Dolar 32,3835
Euro 35,0525
Altın 2.326,19
BİST 9.098,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Moody’s Türkiye’nin notunu artırabilir

Moody’s Türkiye’nin notunu artırabilir
13 Nisan 2013 07:55
A+
A-

A Moody's sign on the 7 World Trade Center tower is photographed in New York August 2, 2011.   Behind all too many of market moves in government debt of late has been a report from one of the major credit ratings agencies. Standard & Poor's is the biggest and arguably the most influential, fast followed by Moody's Investor Service and then their smaller rival, Fitch Ratings. In national capitals, they are alternately villified by politicians or held out as just arbiters for denouncing government profligacy.   REUTERS/Mike Segar   (UNITED STATES - Tags: BUSINESS POLITICS)

  İntegral Menkul Değerler Araştırma Departmanı Güzem Yılmaz analizine göre,IMF Güney Kıbrıs’a 1.3 Milyar Dolarlık yardıma hazırlanıyor

 Nisan ayına Avrupa Merkez Bankası (AMB) Başkanı Draghi’nin açıklamaları ile başlayan Avrupa piyasaları, geçtiğimiz haftaya da beklentileri karşılayan makroekonomik verilerin etkisinde pozitif başladı. Özellikle haftanın ilk yarısında açıklanan Avrupa ve Almanya Endüstriyel Üretim ile Dış Ticaret Dengesi verilerinin beklentilerin üzerinde açıklanması, hem Avrupa genelinde hem de Almanya’da sanayi üretiminin ve ihracatın son dönemlerde iyileşmesine işaret ediyor.

Avrupa’nın en güçlü ekonomisi Almanya’nın, dördüncü çeyrekteki daralmanın ardından istikrar kazanmakta olduğunu gösteren bu veriler, DAX endeksini de yukarı taşıdı. Diğer taraftan, hafta ortasında Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nu değerlendiren Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, Avrupa’da yaşanan gelişmelere değinerek, öncelikle bankacılık sisteminin yeniden yapılandırılması gerektiğini ve merkez bankalarının genişletici para politikalarına devam etmeleri gerektiğini belirtti. IMF Başkanı’nın sözlerinin alt metninde yer alan, Avrupa’da yaşanan kriz ortamına rağmen enflasyonun kontrol altında olduğu ve kolay para politikaları ile kemer sıkmanın halka ve ekonomiye en az düzeyde zarar verecek şekilde yansıtılması oldu.

Geçen hafta Avrupa tarafındaki en olumsuz açıklama Avrupa Komisyonu’ndan geldi. Avrupa Komisyonu, Slovenya ve İspanya’nın ekonomik sağlıklarına yönelik “aşırı risklerin” bulunduğunu belirterek, her iki hükümete de Euro krizinin daha fazla yayılmaması için acil önlem almaları konusunda çağrıda bulundu.

Geçtiğimiz haftalarda gündemi ve Avrupa piyasalarını etkileyen Güney Kıbrıs mali krizindeki belirsizlikler ise geçen hafta tekrar Güney Kıbrıs’ın zorlayıcı borç görünümünü aşmak için gündeme getirdiği kurtarma planları ile masaya yatırıldı. Avrupalı kreditörler Güney Kıbrıs’ın borç krizini aşması için kurtarma planı kapsamında kabul ettiği 400 Milyon Euro’luk kısmı altın rezervlerinden olmak üzere, toplamda 1.8 Milyar Euro’luk altın ve diğer varlık satışını yerine getirmesini istedi. Varolan altın rezervlerinin satılması ile ülkenin kamu borcunun sürdürülebilir düzeyde olacağı düşünülse de Güney Kıbrıs için kısa vadede geçici bir çözüm olarak gözüken bu hamle, Güney Kıbrıs Merkez Bankası sözcüsü tarafından kabul edilmedi. Diğer taraftan IMF’nin Güney Kıbrıs’ın kurtarma paketine 1.3 Milyar Dolarlık katkı payıyla, Euro Bölgesi’nin 4. kurtarma yardımını fonlamaya hazırlanmasının Güney Kıbrıs’taki çözüm sürecine önümüzdeki günlerde katkı sağlaması bekleniyor.

Moody’s Türkiye’nin notunu artırabilir

Geçtiğimiz hafta yurt içi piyasalar haftanın ilk işlem gününe kısmi alım tepkisiyle başlangıç yaptı ve ilerleyen saatlerde Türkiye sanayi üretiminin aylık bazda Mart ayında beklentilerin altında %1,5’lik yükseliş sergilemesine rağmen yükselişine devam etti. Sanayi üretimini ayrıntılı olarak ele aldığımızda, Ocak ayındaki %2,4’lük yükselişin ardından yavaşlama eğilimine girdiğini görüyoruz. Mart ayında ihracat rakamlarındaki zayıflamanın ve elektrik tüketimindeki gerilemenin sanayi üretiminde yavaş ivmeye sebep olduğu gözleniyor.

