Dolar 32,5249
Euro 34,8263
Altın 2.474,45
BİST 9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
19°C
Hafif Yağmurlu
Per 16°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

Küresel rekabetin yıldızları belli oldu

Küresel rekabetin yıldızları belli oldu
26 Nisan 2013 18:23
A+
A-

Odul_toreni

Dünya çapındaki danışmanlık çözümleri ile şirketlerin verimlilik ve karlılığını artıran InoTec Teknoloji ve Yönetim Danışmanlığı’ nın 12K Modeli’ni baz alan, T.C. Ekonomi Bakanlığı destekli ve TAYSAD Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği işbirliğiyle yürütülen Küresel Rekabet Yolunda Kurumsal Dönüşüm Projesi Ödülleri sahiplerini buldu. 

Eğitim ve danışmanlık çözümleri ile şirketlerin verimlilik ve karlılığını artıran InoTec Teknoloji ve Yönetim Danışmanlığı’nın oluşturduğu “12K Model”ini Küresel Rekabet Yolunda Kurumsal Dönüşüm Projesi kapsamında başarıyla uygulayan şirketler ödüllerine kavuştu. Ekonomi Bakanlığı destekli ve Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) işbirliğiyle yürütülen Küresel Rekabet Yolunda Kurumsal Dönüşüm Projesi Ödül’leri 25 Nisan 2013 tarihinde sahiplerini buldu. TAYSAD Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen tören; Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Özutku ve TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu’nun da aralarında bulunduğu otomotiv sektöründen pek çok değerli iş adamını da bir araya getirdi.

Her kurum özelinde şirketlerin stratejik planlarının oluşturulmasından, ürün geliştirme altyapılarına, insan kaynakları yönetim süreçlerinden üretim verimliliklerinin yalın üretim teknikleriyle iyileştirilmesine kadar geniş bir yelpazeyi kapsayan 12K Model’i tamamlayan şirketler, model kriterlerine göre 1.000 puan üzerinden değerlendirildi. 12K Model, Küresel Rekabet Yolunda Kurumsal Dönüşüm Projesi kapsamında her birimindeki işleyişi özenle takip edilen kurumların geliştirmesi gereken yönleri danışmanlık ve eğitim faaliyetleri ile desteklendi.

Kurumların doğru stratejileri belirleyip uygulamasının markalaşma yolundaki önemini anlatan TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu “Türkiye’nin güçlü sanayisinin yanı sıra başarılı markalarımızın varlığını vurgulamak için çalışıyoruz. Hedefimiz, tedarik sanayi firmalarından uluslararası marka yaratmak olduğu için Turquality sürecinde de üyemiz olan şirketleri destekliyoruz. İhracat şampiyonluğunu son 7 yıldır elinde bulunduran otomotiv sektörümüzün ihracattaki gelişimini desteklemek üzere Ekonomi Bakanlığımızca sunulan desteklerden daha çok üyemizin faydalanması için TAYSAD olarak üzerimize düşen görevleri yerine getireceğiz.” dedi.

12K Model projesinin özellikle tedarik sanayi firmalarının yapısal dönüşümleri için gerekli olduğunu ifade eden TAYSAD Başkanı “Ülkemizin 2023 vizyonuna baktığımızda otomotiv sektörü 75 milyar dolarlık ihracat yapma hedefinde. 2012 yılındaki 20 milyar dolarlık otomotiv ihracatının yüzde 43’ünü yani 8,3 milyon Dolarını tedarik sanayi firmaları gerçekleştirdi. Bugün bu oranı yakalayan otomotiv tedarik sanayi, 2023 yılında yüzde 50 oranına ulaşacaktır.  İhracatla büyüme politikası sayesinde otomotiv sanayi olarak yüzde 6,5’luk büyüme rakamını yakaladık. Yatırım ve teşvik ile doğru stratejileri kullanarak kurumlarımızı daha iyi noktalara taşıyacağız” dedi.

Çalışmadan daha iyi olunmaz…

Bir şirketin rekabet stratejilerini belirlerken insan kaynakları süreçlerini de entegre etmenin önemini anlatan InoTec Teknoloji ve Yönetim Danışmanlığı Genel Müdürü Hayati Çağlar, “12K üretim sistemi mükemmellik modelini oluştururken Ar-Ge ve inovasyon yeteneğinin geliştirilmesinin şirketler için çok önemli olduğunu fark ettik. Gerekli alt yapıların kurulup yalın mükemmellikle birleştirilmesinin yeni pazarlarda küresel rekabet edebilme şansının kazanılması ve ülkemize daha fazla ihracat yapılmasını sağlayacağını görmüş olduk. Küresel rekabet şartlarında büyümek için insan kaynakları ve inovasyon stratejisinin bütünselliğini yakalamak gerekir. Biz bu modelle şirketlere bütünsel rekabet stratejisi sağlamış olduk” dedi.

