Dolar 32,5506
Euro 34,8861
Altın 2.430,78
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C

Konya Şeker Kangal Özelleştirmesiyle ilk beşte yer aldı

Konya Şeker Kangal Özelleştirmesiyle ilk beşte yer aldı
19 Ocak 2014 08:11
A+
A-

Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk

Ernst&Young 2013 Türkiye Birleşme ve Satın Alma Raporunu açıkladı, toplam 336 işlem yapıldı, Konya Şeker Kangal hamlesiyle 5’inci sırada yer aldı.

2013 yılında gerçekleşen 336 birleşme ve satın alma işlemi arasında en büyük 10 işlem 9,4 milyar dolarlık hacim oluştururken, sadece 4 birleşme ve satın alma 1 milyar doların üzerinde hacme sahip oldu. 985 milyon dolarlık hacme sahip Kangal Termik Santrali Özelleştirmesi ile Konya Şeker 2013’e damga vuran ilk 5 satın alma ve birleşme işleminde devler arasında yerini aldı. Bu birleşme ve satın almalardan bedeli açıklanan toplam 135 işlemin hacmi 13,7 milyar dolar olurken, bedeli açıklanmayanlar ile birlikte bu rakamın yaklaşık 20 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor. Rapora göre 2013 yılında tüm dünyada 2,5 trilyon dolarlık birleşme ve satın alma gerçekleşirken, Türkiye’deki işlem hacminin yüzde 76’sı yerli sermayeli şirketler tarafından gerçekleştirildi.

Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk; “Konya Şeker enerji sektöründe otoprodüktör olarak sahip olduğu 59 yıllık tecrübeyi 2013 yılında ticarileştirdi ve şeker üretiminden sonra en iddialı olduğu alanlardan biri olan elektrik üretiminde Kangal Termik Santrali’ni özelleştirme ihalesi sonucu alarak dev bir adım attı. Konya Şeker, otoprodüktör olarak yakaladığı başarıdan güç alarak enerji sektöründe faaliyet gösterecek Çobanyıldızı A.Ş.’yi 2010 yılında kurmuş ve elektrik üretim lisansını almasından sonra da bir yıl gibi kısa bir sürede Çumra Şeker Entegre Tesisi bünyesinde 37 Megawatlık ilave termik santralini tamamlamış ve 2013’de üretime başlamıştır. Konya Şeker’in toplam elektrik üretimi bu santral ile birlikte yaklaşık 100 Megawat’a ulaşmış, Kangal Termik Santralinin devralınmasıyla da Konya Şeker elektrik üretimindeki payını 5’e katlamış ve ülkemizin en büyük elektrik üretim şirketlerinden biri haline gelmiştir” dedi.

Raporda, tüm dünyada, başta birçok Avrupa ülkesi olmak üzere, gelişmiş ülkelerin sınırlı seviyede büyüdüğü bir dönemde Türkiye’nin beklentilere paralel bir büyüme kaydetmesi ve bir önceki senenin büyüme oranını aşmasının kayda değer bir gelişme olarak ön plana çıktığı vurgulandı. Bu arada, ABD merkez bankası FED’in politikaları ve siyasi belirsizliklere rağmen Türkiye’nin bu seviyede bir büyümeyi yakalaması sonucunda 2013 yılında da geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, birleşme ve satın alma işlemleri açısından ilgi odağı olmaya devam ettiği belirtildi.

İş dünyasının birleşme ve satın almalara bakışına dair anket sonuçlarının da yer aldığı raporda, birleşme ve satın almaları etkileyen faktörler arasında yüzde 25 ile uluslararası piyasalardaki gelişmeler ilk sırayı aldı. Rapora göre yüzde 24 ile siyasi istikrar ve yüzde 21 ile büyüme beklentileri yatırımcıların önemsediği aktörler olarak öne çıkarken, bu faktörleri yüzde 20 ile yurtiçi ekonomik konjonktür izliyor. Faiz oranları ve kurların işlemlere etkisinin ise daha düşük bir faktör olarak tespit edildiği bilgisine raporda yer veriliyor.

2013 yılında gerçekleşen 336 birleşme ve satın alma işlemi arasında en büyük on işlem 9,4 milyar dolarlık hacim oluştururken, sadece dört birleşme ve satın alma 1 milyar doların üzerinde hacme sahip oldu. 985 milyon dolarlık hacme sahip Kangal Termik Santrali Özelleştirmesi ile Konya Şeker 2013’e damga vuran ilk beş satın alma ve birleşme işleminde devler arasında yerini aldı. İlk beşteki diğer satın alma ve birleşmeler ise Enerjisa’nın 1,7 milyar dolara Toroslar EDAŞ’ı, Sembol’ün 1,3 milyar dolara Haliçport’u, yine Enerjisa’nın 1,2 milyar dolara AYEDAŞ’ı ve Torunlar Gıda’nın 1,1 milyar dolara Başkent Doğalgaz’ı alması oldu.

Raporda, 2012 yılında 48 işlem adedi ve 6,97 milyar ABD doları tutarındaki işlem hacmiyle birinci sırada yer alan enerji sektörünün, 2013 yılında toplam 36 işlem adedi ve 6,0 milyar ABD doları tutarında işlem hacmiyle, işlem hacmi sıralamasında birinci, işlem adedi bazında ise ikinci olduğu belirtildi. Enerji sektöründe de ön plana çıkan satın almaların Başkent Doğalgaz Dağıtım, Kangal Termik Santrali ve beş elektrik dağıtım bölgesinin özelleştirme ihaleleri olduğu belirtildi. Raporda, sektördeki en yüksek tutarlı işlemin 1,7milyar ABD doları bedelle EnerjiSA’nın kazandığı Toroslar EDAŞ özelleştirmesi olduğu ifade edilirken, Konya Şeker’in Kangal Termik Santrali özelleştirme ihalesini 985 milyon ABD doları bedel ile kazanmasının 2013’te ön plana çıkan işlem olduğu belirtildi.

Tablo1-İşlem değeri ilk 10

 

REKLAM ALANI