Salı günü Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı tarafından gerçekleştirilen basın açıklamasında, fiyat istikrarı konusunda tutumlarının devam edeceğinin ve son günlerde TL’nin aşırı değerli olmasının kısa vadeli sermaye akımlarından dolayı gerçekleştiğinin belirtilmesi yurtiçi piyasalardaki gücü korudu.

Geçtiğimiz hafta en dikkat çekici açıklamalar ise kredi derecelendirme kurumu Moody’s’den geldi. Moody’s tarafından yapılan açıklamada, Güneydoğu bölgesindeki belirsizliğin giderilmesinin Türkiye’nin kredi notunu pozitif yönde etkileyebileceği yönündeki açıklamalar önem teşkil etti. Çözüm sürecinin özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde doğrudan yabancı yatırımları olumlu yönde etkileyeceği, bunun da Türkiye’nin dışsal kırılganlıklarını azaltıp, ülke kredisini artıracağı öngörüsüne yer verilen açıklamada, sürecin yatırımcı güvenini güçlendirmenin yanı sıra, bölgenin yabancı yatırımcılar açısından cazibesini yoğunlaştıracağı vurgulandı. Açıklamada, 2012 Nisan ayında açıklanan teşvik paketinin de bölgeye enerji, otomotiv ve madencilik gibi alanlarda yatırımı sağlayabileceğine işaret edildi. Geçtiğimiz haftalarda S&P’nin Türkiye’nin notunu BB+ ile yatırım yapılabilir seviyenin bir alt seviyesine yükseltmesinin ardından Moody’den de bu açıklamaların gelmesi yurtiçi piyasalara güç kazandırdı.

Diğer taraftan, hafta içinde açıklanan Türkiye cari işlemler verisi beklentiye yakın açıklanarak yurtiçi piyasaların hafta boyunca devam eden yükseliş eğilimini korumasını sağladı. Şubat ayında cari işlemler beklentilere paralel olarak 5 Milyar 126 Milyon Dolar olarak gerçekleşirken; yıllıklandırılmış bazda ise 48 Milyar dolaylarında olduğu görülüyor. 2013 yılı Ocak – Şubat dönemine ilişkin ödemeler dengesi verilerini incelediğimizde, bu yılın ilk iki aylık döneminde cari işlemler açığının bir önceki yılın aynı dönemine göre 956 Milyon Dolar arttığını ve bu artışın daha çok dış ticaret açığının yükselmesi ve hizmetler dengesinden kaynaklanan net gelirlerin azalmasından kaynaklandığını açıkça görmekteyiz.

QE3 karşıtı sesler yükseliyor

Son aylarda olumlu sonuçlanan ABD verilerinin ardından bu ayın başında 190 bin artış yönünde olan beklentilere rağmen 88 bin açıklanan ABD tarım dışı istihdam verisi, ABD piyasalarında hayal kırıklığı yaşatmıştı. Geçtiğimiz hafta ise FED’in 19-20 Mart’taki FOMC toplantısının tutanaklarının, Salı günü yanlışlıkla bir kısım kongre üyesine açıklanmasından dolayı, Çarşamba günü ABD açılışı öncesi açıklandığını gördük. FOMC tutanaklarında dikkat çekenler, bir kısım FED yetkilisinin yıl sonunda FED’in parasal genişlemesinde durdurulma beklemesi ve yıl ortasına doğru parasal genişlemede azaltılma beklemesi olduğu görünüyor. 

Detaylara bakıldığında, ABD’de özellikle Şubat ayında imalat sanayinde ve tüketici harcamalarında Ocak ayında görülen zayıflıktan sonra toparlanma gözlemlendiği belirtiliyor. Bir süredir iyileşme gösteren konut sektöründe ise ilerlemelerin devam ettiğini fakat bir süredir düşük seviyelerde devam eden inşaat harcamalarının mortgage’lardaki sıkı kredi standartlarından olumsuz etkilendiğinin açıklandığı FED’in FOMC tutanakları, genel olarak ABD’nin ekonomik toparlanmasının zayıf da olsa devam ettiğine işaret ediyor. FED’in Mart sonunda açıklanan tutanaklarındaki bu görüşler genel olarak ekonomiye dair olumlu gelişmeleri gösterse de, Nisan ayı başında açıklanan ABD’nin Tarım Dışı İstihdam verisinin beklentilerin oldukça altında gelmesi ile bu tutanakların piyasalardaki kısa vade etkinliğinin sınırlı olabilir.

