Dolar 32,3397
Euro 35,1175
Altın 2.311,98
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Krediyle büyümenin artık sonuna geldik

Krediyle büyümenin artık sonuna geldik
13 Haziran 2017 11:19 | Son Güncellenme: 13 Haziran 2017 11:21
A+
A-

Dünya Bankası’nın hazırladığı “Küresel Ekonomik Beklentiler Haziran 2017: Kırılgan Bir İyileşme” raporunun tanıtımında konuşan Bilecik, “TL’deki değer kaybı ve talep eksikliği nedeniyle bilançolarında ciddi sorunlar yaşayan firmalar için geçici vergi indirimleri, yeniden yapılandırma olanakları ve teşvikler belli bir rahatlama sağladı” dedi.

Piyasaya 2.5 aylık bir dönemde Kredi Garanti Fonu (KGF) ile 180 milyar TL kredinin sunulmasının likidite bolluğu yarattığını kaydeden Bilecik, “Sorunlu dönemleri atlatmak için bu tür politikalar kısa vadede faydalı olsa da ekonomik büyüme sürdürülebilir olmadığı takdirde, bu uygulamaların sorunları ertelemekten öteye geçemediğini biliyoruz. Nitekim, Türkiye ekonomisinin artık hızlı kredi artışı ya da likidite bolluğu ile büyümesinin sonuna geldik. Piyasaya sunulan likidite fazlası bize hep yüksek enflasyon olarak geri dönüyor” diye konuştu.

Bilecik, “Dünya Bankası raporunda Türkiye’nin büyüme tahmininin 2017 yılı için yukarı yönde revize edilerek yüzde 3.5’e çıkarıldığını görüyoruz. Bu yıl dünya ticaret hacminde de artış oranının yüzde 2.5’den yüzde 4.0’e yükseleceği tahmin ediliyor. Türkiye’nin de içinde bulunduğu yükselen piyasalar ve gelişen ekonomilerin büyümesinin ise 2017 yılında ortalama yüzde 4.1 olması bekleniyor” diye konuştu.

‘KGF’NİN TETİKLEDİĞİ BÜYÜME YAPAY’

Dünya Bankası Türkiye Direktörü Johannes Zutt, Türkiye’nin geçen sene zorlu bir yıl geçirdiğini belirterek, “Türkiye’de kredi büyümesi görüyoruz ama bu büyüme KGF tarafından tetiklenen yapay bir büyüme. Sıcak paraya aşırı maruz kalma durumu, bankacılık sektöründe birtakım kırılganlıklara sebep oluyor” dedi. Zutt, konuşmasının devamında, “Türkiye’de turizm gelirlerinde bir artış bekliyoruz” diye konuştu.

REKLAM ALANI