Dolar 32,4965
Euro 34,7554
Altın 2.483,96
BİST 9.507,84
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 19°C

Küresel piyasalar, yoğun haber ve veri gündemine odaklandı

Küresel piyasalar, yoğun haber ve veri gündemine odaklandı
01 Nisan 2015 10:26
A+
A-

serbest_piyasada_dolar_ve_euro_durumu_h152

Küresel pay piyasaları, dün genel olarak satıcılı bir seyir izleyerek yüzde 1’i aşan düşüşler kaydederken, bugün İran ile Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri arasında yürütülen nükleer müzakerelerden gelecek haberler ile yoğun veri gündeminin takip edileceği belirtiliyor.

İran ile BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri ABD, Rusya, İngiltere, Fransa ve Çin ile Almanya’dan oluşan 5+1 ülkeleri arasında, İsviçre’nin Lozan kentinde yürütülen nükleer müzakerelerin çerçeve anlaşması için belirlenen süre doldu.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, müzakerelerde, çerçeve anlaşma için belirlenen sürenin dolmasına ilişkin, “Umarım çalışmayı çarşamba günü sonuçlandırabiliriz ve taslak hazırlama sürecini başlatabiliriz” dedi. Tarafların prensipte anlaştığı yönündeki haber ve açıklamalar ile Brent petrolün varil fiyatı 55 doların altına gerilerken, dolar endeksi ise 98,67’ye kadar çıktıktan sonra 98’in hemen üzerinde dengelendi.

ABD’de dün açıklanan Şikago imalat verisinin beklentilerin altında kalmasının ardından Dow Jones endeksi yüzde 1,11, S&P 500 endeksi yüzde 0,88, Nasdaq endeksi yüzde 0,94 değer kaybetti. Analistler, cuma günü açıklanacak tarım dışı istihdam verisi öncesinde bugün açıklanacak ADP özel sektör istihdamının piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacağını kaydediyor.

Avrupa tarafında, bugün açıklanacak imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) öncesinde avro/dolar paritesi 1,0845’ten 1,0713’e geriledi, pay piyasaları ise önceki günkü kazançlarını geri verdi. Almanya’da DAX endeksi yüzde 0,99, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,98 ve İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 1,72 değer kaybetti.

Wall Street’in ekside kapanmasını izleyen Asya borsaları bugün gerilerken, dolar yen karşısında değer kaybetti. Japonya’nın Nikkei endeksinde ise keskin hareketler görülüyor.

Küresel petrol arzına potansiyel etkisi bulunan İran ile altı büyük devlet arasındaki müzakereler daha önce hedeflenen süreyi aşarken, ham petrol fiyatları ise gerilemeyi sürdürüyor.

Güney Kore ve Avustralya borsaları yüzde 0.6 gerilerken, Malezya ve Endonezya borsaları ekside seyrediyor. Seans boyunca artı ve eksi seviyeler arasında dalgalanan Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi ise yüzde 0.04 artıda bulunuyor.

Son günlerde Asya’nın en iyi performans gösteren piyasalarından Çin ise para politikasının daha da gevşetileceği beklentisiyle yükseldi. İmalat sektöründe zayıflığın sürdüğüne işaret eden bugünkü PMI verisi para politikasında gevşeme beklentilerini güçlendirirken, Shanghai bileşik endeksi yedi yılın zirvesine yükseldi.

Japonya’da ise yatırımcılar yeni mali yılın ilk gününde kâr realizasyonuna giderken yüzde 1.4’e kadar gerileyen Nikkei endeksi şu anda yüzde 0.9 ekside bulunuyor.

REKLAM ALANI