Dolar 32,5971
Euro 34,8409
Altın 2.495,63
BİST 9.471,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 22°C

Merkez Bankası: Yüksek enflasyonun nedeni…

Merkez Bankası: Yüksek enflasyonun nedeni…
05 Temmuz 2014 11:04
A+
A-

turkiye_merkez_banka_650_3Merkez Bankası, Haziran ayında enflasyonun beklentilerin üzerinde çıkmasını gıda ürünlerinde fiyatların yükselmesine bağladı.

Merkez Bankası’nın Haziran ayına ilişkin Aylık Fiyat Gelişmeleri raporunda, gıda grubunun yüksek seyrinin tüketici fiyatlarındaki düşüşü sınırladığı belirtildi. Raporda, bu dönemde, liradaki değer kaybının birikimli etkileri hafiflerken çekirdek göstergelerde yıllık enflasyonun nispeten yatay bir seyir izlediği tespiti yapıldı.

Raporda endekse yeni giren taze meyve fiyatlarının yüksek seyrinin işlenmemiş gıda fiyatlarındaki azalışı sınırladığı, işlenmiş gıda fiyatlarının arz yönlü sorunlara bağlı olarak yukarı yönlü seyrini sürdürdüğü ifade edildi.

Raporda ayrıca, imalat sanayi fiyatlarının son aylarda yatay bir seyir izleyerek tüketici fiyatları üzerinde maliyet yönlü baskıların hafiflediğine işaret ettiği belirtildi.

BAŞÇI ENFLASYON DÜŞECEK DİYORDU

Başta Başkan Erdem Başçı olmak üzere, Merkez’den bir süredir yapılan açıklamalarda, enflasyonun Haziran ayında belirgin bir gerileme yaşanacağı öngörüsüne yer veriliyordu. Merkez’in düşüş, beklediği, piyasaların da fiyatların sabit kalacağını öngördüğü Hizaren ayında tüketici fiyatları endeksi yüzde 0.31 yükseldi. Yıllık enflasyon da yüzde 9.16 olarak gerçekleşti.

ÇARŞI, PAZAR KÖTÜ HABERİ ÖNCEDEN VERMİŞTİ

DHA’nın İstanbul pazar yerlerinde bir ay arayla yaptığı belirlemeler de, fiyatların meyve ve sebze yükseliş eğilimini koruduğunu gösteriyordu. Enflasyon verilerinin açıklanması öncesinde yapılan piyasa araştırması, kuraklık ve don etkisiyle rekolte kayıpları yaşanan meyve fiyatlarında Ramazan ayının da etkisi ile artışların olduğunu ortaya koymuştu.

Buna bağlı olarak, tarla ürünlerinin tezgahlara inmesi ile genel olarak Haziran ayında düşen sebze fiyatları bu yıl yükseliş eğilimini sürdürdü. Domatesin kilo fiyatı yüzde 150’lik artışla 2.5 liraya dayanırken, fasulyenin kilo fiyatı yüzde 100 artışla 5 liraya yükseldi. Zamlar, şeftalide ve kayısıda da yüzde 100’ü buldu.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI