Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Maliye’den sanayiciye ÖTV müjdesi

Maliye’den sanayiciye ÖTV müjdesi
01 Mart 2014 08:14
A+
A-

mehmet-şimşek-89231345-505x280

Maliye’den sanayiciye ÖTV müjdesiÖTV’ye ilişkin yapılacak değişiklikle, idari işlemler için geçen süreler kısalacak, iş yükü hafifleyecek ve sanayicilerin finansman maliyetleri azalacak

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ÖTV’ye ilişkin sanayicilerin uzun zamandır beklediği bazı düzenlemelerin hayata geçirileceği bilgisini verdi. Şimşek, yapılacak değişikliklerle sanayicilerin akaryakıt ve türev ürünleri ithalatında ÖTV için mevcut sistemde verdikleri teminatlarla ilgili yaşanan sıkıntıların giderileceğini bildirdi.

Konuya ilişkin ÖTV Genel Tebliği, Başbakanlığa gönderilmek üzere, Şimşek tarafından imzalandı.

Yeni düzenlemeye ilişkin bilgi veren Şimşek, söz konusu tebliğin yürürlüğe girmesiyle sanayicilerin akaryakıt ve türev ürünleri ithalatında ÖTV için mevcut sistemde verdikleri teminatlarla ilgili yaşanan sıkıntıların giderileceğini söyledi.

Özellikle son dönemde hız kazanan teknolojik gelişmeler çerçevesinde teminata ilişkin işlemlerin elektronik ortama taşınmasının gündeme geldiğini ve konu üzerinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile mutabakata varıldığı bilgisini veren Şimşek, şunları kaydetti:

“Bugüne kadar birçok alanda mükelleflerimizin iş yapmalarını kolaylaştırmak için adımlar attık. İş yapan, ülkenin istihdamına katkıda bulunan, vergisini veren mükelleflerimizin, işlerini mümkün olduğunca kolay ve daha hızlı yapabilmeleri için birçok işlemi internet ortamına taşıdık. Şimdi bu düzenlemeyle yine böyle bir adım daha atıyoruz.

Teminat ve ithal edilen mal bilgileri elektronik ortama taşınacak

Mevcut sistemde ithalat sırasında ÖTV uygulanmayan akaryakıt ve türevleri için alınan teminat ve ithal edilen mal bilgilerini içeren bilgi formu ile teminatın çözümüne yönelik bilgi formu, kağıt ortamında düzenlenerek gönderilmekteyken, bu formlar artık elektronik ortama taşınacak. Bu da sanayicilerimizin iş yükünü önemli ölçüde hafifletecek”

Teminata kolaylık

Bunun yanı sıra, teminat verilmesi işlemine de kolaylık getirdiklerini belirten Şimşek, “Sanayicilerimiz mevcut sistemde her bir gümrük beyannamesi kapsamı ÖTV tutarı için münferit teminat verebileceklerken, yapacağımız değişiklikle akaryakıtlar ile yalnızca antrepo ve transit rejimleri kapsamındaki türev ürünleri ithal edenler, birden fazla ithalat işlemini kapsayacak şekilde teminat da verebilecekler” diye konuştu.

Bakan Şimşek, bu şekilde birden fazla ithalat işlemi için verilen teminatın, çözülme aşamasına geldiğinde yeni ithalat işlemlerinde de kullanılabileceğini bildirdi.

“Sanayicilerimizin finansman maliyetleri azalacak” 

Sanayide girdi olarak kullanılacak türev ürünler için ithalat sırasında verilen teminatın, bu ürünlerin imalatta kullanımı sonucu vergi dairesinden alınacak nakit iade tutarı için de kullanılmasını sağlayacak tek teminat uygulamasına geçileceği müjdesini de veren Şimşek, sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu durum da söz konusu mallar için mevcut sistemde 2 lira teminat verilirken, teminatın 1 liraya düşürülmesi anlamına geliyor. Sonuç olarak, bu değişikliklerle idari işlemler için geçen süreler kısalacak, iş yükü hafifleyecek ve sanayicilerimizin finansman maliyetleri azalacak”

REKLAM ALANI