Dolar 32,5882
Euro 34,7936
Altın 2.508,04
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Ne olacak bu doların hali?

Ne olacak bu doların hali?
19 Ocak 2014 09:12 | Son Güncellenme: 19 Ocak 2014 09:13
A+
A-

12_ulke_dolara_karsi_paralarini_birlestirecek13781106580_h1068900

HERKESİN aklında bu soru var. 2014’e çok hızlı bir giriş yapan ve siyasi tansiyonun yükselmesine paralel hızla tırmananın dolar ve euro kuru tedirginlik yaratıyor.

Kısa vadede kurlarda bir düşüş beklentisi yok. Siyaset durulmadan yükseliş eğiliminin sona ermesi de güç gözüküyor. Bu belirsiz dönem hem bireyleri hem de iş dünyasını etkiliyor. Dövizle kira ödeyen alışveriş merkezleri kurun sabitlemesi için lobi yapıyor. En büyük korku enerji faturalarının artma olasılığı. Stokların erimesiyle teknoloji ürünlerinin fiyat etiketleri de yükseliş arefesinde. Turizimciler 2014’ten umudunu koruyor. En rahat sektör ise yine gayrimenkul. Dev ihalelere gelen teklifler sevindirici. 3 ile 6 aylık siparişlerle çalışan ihracatçılar kurun etkisini 2014’ün ilk çeyreğinde hissedeceğini söylüyor. İşte Türkiye’nin kur gündemi…

EMLAK

Patronlar umutlu, emlak  yine kazandıracak

17 ARALIK’ta başlayan operasyonun sektörü olumsuz etkilemediğini söyleyen sekör temsilcilerine göre emlak kazandırmaya devam edecek. Patronlar, geçtiğimi günlerde Emlak Konut GYO’nun Kazlıçeşme’deki 111 dönüm arsası için 4.2 milyarlık teklif almasından moral buldu. Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Dumankaya, teklife Türkiye’deki gayrimenkul geliştiriciler ve yatırımcıların olumlu baktığını söyledi. Dap Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Yılmaz ihaleye olan yoğun ilginin Türkiye’nin güven ve istikrar ortamının devam ettiğini göstergesi olarak yorumladı. Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik, 4-5 yılda bir yaşadığımız bu kriz ortamı kısa vadede sıkıntı oluştursa da uzun vadede hem sektörün hem Türkiye’nin önünü açık” dedi.

Yabancıya konut satışı patladı

DOLARDAKİ artışı değerlendiren yabancılar geçtiğimiz ay atağa geçti. Yabancı yatırıcılar aralık ayında yılın rekorunu kırarak emlakta toplam satışlardan yüzde 19.9’luk pay aldı. Markalı konut projelerindeki satışlarda yabancı satış oranı ekim ayında yüzde 5.9, kasımda ise yüzde 7.8’di. Döviz artışının avantajını yaşadığını söyleyen İnşaat şirketlerinin patronları ağırlıklı olarak Körfez ülkeleri’ne satış yaptıklarını söylüyor.  Sektör temsilcilerine göre 2014 yılında yabancı satış oranı artacak.

ENERJİ

Maliyetler artacak, üretici ve tüketici etkilenecek

KURDAKİ artış en çok enerji maliyetlerini vuracak. Sektör temsilcileri, dolar kurundaki artışın eninde sonunda tüketiciyi de, yatırımcıyı da etkileyeceğini söyledi. Yeni kur seviyesi ile yapılan fizibilitelerin enerji fiyatlarına yansımaları olacağını dile getiren sektör temsilcileri şunları anlattı: “Yaptığınız projenin fizibilitesi ortadan kalkar. Maliyetlerdeki artışlar, yatırımcıların projelerini hayata geçirmesinde, hem öz kaynak temini açısından, hem de yabancı kaynak temini açısından zorluk yaşanmasına sebep olur. Kur artışı yeni yatırımları etkilediği kadar, bekleyen özelleştirmeleri de etkileyecek.”

VATANDAŞ

Dövizle borçlananın faturası kabarıyor

DÖVİZE endeksli ödemesi olanlar tedirgin. Geçtiğimiz yıl 600 Euro’luk araç ya da konut taksiti ödeyen bir kişi yaklaşık 1400 lira ile bunu karşılarken bugün aynı ödemeyi ancak 1800 lira ile yapabiliyor. Kur nedeniyle maliyetler yüzde 30 arttı. Ayrıca her hanenin gideri de yapılan zamlar nedeniyle artıyor. Kurdaki artış gıdadan teknolojiye, giyimden eğitime her alana yansıyor. Uzmanlar bu tür belirsiz dönemlerde vatandaşların özellikle döviz kuru ile borçlanmaktan kaçınması gerektiğine dikkat çekiyor.

ALIŞVERİŞ

Stoklar bitince ithal ürünlere zam kapıda

DÖVİZ fiyatlarındaki artış teknoloji marketlerini de etkiliyor.  Stokların tükenmesiyle beraber yüksek kurdan ithal edilmiş ürünler teknoloji ürünlerinin fiyatlarını arttıracak. İthal otomobiller için de aynı durum sözkonusu. Kiralarını dolar veya Euro üzerinden ödeyen perakendeciler kuru sabitlemek için AVM yönetimleriyle sıkı bir pazarlığa oturdu. AVM’lerin bir kısmı dolar ve Euro’yu sabitleme kararı alırken, bir kısmı ise farklı paketlerle perakendeciyi rahatlatma yoluna gitti.

TURİZM

Tatilciler 2014’te umudunu koruyor

KURDAKİ yükseliş turizimcileri de harekete geçirdi. Dolardaki yükselişin normal olmadığını ve geçici olduğu ümidini taşıdığını belirten sektör temsilcileri, şu bilgileri verdi: “Konaklama sektöründe fiyatlarımızı dolar olarak veriyoruz, dolar olarak alacağımız için daha yüksek meblağ alacağımızı zannediyoruz ama giderlerimize o kadar zam geliyor ki neticede bir şey fark etmeyecek gibi duruyor. Yurtdışı turlarından ziyade yurtiçi turların düşündürücü olacağını düşünüyoruz”

İHRACAT

Büyükekşi: 2014’ün ilk çeyreği önemli

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, kurlardaki artışın ihracat üzerindeki etkisini kısa vadede görebilmenin mümkün olmadığını belirterek, “İhracat genelde 3-6 aylık siparişler üzerine ilerliyor. Bu yüzden rekabetçi kurun etkisi bu yılın ilk çeyreğinden itibaren görülebilir” dedi.  Kurdaki istikrarı sağlamak için gerekli önlemlerin alınacağına değinen Büyükekşi, genel risk algısının düşmesiyle yatırımcıların daha uzun vadeli alım-satım yapmaya başlayacağına inandıklarını söyledi.

Büyükekşi, ihracatçılar olarak kur seviyesinden çok rekabetçi seviyelerde istikrarlı seyreden kuru daha önemli gördüklerini dile getirerek, şunları kaydetti: “O yüzden dengeli kur talebimizi her fırsatta yineliyoruz. Çünkü kurların çok fazla yükselmesi demek, önce enerji maliyetlerinin, sonra enflasyonun ve dolayısıyla tüm girdi maliyetlerinin artması anlamına geliyor. Diğer taraftan kurlar yükseldiğinde, yurtdışından fiyat düşürme baskısı oluyor. Dolayısıyla yüksek kurlar, ihracatçılarımız için doğrudan avantaj sağlamıyor.”

Hürriyet

REKLAM ALANI