriliyor. Kalite sorumlusu görevini yerine getirmek için gerekli düzenlemeleri yapıyor. Evraklar düzenleniyor, toplantılar yapılıyor ve denetim atlatıldıktan sonra kurum içerisinde bir rahatlama oluyor.

Denetimden önce dedikleri yapılan kalite sorumlusu aynı şekilde görevini yerine getirmek istediği anda sorunlar başlıyor. İlk önce personelden tepki görüyor. Personel tarafından işi engellediği öne sürülüyor. Gördüğü tepkiler sonrasında yönetime giden kalite sorumlusu “Şimdi işler yoğun, denetime yakın bakarız.” cevabı ile karşı karşıya kalıyor.

İşin başka bir boyutu da kalitenin sadece kalite sorumlularının görevi olduğu düşüncesinin varlığı.  Çoğunlukla danışman fonksiyonu ile görev yapan kalite sorumluları bu düşünce ile çalışan personel ve yönetimin karşısında kalite standardının gerekliliklerini kağıt üzerinde yerine getirmekten öteye gidemiyor.

İşte Türkiye’ de birçok kurumun ve kalite departmanındaki çoğunlukla tek kişiden oluşan personelin durumu böyle.

Yukarıda bahsettiğimiz olumsuzlukların önüne geçmek için kurumlar kalite belgesi almaya, öncelikle süreçlerini, hizmet veya ürün kalitesini iyileştirmek, performansı ve verimliliği arttırmak amacı ile karar vermeli. Sonrasında üst yönetimin kalite sorumlusuna ve kalite yönetim sistemine gerekli desteği sürekli olarak vermesi, tüm kurum bünyesinde çalışan personeline kalitenin sadece kalite sorumlularının işi değil, kurum içerisinde çalışan tüm personelin yani herkesin işi olduğunu anlatması ve benimsetmesi gerekir. ok

Ancak bu şekilde kalite yönetim sistemi etkili ve etkin bir şekilde işleyerek, kurumunuzu geliştirecek, süreçlerinizin iyileştirecek, performans ve verimliliğinizi arttıracaktır.

REKLAM ALANI
YAZARIN EKLEMİŞ OLDUĞU YAZILAR
11 Ekim 2017 14:23