Dolar 32,3602
Euro 35,0056
Altın 2.325,97
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 22°C
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C

Lojistik Sektörü ‘Yabancı Sermaye’ Bekliyor

Lojistik Sektörü ‘Yabancı Sermaye’ Bekliyor
19 Ocak 2014 08:18 | Son Güncellenme: 19 Ocak 2014 08:19
A+
A-

lojistik - Kopya

 Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu, Lojistik Uygulamaları ve Araştırmaları Merkezi’nin yaptığı araştırmaya göre 2014’ün ilk 3 ayında lojistik yöneticileri sektörde yabancı sermaye yatırımlarının artacağını öngörüyor.  

 Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu, Lojistik Uygulamaları ve Araştırmaları Merkezi tarafından Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) işbirliği ile her üç aylık dönemde gerçekleştirilecek, “Lojistik Sektöründe Eğilimler Araştırması”nın “2013 │ Dördüncü Çeyrek” sonuçları açıklandı.

UTİKAD Üyesi 400 lojistik şirketinin yöneticisine gönderilen ve lojistik sektörünün profili, beklentileri ve algısı konularında 2014 yılı Ocak, Şubat ve Mart aylarındaki eğilimlerini belirleyen araştırma, çarpıcı sonuçlara ulaştı. Araştırmaya katılan lojistik yöneticilerinin yüzde 22,5’i sektörde yabancı sermaye yatırımlarının ‘önemli derecede artacağını’ düşündüğünü belirtirken, yüzde 65’i yabancı sermaye yatırımlarının artacağı beklentisi içinde olduğunu ifade etti. Yabancı sermaye yatırımlarının aynı seviyede kalacağı beklentisi yöneticiler arasında yüzde 7,5 olurken, azalacağını düşünenlerin yüzdesi ise yüzde 5 oldu.

Üç ay içinde sektördeki büyümeyi de değerlendiren yöneticilerin yüzde 5’i ‘çok büyüyecek’, yüzde 57,5’i ‘büyüyecek’ öngörüsünde bulunurken, yüzde 35’i değişmeyecek ve yüzde 2,5’i büyüme olmayacak sektör ‘küçülecek’ dedi.

SEKTÖRDE EĞİLİMLER 3 AYDA BİR ÖLÇÜLECEK

Türkiye’de kamuoyu araştırmalarının tanınan ismi ve Araştırmacı Bülent Tanla’nın Danışmanlığında ve Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı, Lojistik Uygulamaları ve Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Okan Tuna’nın koordinatörlüğünde, Yard. Doç. Dr. Dursun Yener, Öğretim Görevlisi Aysun Akpolat ve Tuğba Güngör tarafından UTİKAD’ın da desteği ile gerçekleştirilen “Lojistik Sektöründe Eğilimler Araştırması”, üç ayda bir tekrarlanarak sektörün dönemler içerisindeki farklı bakış ve algılarının ortaya konmasını sağlayacak. Lojistik sektörü yöneticilerinin karar verme süreçlerinde önemli bir eksiği dolduracak, kamuya bilimsel anlamda doğru verilerin aktarılmasını sağlayacak araştırma aynı zamanda kamuoyu oluşturma anlamında da sağlıklı bir altyapı kurulmasına olanak tanıyacak. Araştırma her yıl dört çeyrek dönemde sektör, kamu ve basın ile paylaşılarak, sektörün gelecek üç aydaki eğilimlerin takibine olanak verecek.

EĞİLİM NE OLDU? SEKTÖRÜN BÜYÜME TAHMİNİ NE?

2013 │ Dördüncü Çeyrek sonuçlarına göre sektörün gelecek 3 aylık beklentilerinden başlıklar şöyle;

  • Lojistik işletmeleri, Yurt Dışı Taşımacılık Faaliyeti (%80) ve Karayolu Ulaştırmasını (%70) yoğun olarak bünyelerinde gerçekleştirmelerinin yanı sıra depoculuk (%50) ve intermodal taşımacılık (%62,5) gibi faaliyetlere de önem vermeye başladı.
  • Lojistik sektörü yöneticileri önümüzdeki üç aylık dönemde yabancı sermaye yatırımlarının artacağını (%65) ve sektörün de büyüyeceğini (%57,5) tahmin ediyor.
  • Lojistik sektörü yöneticileri lojistik sektörünün kamu (%70) ve kamuoyu (%57,5) tarafından eksik bilindiğini düşünüyor.
  • Lojistik sektörü yöneticileri lojistik sektöründe işletmeler arası bilgi alışverişinin (%82,5)  ve işbirliğinin (%87,5) olduğunu düşünüyor.
  • Yöneticilere göre hizmet verdikleri işletmelerin sektöre olan güven duygusu orta düzeyde (%55).
  • Lojistik sektörü yöneticileri lojistik sektöründe fiyat rekabetinin yüksek olduğunu (%82,5) düşünüyor. Kalite (%47,5) ve servis hızı (%57,5) rekabeti ise orta düzeyde.
  • Lojistik sektörü yöneticileri tarafından tanımlanan en önemli sorun fiyat odaklı rekabet  (%45). Sektörün kamudan beklentisi ide mevzuat düzenlemesi (%60).

 

REKLAM ALANI