Dolar 32,4734
Euro 34,9533
Altın 2.437,28
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Kota kalkarsa AB-Türkiye ticareti 3.5 milyar € artacak

Kota kalkarsa AB-Türkiye ticareti 3.5 milyar € artacak
23 Temmuz 2015 11:50
A+
A-

Kota kalkarsa AB-Türkiye ticareti 3.5 milyar € artacak

AB’ye yönelik taşımalarda Türk nakliyecilerin kabusu haline gelen ‘kota’ sorunun çözümü konusunda tarihi bir adım atıldı. Avrupa Komisyonu’nun bağımsız bir konsorsiyuma yaptırdığı ‘Türkiye ile AB arasındaki karayolu taşımacılığına yönelik etki analizi’ sonuçlandı. Araştırmanın sonuçlarına göre taşımacılıkta kota sorununu ortadan kaldıracak “tam serbestleşme” sağlanırsa Türkiye ile AB arasındaki ticaret 3.5 milyar euro artacak ve 39 bin kişiye ilave istihdam yaratılacak. Raporun AB ticaretinde bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, “2016 ‘Gümrük Birliği’nin Güncellenmesi Müzakereleri’ öncesinde Komisyon tarafından açıklanan rapor kotaların sadece ülkemiz ekonomisine değil aynı zamanda Avrupa Birliği ekonomisine de zarar verdiğini tüm çıplaklığı ile gözler önüne seriyor. 20 yıldır süren haksız uygulamalar umarız yakında sona erecek” dedi.

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND), dün İstanbul’da bir basın toplantısı düzenleyerek, Avrupa Komisyonu’nun Ulaştırma ve Hareketlilik Genel Müdürlüğü tarafından bağımsız bir konsorsiyuma yaptırılan “AB ile Türkiye Cumhuriyeti arasında bir anlaşmanın ekonomik etkileri üzerine bir çalışma” isimli etki analizi raporunu açıkladı. Rapora göre; Türkiye ile AB arasındaki karayolu yük taşımacılığı hizmetinin serbestleştirilmesi ilişkin 4 ana senaryodan biri olan “tam serbestleşme”nin sağlanması durumunda Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki Ticaret’te 3,5 milyar euroluk artış yaşanacak. Türkiye’nin AB’ye yapacağı ihracat 1.9 milyar euro artarken, AB’nin Türkiye’ye İhracatı ise 1.6 milyar euro yükseliş kaydedecek. UND Başkanı Çetin Nuhoğlu, geçtiğimiz yıl UND ve Sabancı Üniversitesi işbirliğinde benzer bir analiz yapıldığını ve buna göre kotaların kalkmasıyla Türkiye’nin AB’ye ihracatının 1.6 milyar euro değil 5.6 milyar euro artacağının hesaplandığını hatırlattı. Nuhoğlu, “Avrupa Komisyonu raporundaki rakam çok az. Beklemeler ve maliyetleri sayarak bu sonuca varmış. Bu rakamın tekrar masaya yatırılmasını talep ediyoruz” dedi. UND yöneticileri etki analizinin 2016 yılında karara bağlanmasını beklediklerini söyledi.

En çok tekstilciler sevinecek 

Tam serbestleşme, Türkiye’ye ek 25 bin kişi, AB’ye de ek 14 bin kişilik istihdam sağlayacak. Azalan maliyetler ile birlikte satış fiyatı düşen ürünler ile AB tüketicisi yılda 145 milyon euro tasarruf edecek. Taşıma maliyetlerindeki düşüş sonucunda Türk taşımacılarının Avrupa’ya yapacağı sefer sayısında yüzde 11 artış ile 40 bin ilave sefer gerçekleşecek, gidiş- dönüş yaklaşık 200 milyon euro ilave hizmet ihracatı yapılarak döviz kazandırılacak. UND Türkiye’nin yüzde 2.7’lik büyüme payında, ihracatın yüzde 1.77’lik payı dikkate alındığında bu kazanımın büyük önem taşıdığına vurgu yapan Nuhoğlu,, araştırmanın ışığında söz konusu yaptırımlarla sekteye uğrayan en önemli sektörlerin yüzde 37 ile tekstil ürünleri, yüzde 28 ile makine aksamları olduğuna dikkat çekti. Sekteye uğrayan diğer sektörlerin sıralaması, yüzde 13 ile metal ürünleri, yüzde 8 ile gıda ürünleri ve tarım ürünleri, yüzde 8 ile kimyasal ürünler ve son olarak yüzde 6 ile diğer sektörler olarak devam ediyor.

Nuhoğlu: Bir dönüm noktası 

Raporun AB ile ticarette bir dönüm noktası olduğunu vurgulayan Nuhoğlu, şöyle konuştu: “Dünya Bankası tarafından 2014 yılının Mayıs ayında açıklanan ‘Türkiye-AB Gümrük Birliği Değerlendirmesi’nin de bu gerçeği teyit ederek, ‘Karayolu kotalarının, Türkiye-AB ticaretinin potansiyelinin altında gelişmesine neden olduğunun’ açıkça ifade edilmişti. Avrupa Komisyonu adına Ulaştırma ve Hareketlilik Genel Müdürlüğü tarafından geçen yılın sonunda tamamlanan bu çalışma da, benzer bir sonuç ile UND’nin uzun süredir Türkiye ve AB kamuoyu gündemine taşıdığı bu sorunu çarpıcı şekilde ortaya koyuyor. 28 AB üye ülkesinin 24’ü tarafından Türk plakalı araçlara getirilen kota kısıtlamalarının, özellikle ihracatımızdaki genel artış trendine rağmen AB’ye ihracatımızın genel ihracatımızdaki payının son 10 yılda yüzde 60’lardan yüzde 43’lere indiği dikkate alındığında, yol açtığı zararlar farklı kaynaklardan rakamlarla teyit ediliyor. AB Komisyonu’nun dışında da yine UND’nin geçmiş dönemde yaptırdığı araştırmaların ışığında, AB ülkeleri ve Türkiye’nin ithalat ve ihracattaki toplam kazancının en az 10 milyar euro olacağını öngörüyoruz. 2016 başında yeni baştan müzakere edilmeye hazırlanan Türkiye-AB Gümrük Birliği müzakereleri, işte bu nedenle her iki paydaş için kritik önem taşıyor. Sadece Türk taşımacılarının değil, Türkiye ihracatının ve ekonomisinin destekçisi olan UND olarak Gümrük Birliği’nin halihazırda sağladığı avantajların hayata geçirilmesi için tüm kesimlerden destek bekliyoruz. Komisyon raporu, Gümrük Birliği revizyon görüşmeleri öncesinde ülkemiz adına tarihi bir önem taşıyor.”

Raporun dün Ankara’da kamu yetkilileri ile de paylaşıldığını ifade eden UND Yönetim Kurulu Başkanı Nuhoğlu, Türkiye-AB hukukuna aykırı şekilde uygulanan taşıma kotalarına karşı TİM desteğinde Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde açılan davalarla yürüttükleri hukuk mücadelesini sürdüreceklerini vurguladı.

REKLAM ALANI