Dolar 32,3656
Euro 34,9702
Altın 2.326,16
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 22°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

”Lisanssız başvuruları konusunda yanlış bir algı oluştu”

”Lisanssız başvuruları konusunda yanlış bir algı oluştu”
12 Haziran 2013 11:25
A+
A-

epdk-baskani-hasan-koktas
EPDK Başkanı Hasan Köktaş sektörün gündemindeki konular ile ilgili açıklamalarda bulundu

EPDK Başkanı Hasan Köktaş yaptığı konuşmada elektrik piyasası ön lisans ve lisans yönetmeliği taslağını piyasa görüşüne açtıklarını hatırlatırken, yenilenebilir enerji kaynaklarının desteklenmesi için de bir yönetmelik taslağı olduğunu sözlerine ekledi.

Konuşmasında piyasanın katılımıyla gerçekleşecek ikincil mevzuatın hata payı en az olan mevzuat olacağını belirten Hasan Köktaş sözlerini şunları söyledi; “Piyasadan bize görüş gelmiyor. Sadece bireysel öneriler geliyor. Halbuki genel işlem düzeyinde olan bir işlem yaparken bireysel sorunları ele alamayız. Lütfen tüm oyuncular bugün buna katkı sağlasın. Yarın önümüz kapandı, kısıldı gibi bir eleştiri hakkı olmayacak. Gelin hep beraber bu mevzuatı hazırlayalım”

Hasan Köktaş Türkiye’de artık herkesin kendi elektriğini üreterek ihtiyaç fazlasını sisteme satmak üzere proje geliştirebildiğini hatırlatırken, bugüne kadar kuruma toplam kurulu güçleri 230 MW’a sayıları ise bine yaklaşan başvuruda bulunulduğu bilgisini verdi. Bugüne kadar bu başvurulardan 630 kadarına olumlu görüş verildiğini bildiren Başkan Köktaş bununla birlikte lisanssız elektrik üretimine yönelik süreci durdurmadıklarını, bu konuda kamuoyunda yanlış bir algı oluştuğunu kaydetti.

EPDK Başkanı  sözlerini şu şekilde sürdürdü;  “6446 Sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile lisanssız elektrik üretimine yönelik bazı yeni düzenlemeler yapıldı. Yeni tanımlar geldi ve 500 KW olan sınır 1 MW’a çıktı. Bu konularda da uygulamaya yönelik bir ikincil mevzuat hazırlanması hükmü getirildi. Biz de kurum olarak bu konuda ilgili mevzuatımız yürürlüğe girene kadar hukuki bir işlem olmaması için şirketlerden geçici olarak yeni başvuruların alınmamasını istedik. Biz yapılmış bu başvurularda sürecin tamamlanması ve geçici kabullerin yapılması konusunda herhangi bir sınırlama getirmedik.  Ayrıca bu konuda yanlış anlamalar olmaması için de ikinci bir yazı ile bağlantı başvurusu uygun bulunmuş olanlar proje onaylarının yapılmasında, geçici kabullerinin yapılmasına dair işlem tesis edilmesinde herhangi bir sakınca olmadığını da bildirdik.”

Hasan Köktaş 10 – 14 Haziran’da başlayacak lisanslı güneş enerjisi yatırımları başvuru sürecinden dolayı heyecanlı olduklarını kaydederken, sağlanacak 600 MW’lık lisansları ile gerçekleşecek yatırımların toplam büyüklüğünün 1.2 milyar olacağını söyledi.


Yesilekonomi

REKLAM ALANI