Dolar 32,5467
Euro 34,9817
Altın 2.420,36
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Küçük yatırımcı önce risk profili belirlemeli

Küçük yatırımcı önce risk profili belirlemeli
29 Ocak 2019 10:41
A+
A-

Birikim yapma ihtimali olan kişilerin, getiri ve riskler konusunda karar vermeleri gerekiyor. Doğru bilgilenme de her zaman önemli.

Takip etmek zor

-Öncelikle, küçük yatırımcıların karar verirken “getiri – risk grupları”nı iyi belirlemeleri önem taşıyor. Çünkü bazıları anapara kaybı yaşamak istemezken, bazıları yüksek getiri için yüksek anapara riski alabiliyor. Bu nedenle risk profili ve istenen getiri düzgün şekilde belirlenmeli. Daha sonra yatırımın vadesine karar verilmeli. Bunlardan sonra portföy oluşturmak, riskin dağıtılması için yararlı oluyor.

-Bugün para ve sermaye piyasası araçları yatırımcılar tarafından sıklıkla kullanılıyor. Ancak piyasadaki gelişmeleri takip etmek, yatırımcılar için her zaman mümkün olmayabilir. Görece riskli varlıklara yatırım yapmayı değerlendiren danışmanlık veren kurumlardan profesyonel hizmet alarak istenmeyen zararların önüne geçebilirler.

-Yüksek riskli varlıklara yatırım yapan yatırımcılar kısa vadede mali piyasalardaki dalgalanmalardan etkilenebilir. Bu nedenle önceden hazırlıklı olmaları gerekli.

-Yatırım araçlarıyla ilgili bilgilenme konusu da çok önemli. Bu nedenle bireysel emeklilik sistemine girmek isteyenler emeklilik şirketlerine, mevduata yönelenler bankalara danışmalı. Ancak hisse senedi ve yatırım fonlarına ilgi duyanların aracı kurumlarda hesabı olmalı. Alınan profesyonel hizmet ise getirileri düşünüldüğünde ciddi maliyet içermiyor.

 

2019 belirsizliklerle dolu

Piyasalar açısından 2019’un gündemini yorumlayan Gedik Yatırım Uzman Yardımcısı Onurcan Bal, küreselde; ABD-Çin arasındaki ticaret savaşının izleyeceği seyre, martta gerçekleşmesi gereken Brexit’e, Avrupa Merkez Bankası’ndaki görev değişiklikleri gibi konulara dikkat çekti.
Yurtiçinde ise ilk aylarda enflasyondaki olası yükseliş ve yerel seçim öncesi piyasalardaki belirsizlikler önemli. Bu Türkiye’nin CDS primlerinin yükselmesine ve TL varlıkların baskı altında kalmasına neden olabilecek. Bu nedenle ilk çeyrekte TL varlıklar üzerindeki satış baskısı olabilir.

İkinci çeyrekte ise daha iyi bir yıl bekleniyor. Bal, “Bu süreçte yurtdışı piyasalardaki gelişmeler ve risk iştahının seyri de TL varlıkların performansı üzerinde etkili olabilecek” dedi.

Bal, yılın ilk yarısında dolar/ TL ve gram altının başarılı performans sunmasını bekliyor. İlk aylarda ise yurtdışı varlıklara yatırım yapan ve Dolar/ TL’yi takip eden yatırım fonlarına portföylerde yer verilebilir. BİST’deki iskontolu seviyeler de cazip görünüyor.

REKLAM ALANI