Dolar 32,3684
Euro 34,9598
Altın 2.325,27
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Merkez Bankası faiz kararını verdi

Merkez Bankası faiz kararını verdi
20 Kasım 2014 14:58 | Son Güncellenme: 20 Kasım 2014 14:59
A+
A-

paraMerkez Bankası piyasanın beklentilerine uygun olarak faiz oranlarını değiştirmedi. Politika faizi olan 1 haftalık repo faizi yüzde 8,25’te bırakıldı.

Merkez Bankası Kasım ayı Para Politikası Kurulu toplantısı sonuçlandı. Toplantıda alınan kararlara göre bir haftalık repo faizi değiştirilmeyerek yüzde 8,25’te bırakıldı.

Merkez Bankası faiz koridorunun altını ifade eden borçlanma faizini yüzde 7,50, üst koridorunu ifade eden marjinal fonlama oranını da yüzde 11,25’te sabit bıraktı.

Merkez Bankası geç likidite penceresi borç verme faizini de değiştirmeyerek yüzde 12,75’te bıraktı.

DOLAR GERİLEDİ

Merkez Bankası’nın faizleri değiştirmemesinin ardından dolarda aşağı yönlü hareket yaşandı. Karar öncesi 2,24 TL seviyesine yakın seyreden dolar 2,2220 TL’ye kadar geriledi. Saat 14:10 itibariyle dolar 2,2280 TL seviyesinde bulunuyor.

İŞTE MERKEZ BANKASI’NDAN YAPILAN AÇIKLAMA

Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makro ihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Küresel talep zayıflarken iç talep büyümeye daha fazla katkı vermeye başlamıştır. Bununla birlikte, tüketici kredilerinin ılımlı seyri ve dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler cari dengedeki iyileşmeyi destekleyebilecektir.

Yılın başında alınan makro ihtiyati önlemlerin ve para politikasındaki sıkı duruşun çekirdek enflasyon eğilimi üzerindeki olumlu etkileri gözlenmektedir. Gıda fiyatlarındaki yüksek seyir ise enflasyon görünümündeki iyileşmeyi geciktirmektedir.

Bununla birlikte, başta petrol olmak üzere düşen emtia fiyatlarının önümüzdeki yıl için enflasyonda öngörülen düşüş sürecini destekleyeceği değerlendirilmektedir. Bu çerçevede Kurul, mevcut para politikası duruşu altında enflasyonun 2015 yılında Enflasyon Raporunda belirtilen görünümle uyumlu bir düşüş sergileyeceğini öngörmektedir.

Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI