Dolar 32,3307
Euro 35,0310
Altın 2.282,61
BİST 8.974,69
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Kredi notu düşme riski altındaki ülke sayısı giderek artıyor

Kredi notu düşme riski altındaki ülke sayısı giderek artıyor
14 Ocak 2017 13:02
A+
A-

Kredi notlarında düşme riski yaşayan ülkelerin sayısının daha önce hiç olmadığı kadar yükseldiği belirtiliyor.

 

Ülkelerin kredi notlarıyla ilgili bu yılın ilk açıklamaları, bugün İtalya’nın notu ile başlıyor.

Küresel büyüme yavaş da olsa toparlanırken, petrol ve madenlerde de iyileşme görülüyor ancak siyasi belirsizliklerin artışı ve emtia fiyatlarındaki iki yıllık zayıflığın tüm kıtalara yayılan etkisi, pek çok ülkenin hâlâ büyük baskı altında olduğunu gösteriyor.

Büyük kredi derecelendirme kuruluşlarının denetlediği 120-130 kadar ülkenin kabaca dörtte biri, not indirimi riskiyle karşı karşıya. Bu da, finansal kriz sonrası kredi kalitesindeki sekiz yıllık düşüşün devamının beklenebileceği anlamına geliyor. S&P’nin verdiği negatif görünüm sayısı 30 iken, olumlu görünüm verdiği ülkelerin sayısı 7, yani 4’e karşı bir. Fitch’in oranı ise 6’ya 1.

AAA notlu ülkelerin sayısı da giderek azalıyor ve S&P’de yatırım derecesi BBB- ya da daha yüksek olan ülke sayısı şimdiye kadar görülen en düşük düzey olan yüzde 52’ye inmiş durumda. Son 10 yılda Avrupa ilk kez yeni bir yıla olumsuzdan daha çok olumlu görünümle başlıyor ancak İtalya burada bir istisna.

İtalya dikkatle izleniyor

İtalya’nın bu hafta DBRS tarafından yapılacak derecelendirmesi 2017 yılında en dikkatle izlenecek not olacak. Kanadalı derecelendirme kuruluşu DBRS, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) dikkate aldığı dört kuruluştan biri. DBRS’in vereceği bir not indirimi kararı ECB’nin İtalyan tahvilleri üzerindeki “haircut” uygulamasını artırmasına ve dolayısıyla faizsiz finansman kolaylığından yararlanan İtalyan bankalarının sıkıntıya düşmesine yol açabilir.

S&P’nin, CDS’leri (kredi iflas takas primi) kullanan  Capital IQ modeli, piyasaların halen İtalya’yı DBRS’in A notundan daha aşağıda fiyatladığını gösteriyor ki bu, normalde bir puan not düşüşü getirecek düşük bir düzey. Bugün İtalya hakkındaki kararda söz sahibi olacak olan DBRS baş analisti Fergus McCormick neyse ki zor durumdaki Monte di Paschi bankasının destekleneceğine dair güvence alındığını ve bu durumda ülkenin acilen erken seçime gitmesinin beklenmeyeceğini ifade ediyor.

Portekiz de önemli

Bugün aynı zamanda Portekiz için de önemli. Piyasa baskılarının arttığı bir ortamda Moody’s bu ülkenin not gözden geçirmesinin sonucunu açıklayacak. Polonya da Moody’s listesinde. Fitch ise İzlanda’yı değerlendirecek. Moody’s, Brexit kararını uygulamaya hazırlanan İngiltere’ye verdiği negatif görünümü 27 Ocak’ta yenileyecek. Fitch ise aynı gün, TL’nin hızlı düşüş gösterdiği ve hükümet ile ekonomi bağlantılı sorunların yaşandığı Türkiye için not açıklayacak.

REKLAM ALANI