Dolar 32,3613
Euro 34,9612
Altın 2.325,57
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 22°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Merkez, faizi yarım puan daha indirdi

Merkez, faizi yarım puan daha indirdi
25 Mayıs 2016 09:49
A+
A-

gosterge-tahvilin-bilesik-faizi
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, beklendiği gibi koridorun üst bandında 50 baz puanlık indirime gitti. Böylece marjinal fonlama oranı yüzde 9.5’e geldi.

Merkez Bankası, faiz indirimine mayıs ayında da devam etti. Üst koridoru martta 25 baz puan, nisanda 50 baz puan indiren PPK, mayıs ayında da 50 baz puanlık indirim daha yaptı. Böylece, marjinal fonlama oranı, yani gecelik borç verme faizi yüzde 9.50 seviyesine inmiş oldu.

Yıllık enflasyonun nisan ayında yüzde 6.6 seviyesine kadar gerilemesinin desteği ve hükümet kanadından faiz indirim çağrılarının devam etmesiyle TL’de son dönemde görülen değer kaybına rağmen koridorun üst bandında faiz indirimlerine devam etmesi bekleniyordu. Piyasada ağırlıklı öngörü de 50 baz puan indirime gidileceği yönündeydi.

Böylece mayıs ayı toplantısında; TCMB faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borçlanma faizini yüzde 7.25, politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 7.5 seviyesinde tutarken, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini 50 baz puanlık indirimle yüzde 9.50 seviyesine çekti.

PPK toplantısı sonrası yapılan açıklama şöyle:

Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. İç talep büyümeye pozitif katkı verirken, Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Bu çerçevede, iktisadi faaliyet ılımlı ve istikrarlı büyüme eğilimini korumaktadır. Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

Yakın dönemde küresel oynaklıklarda bir miktar artış yaşanmıştır. Kurul, sıkı para politikası duruşunun, temkinli makroihtiyati politika çerçevesinin ve Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmasının ekonominin şoklara karşı dayanıklılığını artırdığını değerlendirmektedir. Bu doğrultuda Kurul, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar vermiştir.

Son dönemde enflasyonda, temelde işlenmemiş gıda fiyatları kaynaklı olarak, belirgin bir düşüş gözlenmektedir. Bununla birlikte, çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin sınırlı olması likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir.

Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir.

Dolar/TL 2.96 seviyelerine gevşedi

Yeni kabinenin açıklanması öncesinde 3.01 seiyelerine tırmanan dolar/TL kabinenin açıklanmasıyla 2.97 seviyelerine inmişti.

Merkez’in faiz kararı sonrası dolar düşüşüne devam ederek TL karşısında 2.9622 seviyelerine geldi.

REKLAM ALANI