Dolar 32,3984
Euro 35,0370
Altın 2.322,52
BİST 9.142,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
22°C
Parçalı Bulutlu
Paz 23°C
Pts 23°C
Sal 18°C
Çar 20°C

Milli gelir hesaplama yöntemi değişiyor!

Milli gelir hesaplama yöntemi değişiyor!
12 Mart 2015 20:40
A+
A-

101259

Kalkınma Bakanı Yılmaz, milli gelir hesabında yapılacak revizyonun 2016’da tamamlanacağını söyledi.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, milli gelir hesabında yapılacak revizyona ilişkin, “Önümüzdeki süreçte yenilenen standartlarla hesaplarımızı revize edeceğiz. Bu çalışma 2015’te yetişmeyecek, 2016’dan itibaren bunu tamamlamış olacağız, milli gelirimizi de yeniden hesaplamış olacağız. İnanıyorum ki milli gelirimiz bugün göründüğünden daha yüksek” dedi.

Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’nda soruları yanıtlayan Yılmaz, 2015-2019 döneminin reformlar ve hızlı dönüşüm için bir fırsat penceresi, altın kıymetinde yıllar olduğunu belirterek, bu dönemde de makro ekonomik istikrarı devam ettireceklerini bildirdi.

Mali disiplinden asla taviz vermeyeceklerinin altını çizen Yılmaz, para politikalarını da dünyadaki çalkantılar sonrasında büyümeye destek olacak şekilde devam ettireceklerini söyledi.

Enflasyon ve faizleri 0-5 arasındaki banda çekmenin önemli olduğunu vurgulayan Yılmaz, büyümeyi sağlamak, cari açığı azaltmak ve enflasyonu düşürmenin Orta Vadeli Plan’ın (OVP) temel 3 hedefi olduğunu söyledi.

Yılmaz, OVP’deki enflasyon hedefine ilişkin soruya, “Dolardaki artışın enflasyon açısından bir miktar olumsuz etkileri olabilir ama petrol fiyatlarındaki düşüşün de ciddi anlamda olumlu yansımaları var. Dolayısıyla enflasyon hedefini rahatlıkla tutturabileceğimize inanıyoruz” yanıtını verdi.

Geçen yıl tarımda yaşanan kuraklık ve don olayının fiyatlara yansıdığına dikkati çeken Yılmaz, “Bu sene dışarıdaki havaya da baktığımızda daha şanslı ve bereketli yıl geçireceğimize inanıyoruz. Bunun da enflasyon açısından olumlu katkısı olacak. Dolayısıyla enflasyonda daha iyi bir perspektife sahip olduğumuzu söyleyebilirim” diye konuştu.

İstihdama yönelik hazırlıklar sürüyor

Yılmaz, istihdamı çok önemsediklerinin altını çizerek, dünyada istihdam oluşturmada en başarılı ülkelerden birinin Türkiye olduğunu söyledi.

Gelecek dönemde istihdamın öncelikli konulardan biri olduğunu dile getiren Yılmaz, özellikle mesleki becerilerin geliştirilmesi yönünde desteklemeleri sürdüreceklerini kaydetti.

Yılmaz, istihdama yönelik bir takım hazırlıklar yaptıklarını ifade ederek, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bu çalışmaları kamuoyu ile paylaşacağını söyledi.

“İnanıyorum ki milli gelirimiz daha yüksek”

Bir soru üzerine Türkiye İstatistik Kurumu’nun önemine dikkati çeken Yılmaz, kurumun devrim niteliğinde dönüşüm gerçekleştirdiğini anlattı.

Yılmaz, demokratik ülkelerin yönetimin hesap verdiği ülkeler olduğunu belirterek, sağlıklı istatistiklerin yönetimin hesap vermesi ve şeffaflık açısından önemine işaret etti.

Milli gelir hesaplaması için uzun süredir bir çalışmanın sürdürüldüğünü vurgulayan Yılmaz, Avrupa Ulusal ve Bölgesel Hesaplar Sistemi’ni (ESA-95) uyguladıklarını, bunun 2010 yılı versiyonunun çıktığını ve AB ülkelerinin o versiyona göre hesaplamalarını adapte ettiklerini anlattı.

Yılmaz, şöyle devam etti:

“Biz de önümüzdeki süreçte, aynı şekilde, bu yenilenen standartlarla hesaplarımızı revize edeceğiz. Bu çalışma 2015’te yetişmeyecek. 2016’dan itibaren bunu tamamlamış olacağız, milli gelirimizi de yeniden hesaplamış olacağız. Ben inanıyorum ki milli gelirimiz bugün göründüğünden daha yüksek. Geçenlerde Hollanda yeniden hesaplama yaptı ve milli gelirinde çok ciddi bir artış buldu. O yüzden bizim milli gelirimizi bir miktar geçmiş oldu. Ama Türkiye de uzun yıllardır bu hesaplamayı yapmayan ülkelerden biri. Yaptığı zaman emin olun daha iyi bir şekilde milli gelirimizi hesaplamış olacağız.”

Geriye dönük revizyonları da hesaplayacaklarını belirten Yılmaz, “Yanlış anlamasınlar, ‘milli geliri revize edecekler, istatistik olarak yüksek görülecek’ diye bakılmasın. Biz hangi istatistiği hazırlıyorsak, onu mutlaka geçmişe dönük olarak da revize ediyoruz” ifadesini kullandı.

 
REKLAM ALANI