Dolar 32,3697
Euro 34,9815
Altın 2.326,16
BİST 9.090,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Küresel Ekonomide Yatırımcı Duyarlılığı Artıyor

Küresel Ekonomide Yatırımcı Duyarlılığı Artıyor
12 Şubat 2013 13:40
A+
A-

kuresel_ekonomi_600

 Şubat ayı Bofa Merrill Lynch Fon Yöneticisi Araştırması, güçlü bir küresel ekonomiye duyulan güvenin arttığını, yatırımcıların ise son toparlanmanın ardından mevcut hisse senedi değerlemelerinden destek gördüklerini ortaya koyuyor.

Yatırımcıların net yüzde 59’luk kesimi küresel ekonominin önümüzdeki yıl içerisinde güç kazanacağına inanıyor; bu, üst üste dört aydır artan iyimserliği gösteren Ocak ayı araştırmasıyla aynı doğrultuda bir sonuç. Kâr beklentilerinde de artış görülüyor; panelin net yüzde 39’u, küresel çapta kârların önümüzdeki 12 ay içinde artacağını söylüyor, bu görüşe sahip olanların oranı Ocak ayında net yüzde 29’du. Sermaye harcamalarının arttırılmasını isteyenlerin oranı oldukça yüksek; yatırımcıların yüzde 48’i, kurumsal nakdi değerlendirmenin en iyi yönteminin sermaye harcamaları olduğunu düşünüyor. Bu, 2011 yılı Nisan ayından beri alınan en yüksek sonuç.

Yatırımcılar hisse senedi değerlerini 2013 başlarında piyasaların gösterdiği yüksek performansın ışığında değerlendirmeyi sürdürdüklerini gösteriyorlar. Küresel yatırımcıların net yüzde 13’lük kesimi hâlâ hisse senetlerinin değer altında işlem gördüğünü belirtiyor. Aynı zamanda net yüzde 82’lik kesim de tahvillerin değer üstünde işlem gördüğünü söylüyor; bu, 2012’deki Avrupa egemen tahvil krizinin ardından, araştırmada kaydedilen en yüksek ikinci değer.

Yatırımcıların risk iştahı da geçtiğimiz aydan bu yana aynı seyirde ilerliyor. Portföylerdeki ortalama nakit varlıkları yüzde 3,8’lik konumunu koruyor, ancak nakitte gösterge üstüne çıkan yatırımcıların yüzdesi Ocak ayındaki net yüzde 8’den net yüzde 2’ye düşmüş durumda; bu, 2011 yılı Şubat ayından bu yana görülen en düşük değer.

Bofa Merrill Lynch Araştırma yatırım baş stratejisti Michael Hartnett, “Yüksek düzeyde devam eden iyimserlik dikkat edilmesi gereken bir konu ve piyasaların kötü gelişmelere karşı hazırlıksız kalmasına neden olabilir; ancak değerleme desteği, yapılacak düzeltmelerin kısa ve yüzeysel olması gerektiğini gösteriyor ve altını çizdiğimiz ‘Büyük Rotasyon’ teması halen sürüyor,” diye konuştu. Avrupa yatırım stratejisti John Bilton ise, “Yatırımcılar iyimser aşırı büyüme ile temkinli aşırı yatırım kararları arasında denge tutturuyorlar. Yatırımcılar henüz coşkulu bir konum almaktan kaçınmış durumdalar,” dedi.

Hisse senedi tahsisleri yüksek seviyede, ancak eğilim defansiflere doğru kayıyor

Tahsislerde hisse senetlerine yönelim oranı, Ocak ayında eriştiği yüksek seviyede kalmayı sürdürüyor. Varlık yöneticilerinin net yüzde 51’lik kesimi, küresel hisse senetlerinde gösterge üzerinde kalmayı sürdürüyor. Hisse senetleri içerisinde, sektörel tahsisler risk iştahında ölçülü bir azalmayla defansif varlıklara doğru bir kayma olduğunu ortaya koyuyor.

Geçtiğimiz ay sıralamada üçüncü sırada yer alan klasik defansif sektörlerden İlaç sektörü, küresel yatırımcıların tekrar bir numaralı sektörel tercihi haline geldi. Sektörde gösterge üzerine çıkmış olan yatırımcıların oranı, Ocak ayındaki yüzde 11 seviyesinden yüzde 27’ye yükselmiş durumda.

Döngüsel sektörler daha az popüler bir hal aldı. Geçen aydan beri en büyük düşüş, sektörde gösterge üzerine çıkmış yatırımcı sayısında eksi yüzde 12’lik bir kaymayla Teknoloji sektöründe yaşandı. Malzeme sektörü de gösterge üzerindeki yatırımcı oranında iki haneli bir düşme yaşadı. Katılımcılar arasında Teknoloji, Sanayi ve Enerji sektörlerinde gösterge üzerinde olanların sayısında da azalma olduğu görüldü.

Japan hisse senetlerinin görünümü normale dönüyor

Japon hisse senetleri küresel ölçekte yatırımcıların gözündeki olumlu görünümünden faydalanmayı sürdürüyor. Varlık yöneticilerinin net yüzde 7’lik kesimi bu ay Japon hisse senetlerinde gösterge üstüne çıktıklarını söylüyorlar, bu oran Şubat ayında net yüzde 3 seviyesindeydi. Aralık ayında ise, yatırımcıların net yüzde 20’lik kesimi, Japon hisse senetlerinde gösterge altındaydı.

Ülke içinde görünüm olumlu ve risk iştahı yüksek. Bölgesel Fon Yöneticisi Araştırması’na katılan Japon yatırımcıların net yüzde 29’u nakitte gösterge altında olduklarını söylüyor; bu oran, geçtiğimiz ayki net yüzde 5’e kıyasla bir artış arz ediyor. Otomotiv, Teknoloji ve Bankacılık, ülkedeki en popüler üç sektör.

Küresel yatırımcılar, Japonya’ya yönelik olumlu görüşlerinin süreceğini gösteriyorlar. Panelin net yüzde 21’lik kesimi, Japonya’da şirket kârlılıklarının görünümünün diğer her yerden daha olumlu olduğunu söylüyor, bu oran geçtiğimiz ay net yüzde 4 seviyesindeydi. Aynı şekilde, net yüzde 9’luk kesim, en çok gösterge üzerine çıkmak isteyecekleri bölgenin Japonya olduğunu belirtiyor. İki ay önce ise, katılımcıların net yüzde 17’si Japonya’nın en çok gösterge altına inmek isteyecekleri bölge olduğunu söylemişti.

Bu olumlu görünüm, IMF para birimi değerleme tanımları bazında gerçek değerine yaklaşıyor olsa da, yatırımcıların Yen’in zayıfladığını düşündükleri bir dönemde yaşanıyor. Küresel araştırmaya katılan on katılımcıdan dördü; ABD’de borç derecelendirmesinde bir düşüşten, İspanya’da bir kurtarma girişiminden ya da altın ons fiyatının 2.000 ABD Doları’nın üstüne çıkmasından önce USDJPY’nin 100’e yükselmesinin mümkün olduğunu düşünüyor.

 

REKLAM ALANI