Dolar 32,5426
Euro 34,9036
Altın 2.421,84
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 18°C

Kurumlar vergisinde ilk 10’un performansı en az yüzde 55 arttı

Kurumlar vergisinde ilk 10’un performansı en az yüzde 55 arttı
09 Ağustos 2017 09:58
A+
A-

2016 yılında en fazla gelir ve kurumlar vergisi tahakkuk eden mükellefler belli oldu. Kurumlar vergisinde ilk 10’a girenlerin performansının en az yüzde 55 artması dikkat çekti.

Gelir İdaresi Başkanlığı, 2016 yılında en fazla gelir ve kurumlar vergisi tahakkuk eden mükelleflerin listesini açıkladı. Kurumlar vergisinde ilk kez en fazla vergi veren kuruluş ismini gizledi. Gelir vergisinde ise bir önceki yılda olduğu gibi Semahat Arsel en fazla vergi tahakkuk eden gelir vergisi mükellefi oldu.

Kurumlar vergisinde dikkat çekici bir gelişme yaşandı. Türkiye’nin büyümesinin sınırlı olduğu ve darbe girişiminin yaşandığı bu yılda kurumlar vergisinde ilk 10 firmanın tahakkuk eden vergisi en az yüzde 55 düzeyinde gerçekleşti. Çünkü ilk sırada yer alan firma ismini ve tahakkuk eden verginin gizlenmesini istedi. İlk firmanın da en az ikinci sırada bulunan firma kadar vergi tahakkuk ettiği varsayımı altında, 2016’da ilk 10 firmaya tahakkuk eden vergi tutarı 10 milyar 393 milyon TL’ye ulaştı. 2015’te ise tamamı açık olan veriye göre tahakkuk eden vergi tutarı ilk 10 firma için 6 milyar 705 milyon TL seviyesindeydi.

Kurumlar vergisi

Kurumlar vergisinde ilk 20 içinde bankacılık sektörünün ağırlığı 2016 yılında da devam etti. Bankacılığı kamu enerji firmaları izledi. İlk 20 içine bankacılık dışında, Elektrik Üretim A.Ş. TPAO, Türk Telekom, Devlet Hava Meydanları İşletmesi, LC Waikiki giyim-mağazacılık, Eti Maden işletmesi, ERDEMİR ve BİM market işletmesi girdi.

Milyar TL ve milyara yaklaşan vergiler

2015 listesinde kurumlar vergisinde birinci sırada 2.5 milyar TL ile Merkez Bankası yer almıştı. İkinci sıradaki Ziraat Bankasının ise tahakkuk eden vergisi 773 milyon TL düzeyindeydi. 2016 listesinde ise ön sıralardaki kuruluşların vergilerinin birbirine yaklaşması dikkat çekti. Ziraat Bankasının tahakkuk eden vergisi 773 milyon TL’den 1.864 milyon TL’ye ulaştı. Ziraat’i 1.6 milyar TL ile Merkez Bankası, 928 milyon TL ile Garanti Bankası izledi.

Gelir vergisi: Koç’tan 4 isim, Konukoğlu’dan 7 isim listede

Gelir vergisi tahakkukunda da ilk 4 sıra değişmedi. 2016’da da, 2015’te olduğu gibi ilk 4 isim sırasıyla; Semahat Arsel, Rahmi Koç, Şarık Tara ve Suna Kıraç’tan oluştu. Gelir vergisi mükelleflerinin büyük kısmının ismini gizlemesi dikkat çekti. 100 isimden 54’ü kimliğini gizledi. Sabancı ailesinden Suzan Sabancı Dinçer ile Çiğdem Sabancı Bilen dışında isim yer almadı.

Tara ailesinden ise Şarık Tara yanında, Sinan Tara ile Şarık Tara’nın kardeşi, ENKA ortaklarında Vildan Gülçelik’in kızı Sevda Gülçelik yer aldı. Konukoğlu ailesinden Zekeriye, Abdulkadir, Hakan, Adil Sani, Fatih, Sami, Cengiz olmak üzere 7 Konukoğlu listede yer aldı.

Koç Grubu’nun iki eski CEO’su Bülent Bulgurlu ve Turgay Durak da listede yer aldılar.

Sanat ve gösteri dünyasından listeye giren iki isim TV8’in sahibi ve çok sayıda TV şovunun yapımcısı Acun Ilıcalı ile oyuncu Cem Yılmaz oldu. Gelir vergisinde ismi açık olanların büyük bir kısmının şirket hisselerinden ve gayrimenkullerden gelir elde edenler olması dikkat çekti.

11 kadın

Gelir vergisinde ismi açık olan 46 kişi arasında 11’i kadınlardan oluştu. Koç Grubu hissedarlarından Semahat Sevim Arsel birinci, Suna Kıraç ise dördüncü sırada yer aldı.

2016’da “olağanüstü” performans gösteren firma

2016 Kurumlar Vergisi rekortmenleri arasında ilk sırayı alan firmanın ismini gizlemesi nedeniyle ilginç bir durum ortaya çıktı. Çünkü, 2016 listesinde ilk 20 içinde bulunan firmaların hemen hepsi yine üst sıralarda yer buldu. Dolayısıyla 2016 yılında kurumlar vergisi rekortmenliğine ulaşan firmanın alt sıralardaki bir firma olması gerekiyor. 2015’te 10. sırada bulunan firmanın tahakkuk eden kurumlar vergisi 274.2 milyon TL.

Yine 2015’te olağanüstü şartlar nedeniyle çok büyük vergi tahakkuk eden Merkez Bankası dikkate alınmadığında, 2. sıradaki Ziraat Bankası’nın bile tahakkuk eden vergisi 773 milyon TL. 2016’da ismini gizleyen firmanın olağanüstü bir performansla, bir önceki yılda 200 milyon TL ve altında olduğu kesin olan kurumlar vergisi tahakkukunun 1 milyar 863 milyon TL’nin üzerine taşıyacak kadar gelir elde etmiş olması dikkat çekici bulundu.

REKLAM ALANI