Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Mücevherci piyasadaki hareketten rahatsız!

Mücevherci piyasadaki hareketten rahatsız!
09 Mart 2015 22:11 | Son Güncellenme: 10 Mart 2015 11:52
A+
A-

mucevher

Altın ve dolardaki hızlı hareketler Türkiye’nin mücevher ihracatını olumsuz etkiledi.
Mücevher İhracatçıları Birliği’ne göre, altın takı ihracatı Şubat ayında bir önceki döneme göre yüzde 19’dan fazla azaldı ve 146 milyon dolar civarında gerçekleşti

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, “Türk mücevherinin geleneksel alıcıları bile rahatsız, dolar yükseliyor, altın fiyatları düşüyor,  miktar bazında artış yakaladık ama piyasanın değeri geriliyor” dedi. Güner, geçen ay yaptığı Rusya’yla ilgili uyarısının gerçekleştiğinin ve ihracatta gerileme yaşandığının altını çizdi.

Mücevher İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan şubat ayı verileri, ocak ayının iyimserliğini sildi. 2015 Şubat ayı külçe altın hariç mücevher ihracatı, değer bazında 2014 Şubat ayına göre yüzde 19.40 oranında geriledi ve 146 milyon 73 bin 103 dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam geçen ay 287 milyon doların üzerinde gerçekleşmişti. Şubat ayında yapılan  ihracat değer bazında azalırken, miktar bazında yüzde 27.50’lik artışı yakaladı. Yılın ikinci ayında yapılan altın takı ihracatının miktarı, 235 bin 848 kilo seviyesine yükseldi.

İhracatta düşüş verilere yansıdı

Birliğin verilerine bakıldığında şubat ayında altından mamul mücevherci eşyası satışında da gerileme gözleniyor. Altından mamul takı satışında geçen sene aynı döneme göre değer bazında yüzde 20.47’lik düşüş yaşandı ve 129 milyon 173 bin dolarlık satış gerçekleşti.  Gümüşten mamul kuyumcu eşyası satışı da geçen sene aynı döneme göre yüzde 16.94’lük gerileme ile  8 milyon 301 bin dolar oldu. Pırlantalı altından mamul mücevherci eşyası satışı ise yüzde 4.87’lik artış ile 5 milyon 257 bin dolar olarak gerçekleşti.

Güner: Gergin insan mücevher almaz

2015 Şubat ayı mücevher ihracat rakamlarının geldiği noktayı değerlendiren Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner; gerek dünyada ve gerekse Türkiye’de gerilim yaşandığını, ABD ekonomisinde yaşanan olumlu gelişmelerin özellikle gelişmekte olan ekonomileri vurduğunun altını çizdi. Güner, “Altın fiyatları istikrara kavuşamadı, ABD ekonomisinden gelen her olumlu veri, dünyanın kalanında olumsuz etki yaratıyor. ABD Merkez Bankası FED’den olası faiz artışı kararı beklentisi doları fırlattı. Yaptığımız ihracatta miktar bazında artış var ancak bu değer bazında bize olumlu yansımadı” dedi. Güner, geçen ay veriler açıklandığında özellikle Rusya ekonomisindeki bozulmanın Türkiye’yi etkileyeceğini vurguladığını hatırlattı. Güner, “yaşanan gelişmeler bizi haklı çıkardı, Rusya’daki kriz ihracatımızı vurdu” dedi. Güner, “ülke de, dünya da gergin, insanlar gerildiğinde en son yapacağı şey mücevher alışverişidir” görüşüne yer verdi.

‘Fuara hazırız’                                     

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, “12-15 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan İstanbul Jewelery Show için çok yoğun çalışma yaptık. Fuara 6-7 bin civarında yabancı alıcı gelmesini bekliyoruz. Mücevher İhracatçıları Birliği olarak bin 500 kişiye yakın konuğu sadece biz davet ettik. Fuara yerli ve yabancı 30 bin kişilik katılım bekliyoruz” diye konuştu. Güner, fuara katılım ve Türkiye’nin mücevher ihracatı potansiyelini yükseltmek amacıyla davet ettikleri heyetlerin masraflarını desteklediklerini de vurguladı.

capture-20150309-112803.jpg

REKLAM ALANI