Dolar 32,5900
Euro 34,7889
Altın 2.408,69
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 20°C
Cts 19°C

Litvanya, Avro’ya geçiyor

Litvanya, Avro’ya geçiyor
06 Haziran 2014 10:23
A+
A-

avro euroLitvanya, 1 Haziran 2015’te Avro bölgesinin 19. üyesi olacak. Avrupa Komisyonu, birliğe üye 8 ülkenin Avro’ya katılım için hazırlık durumunu değerlendiren “Uyum Raporu”nu açıkladı. Sekiz üyenin değişik oranlarda ilerleme sağladığını belirten rapor, Litvanya’nın ise uyum kriterlerini sağladığını belirtti.

Litvanya’nın bu kararla 1 Haziran 2015’te Avro bölgesinin 19’uncu üyesi olması bekleniyor. Sekiz Avrupa Birliği üyesi ülke 18 üyeli Avro bölgesine girmek istiyor. Avrupa Komisyonu, her yıl bu ülkelerin Avro’ya katılım için hazırlık durumunu değerlendiren “Uyum Raporu” hazırlıyor. Bu yıl açıklanan rapora göre sekiz üye değişik oranlarda ilerleme sağladı. Ancak bu üye ülkeler arasından sadece Litvanya uyum kriterlerini sağladı.

Komisyon, Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi’ne Litvanya’nın 1 Haziran 2015’te Avro bölgesine girmesi için öneride bulunacak. Konu, 26-27 Haziran’da yapılacak Avrupa Birliği Zirvesinde ve Avrupa Parlamentosu’nda tartışılacak.

Ardından Avrupa Birliği Bakanlar Konseyi Temmuz sonunda nihai kararını verecek. Avro Bölgesi’nin 19’uncu üyesi olacak Litvanya ise kararı sevinçle karşıladı. Litvanya Başbakanı Algirdas Butkevicius, Ukrayna krizi ile birlikte bu kararın çok daha önemli olduğunu söyledi.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI