Dolar 32,4256
Euro 34,4563
Altın 2.486,52
BİST 9.679,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çar 21°C
Per 19°C
Cum 16°C
Cts 18°C

Mücevher ihracatçısını Rusya korkusu sardı

Mücevher ihracatçısını Rusya korkusu sardı
14 Şubat 2015 11:49
A+
A-

AYHAN GÜLER

Mücevher ihracatı ocak ayında yaklaşık yüzde 50 artmasına karşın, Rusya’da yaşanan kriz nedeniyle ihracatçı tedirgin durumda.

Mücevher İhracatçıları Birliği tarafından açıklanan yılın ilk verileri umut vaat ediyor. 2015 Ocak ayı külçe altın hariç mücevher ihracatı, değer bazında 2014 Ocak ayına göre yüzde 48.62 oranında artarak 288 milyon 669 bin 195 dolar olarak gerçekleşti. Ocak ayında yapılan ihracat değer bazında artarken, miktar bazında geriledi. Yılın ilk ayında yapılan altın takı ihracatının miktarı, geçen sene aynı döneme göre yüzde 12 civarında azaldı ve 203 bin 325 kilo seviyesine geriledi.

Birliğin verilerine bakıldığında ocak ayında altından mamul mücevherci eşyası satışı 276 milyon 966 bin dolar, gümüşten mamul kuyumcu eşyası satışı 6 milyon 176 bin dolar, pırlantalı altından mamul mücevherci eşyası satışı ise 1 milyon 785 bin dolar olarak gerçekleşti.

“Altın fiyatlarına rağmen ihracat arttı”

2015 Ocak ayı mücevher ihracat rakamlarının geldiği noktayı değerlendiren Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner; ulaşılan satış rakamlarının kendileri için şaşırtıcı olmadığını belirtti.

Güner, “bu rakamları zaten bekliyorduk. 2015 Ocak ayında mücevhercilik sektörü yurtdışındaki pazarlara toplam 288 milyon doları aşan değerde, altın ağırlıklı takı satışı gerçekleştirdi. Geçen sene aynı döneme göre yüzde 48.7’lik artışı ifade ediyor ki, yıl geneli için çok umut verici bir rakam olarak değerlendiriyorum. 2014’te altın fiyatlarındaki düşmeye rağmen bizim ihracatımız artmıştı. Bu ay altın fiyatlarındaki yükselişin de kısmi etkisinin olduğunu belirtmeliyiz. Ancak biz 2015 yılı beklentilerimizde ifade etmiştik zaten; çok dramatik gelişmeler yaşanmadığı sürece bu sene mücevher ihracatı performansımız yüksek olacaktır. Özellikle elmas borsası üzerinden doğacak işlem hacminin de tedricen yükselmesini bekliyoruz. 3 büyük elmas borsası olan Dubai, İsrail, Belçika’nın işlem hacminin 100 milyar doları geçtiğini ve Türkiye olarak bu işlem hacmine talip olduğumuzu belirtmiştik; yineliyoruz” dedi…

Rusya uyarısı

Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, Rusya’da yaşanan gelişmelerin Türk ihracatçısını olumsuz yönde etkilediği uyarısında bulundu. Güner, “Özellikle Rusya bizim için çok önemli bir pazar. Moskova ve Kiev ile yaşanan gerilim ve petrol fiyatındaki düşüş nedeniyle ekonomisi zor durumda olan Rusya’daki pozisyonumuzu yeniden kazanmamız gerekiyor. Bu konuda gerekirse hükümet nezdinde girişimde bulunulmasında yarar var. Pek çok sektörün Rusya yüzünden sıkıntılı olduğu ortada” dedi.

“Mart’taki fuara yoğunlaştık”

Borsanın gelişmesinin mücevher ihracatının artmasını destekleyeceğini vurgulayan Güner, “Önümüzdeki dönemde ihraç ettiğimiz mücevherler içindeki elmas-pırlantalı ürün payında artışlar şaşırtıcı olmasın. Mart ayındaki fuar için çok yoğun çalışıyoruz; orada da büyük bir performans sergileyerek yılın 2. yarısında daha yüksek ihracat rakamları elde etmek ve 2015 yılını 5 milyar doların üzerinde bir ihracat ile tamamlamak istiyoruz” görüşünü paylaştı.

Birleşik Arap Emirlikleri Türkiye’nin en yakın partneri 

Türk mücevher sektörü, Körfez Ülkeleri ile ticari ilişkilerini bu yıl da kuvvetli şekilde sürdürüyor. Birleşik Arap Emirlikleri, 2014 rakamlarına göre mücevher ihracatında birinci sırada yer aldı ve değer bazında alımlarını artıran ülke oldu. Birleşik Arap Emirlikleri, Ocak ayında da alımlarını yüzde 4 civarında artırarak, yaklaşık 37 milyon dolarlık Türk mücevheri ithal etti. Irak ikinci sırada ancak alımları geriliyor, Singapur ise Türk mücevheri konusunda talebini artırarak üçüncü sıraya yerleşti ve geçen ay 12 milyon dolardan fazla Türk mücevheri ile alımlarını yüzde 266 oranında artırdı.Türk mücevher sektörüne ilgisini artıran bir başka ülke de Amerika Birleşik Devletleri.

 

REKLAM ALANI