Yine hafta içinde FED Başkanlarından Bullard’ın açıklamalarında ABD’nin ekonomik toparlanmasının devam ettiği fakat parasal genişlemenin de devam etmesi gerektiği mesajlarının verildiği düşünülürse, ABD’de FED’in parasal genişlemesinin en erken 2013’ün son çeyreğine kadar devam edebileceği ve parasal genişlemede kesintiler yapılacak ise, 2014 yılına girilirken bu kesintinin gerçekleşebileceği düşünülebilir.

Diğer taraftan hafta içinde Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nu açıklayan IMF Başkanı Christine Lagarde’nin ABD daha iyi durumda olmasına rağmen, otomatik harcama kesintilerinden kaynaklanan risklere karşı uyarması ve Dünya Ekonomik Görünüm Raporu’nun taslağına göre IMF’nin otomatik bütçe kesintilerinin devreye girmesini gerekçe göstererek ABD’nin büyüme tahminini aşağı çekerek bu yıl yüzde 1.7 büyüyeceğini öngörmesi, ABD’nin önümüzdeki dönemlerdeki büyümesinin önünde hâlâ engellerin olduğuna işaret etmekte. Dünya Bankası ise yüzde 1,9 büyüme beklentisi ile IMF’ye göre daha pozitif. 

Haftanın son işlem gününde ise ABD tarafında açıklanan zayıf Perakende Satışlar ve ÜFE verileri, ABD piyasalarına bir hayal kırıklığı daha yaşatarak hafta boyunca devam eden olumsuzluğu güçlendirdi.

Tarih

Para Birimi

Ülke

Veri ve Toplantı

Beklenti

Önceki

04/15/2013 10:00 TRY Türkiye İşsizlik Oranı

10,10%

04/15/2013 15:30 USD ABD Empire İmalat

7

9,24

04/15/2013 16:00 USD ABD Toplam Net TIC Akımları

$110.9B

04/15/2013 16:00 USD ABD Net Uzun vadeli TIC Akımları

$40.0B

$25.7B

04/15/2013 16:00 EUR Euro Bölgesi Almanya Merkel Konuşması

04/15/2013 16:30 EUR Euro Bölgesi AMB Barosso Konuşması

04/16/2013 12:00 EUR Euro Bölgesi Euro-Zone TÜFE (Aylık)

1,20%

0,40%

04/16/2013 12:00 EUR Euro Bölgesi Euro-Zone TÜFE (Yıllık)

1,70%

1,70%

04/16/2013 12:00 EUR Euro Bölgesi Euro-Zone TÜFE Çekirdek(Yıllık)

1,40%

1,30%

04/16/2013 12:00 EUR Euro Bölgesi ZEW Ekonomi Anketi

33,4

04/16/2013 12:00 EUR Almanya ZEW Ekonomi Anketi

42

48,5

04/16/2013 14:00 TRY Türkiye Gösterge Faizi

5,25%

5,50%

04/16/2013 15:30 USD ABD TÜFE (Aylık)

0,00%

0,70%

04/16/2013 15:30 USD ABD TÜFE (Yıllık)

1,60%

2,00%

04/16/2013 15:30 USD ABD Konut Başlangıçları

930K

917K

04/16/2013 15:30 USD ABD İnşaat izinleri

945K

946K

04/16/2013 15:30 USD ABD FED Evans Konuşması

04/16/2013 16:15 USD ABD Sanayi Üretimi

0,20%

0,70%

04/16/2013 16:15 USD ABD Kapasite Kullanımı

78,40%

79,60%

04/17/2013 16:30 USD ABD FED Bullard Konuşması

04/18/2013 15:30 USD ABD İlk İşsizlik Başvuruları

347K

346K

04/18/2013 15:30 USD ABD Devam eden İşsizlik Başvuruları

3079K

04/18/2013 15:30 USD ABD FED Lacker Konuşması

04/18/2013 17:00 USD ABD Philadelphia Fed.

2,8

2

04/19/2013 09:00 EUR Almanya ÜFE (Aylık)

0,10%

-0,10%

04/19/2013 09:00 EUR Almanya ÜFE (Yıllık)

0,70%

1,20%

04/19/2013 11:00 EUR İtalya Sanayi Siparişleri (Aylık)

-1,40%

04/19/2013 11:00 EUR İtalya Sanayi Siparişleri (Yıllık)

-3,30%

 

REKLAM ALANI