Yıllar boyunca yabancı ülkelerde üretilmiş bilgiler ışığında oluşmuş modellerin kıyafetlerini üzerine giymeye çalışan kurumların belki de ilk defa ülkemiz doğasına uygun bir modelle tanıştığını anlatan Çağlar, “Ekonomi Bakanlığı’nın başlattığı yerel dinamiklerin harekete geçirilmesi ve ihracat seferberliği vizyonu çerçevesinde 2010/8 sayılı Tebliğ ile Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Desteği (URGE) kapsamında; TAYSAD’ın yürütücü kuruluş olarak yer aldığı ve InoTec’in eğitim ve danışmanlık faaliyetlerini yürüttüğü “Küresel Rekabet Yolunda Kurumsal Dönüşüm” projesi 12K Model’in yol haritasını takip etti. Projeye katılan TAYSAD üyesi 10 kuruluş Nisan 2011’de başlayan projelerini 2013 yılının Mart ayına kadar devam ettirdi. Proje sırasında hummalı bir çalışma sürecinden geçen kuruluşlar küresel rekabet şartlarında bir adım önde olmak için kendileri ile yarıştı. Nisan ayına gelinmesi ile birlikte tüm kuruluşlarımız için başka bir heyecan başladı. Yaptıkları proje faaliyetlerini bu güne kadar müşterilerinin beğenisine sunan kuruluşlar, 12K Model kriterleri ile yapılan analize katılarak kendi başarılarını ölçtürdüler. Proje başlangıcında 1000 puan üzerinden ortalama 12K Model başarı puanı 576 olan kurumların puanının 813’e yükseldiği tespit edildi” dedi.

Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi Desteği (URGE) kapsamında projenin iki yıl öncesine göre çok önemli bir ivme kazandığını anlatan Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Yavuz Özutku ise “Ülkemizde ihracat, istikrar ve sürdürülebilirlik artık yerini küresel rekabete bıraktı. Üretim ve ticaret için rekabet olmazsa olmaz konumunda. TAYSAD 2012 yılını 324 firmayla ihracatta 8,3 milyar Dolar ile kapattı. Türkiye Ekonomisi 2012 yılında hız kesse de yüzde 2,2 büyüdü. Bu oranın 4,1’i ihracattan geldi. Bu rakamlara bakarak Türkiye Ekonomisi’nin bulunduğu yeri görebiliriz. Böylece doğru stratejileri kullanarak ekonomimizi de daha ileri noktaya taşıyabiliriz” dedi.

Küresel rekabette daha da güçlü olacağız…

Başarının ölçümü sonrasında kurumların gayretlerini takdir etmek üzere TAYSAD ile işbirliğine giderek bu anlamlı töreni düzenlemeye karar verdiklerini anlatan Çağlar, “Bugün 12K Model kriterleri baz alınarak değerlendirilen kurumların proje başlangıcında bulundukları noktadan şimdi geldikleri yere baktığımızda ‘Büyük Ödül’ ve ‘Fark Yaratan Kurum’ ödüllerini vermekten gurur duyuyoruz. Bu başarılı projede katkı sağlayan Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Proje İzleme Ekibi başta olmak üzere TAYSAD ve katılımcı kurumlarımızı yürekten kutluyoruz. Türkiye’nin önde gelen danışmanlık kurumu olarak sizlerin de bildiği gibi daha önce 12K Model kriterlerinin ikincisi olan 12K İK Model’in lansmanını yapmıştık. Şimdi de kuruluşlarımızın beklediği ve ülkemiz için önemli olan diğer bir konuyla ilgili olan 12K Ar – Ge modelini ülkemiz şirketlerinin beğenisine sunmaya hazırlanıyoruz. Bu üç modelin kriterleri yardımıyla ülkemiz kuruluşlarının küresel rekabet şartlarında kendilerini çok daha güçlü hissedeceklerine inanıyoruz” dedi.

İşte sektörünün yıldızı altı kurum…          

Düzenlenen törende Küçük Ölçekli Firma Kategorisinde, KORMAS Elektrikli Motor Büyük Ödüle layık görüldü. ECS Elektrik Enjeksiyon ve Kablo Sistemleri ise Fark Yaratan Firma ödülünü aldı. Büyük Ölçekli Firma Kategorisinde ise TEKNO Kauçuk  Büyük Ödüle, KROS Otomotiv Fark Yaratan Firma Ödülü’ne ve ESTAŞ Eksantrik  Özel Ödüle layık görüldü. Proje Dışı Firma Kategorisinde ise En iyi Üretim Yönetim Sistemi Ödülü  İNCİ Akü’ye gitti.

   

REKLAM ALANI