Dolar 32,5893
Euro 34,8218
Altın 2.415,55
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C

Küresel deflasyon büyüme ve istihdam üzerinde tehdit oluşturuyor

Küresel deflasyon büyüme ve istihdam üzerinde tehdit oluşturuyor
25 Aralık 2014 11:21 | Son Güncellenme: 25 Aralık 2014 14:53
A+
A-

İstanbulTuccarlarkulubu_İlker Onel_topk

İstanbul Tüccarlar Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlker Önel, küresel deflasyonun ekonomik büyüme ve istihdam üzerinde büyük bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekti. 

Üyelerinin iş ve yatırım ortamını iyileştirerek rekabet gücünü arttırmak için sosyal, kültürel ve akademik çalışmalar yapmak amacı ile faaliyet gösteren İstanbul Tüccarlar Kulübü Derneği, aylık olağan toplantısını Koru İstanbul’da gerçekleştirdi.

Toplantı esnasında ülke ve dünya gündemi hakkında değerlendirmede bulunan İstanbul Tüccarlar Kulübü Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İlker Önel, küresel deflasyonun ekonomik büyüme ve istihdam üzerinde büyük bir tehdit oluşturduğuna dikkat çekti.

Özellikle 2008 küresel kriz sonrası, tüketim ve yatırım ortamının zayıflaması ile buna bağlı olarak yavaşlayan büyüme ve gerileyen emtia fiyatlarının dünya ekonomisini deflasyona doğru götürdüğünü ileten Önel, “Resesyon ve işsizlik olarak ortaya çıkan düşük enflasyon, öncelikli olarak Euro bölgesi, Çin ve Japonya’da etkili oluyor. 2011 yılında yüzde 5.3 olan küresel enflasyon, 2013’de 3.9, 2014’de yüzde 3.8 oranında geriledi.

75 trilyon dolarlık dünya ticaretinde Euro bölgesi ülkeleri, Çin ve Japonya’da endişeli bekleyiş de sürüyor. Son gelen petrol fiyatlarındaki gerileme ile enflasyonun negatif olacağı beklentisi artıyor. Euro bölgesi enflasyon beklentisi Kasım’da yüzde 3, Çin’de yüzde 1.4 olarak bekleniyor. Buna bağlı olarak gecelik faizler negatife doğru gidiyor.

Ülkemizde ise büyümenin son çeyrekte yüzde 1.7 olarak gelmesi ve dokuz aylık ortalamanın yüzde 2.8 olması, 2015 yılının iyi analiz edilmesi gerektiğini gösteriyor. Büyümeyi olumsuz etkileyen faktörlere baktığımızda, üretimde ve sanayide yaşanan sıkıntılar, iç talepte azalma ve tarımsal üretimde düşüş olarak yorumlayabiliriz.

  1. çeyrekte ihracat artışımıza rağmen, toplam tüketim harcamalarının azalması, makine ve teçhizat yatırımlarının özel sektörde yüzde 1.9, kamu sektöründe yüzde 2.5 azalması önümüzdeki dönemde dikkat etmemiz gereken göstergeler olarak ortaya çıkıyor.

Özetle, yapısal reformların mikro ölçekte de bir an önce hayata geçirilmesi ekonomimizin ve reel sektörün ihtiyacı olarak önümüze çıkıyor.” dedi.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI