Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

‘Kuzey Irak, KOBİ’ler için fırsatlarla dolu’

‘Kuzey Irak, KOBİ’ler için fırsatlarla dolu’
10 Şubat 2013 12:50 | Son Güncellenme: 14 Mayıs 2013 21:43
A+
A-

kuzey ırak

Savaşın ardından inşa süresi devam eden Kuzey Irak, Türk işadamları için önemli bir pazar. Türkiye’nin Almanya’dan sonra 11 milyar dolarla ikinci büyük ihracat pazarı durumunda olan Irak, DEİK Türk-Irak İş Konseyi Başkanı Ercüment Aksoy’un deyimiyle özellikle KOBİ’ler için fırsatlarla dolu.

Gelişim Platformu’nun düzenlediği ‘Türkiye-Irak Özel Devlet Zirvesi’nde konuşan Aksoy işadamlarının tabiri caizse tembelliği yüzünden 10,9 milyar dolarlık ihracatın Kuzey Irak’a yapıldığını ve daha aşağı bölgelere doğru satıldığını belirtiyor. Ankara-Bağdat arasında son dönemde yaşanan çekişmelere bakıp değerlendirme yapmanın doğru olmadığını vurgulayan Aksoy, “Bunlar geçici şeyler. Bu coğrafya KOBİ’ler için büyük bir fırsat. Tek başına değil ama gruplar halinde buraya yatırım yapılabilir. Basra’dan Zaho’ya kadar muhteşem bir pazar.” diyor.

“Hepinize Irak’ta iş var.” diye konuşmasına başlayan Taha Holding Yönetim Kurulu Başkanı Emin Taha, hükümetlerin önünü açmaması halinde işadamlarının tıkanacağı uyarısında bulunuyor. Taha, Irak’ta yatırım yapmak isteyen işadamlarına şu tavsiyelerde bulunuyor: “Riskli bölgelere yatırım yapın. Amerikalılar, Almanlar o bölgelere gelemiyorlar, korkuyorlar. Ama Türkler kadere inanıyor. Bu yüzden de bu bölgelerde daha korkusuzca yatırım yapabilirler. Irak’ta düzenlenen fuarlara katılın. Enerji konusunda çok ciddi bir sıkıntı yaşanıyor. Bu alanda yapılacak yatırımlara ihtiyaç var. Demir-çelik, çimento, temel gıda maddeleri, tekstil, yatırım yapılacak diğer alanlar. Kataloglar bastırın ama İngilizce, Türkçe değil, Arapça bastırın. Sizin ne iş yaptığınızı görsünler. Mutlaka gittiğiniz bölgenin ticaret odasına uğrayın.”

Türkiye’nin Irak politikası hakkında değerlendirmelerde bulunan Başbakanlık Dış İlişkiler Başkanı İlker Astarcı, Türkiye’nin, Irak’ın 2003 işgalinden bu yana ülkedeki tüm nüfus kesimlerinin güvenini kazandığını, Irak’ın tüm bölgelerine erişim sağlamış samimi ve ilkeli bir politika izlediğini belirtiyor. Dışişleri Bakanlığı Irak ile İlişkiler Genel Müdür Yardımcısı Hakan Tekin ise son dönemde ülkeler arasında bazı problem yaşanmasına rağmen yine de iyimser olduğunu ifade ediyor. Tekin, iki ülke arasındaki ekonomik gelişmeleri değerlendirirken de bütün sıkıntılara rağmen ihracatın bir önceki yıla göre yüzde 7-8 arttığını, ihracatın yüzde 70’inin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi üzerinden yapıldığını kaydediyor. Tekin; “Mersin Limanı’na gelen her 4 konteynerden biri Kuzey Irak’a gitmektedir. Enerji alanında hareketlenme var. Bankacılık alanında varlığımız gayet yüksek. Şu anda 5 bankamız var, daha da artacaktır. Yoğun bir havayolu trafiği var. Toplamda 60’tan fazla sefer var.” bilgisini veriyor.

REKLAM ALANI