Dolar 32,5851
Euro 34,6875
Altın 2.525,30
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Konutta ikinci ‘güç birliği’ ile tarihi kampanya

Konutta ikinci ‘güç birliği’ ile tarihi kampanya
28 Ocak 2017 11:52 | Son Güncellenme: 28 Ocak 2017 11:54
A+
A-



‘Türkiye’nin Gayrimenkul Platformu’ GYODER ile markalı konut üreticilerinden oluşan KONUTDER; sektöre ve ekonomik büyümeye katkı sağlamak için güç birliğine giderek, sektör olarak ‘20 yıl vade ve düşük faizli konut kredisi’ kampanyasına katılacaklarını açıkladı.
GYODER Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Avni Çelik, “Konut alıcısının konut edinmesini kolaylaştırmak amacıyla, 1 Şubat’tan itibaren Cumhuriyet tarihinde olmadığı kadar kolaylaştırıcı tedbirler alarak kampanyamızı başlatacağız” dedi.

GYODER (Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği) ve KONUTDER (Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği), gayrimenkul sektörüne yön verecek ikinci ‘güç birliği’ kampanyası ile ilgili detayları paylaşmak amacıyla bugün Divan Oteli’nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıya GYODER Başkanı Aziz Torun, KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik, GYODER Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Avni Çelik ve Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum katıldı.

“Konut fiyatları bugünkü seyrinde durmayacak”

KONUTDER ve GYODER olarak sektörün güzide oyuncuları ile beraber değerlendirme yaptıklarını belirten GYODER Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Avni Çelik, “Ülkenin içinde bulunduğu bugünkü tabloya rağmen şöyle bir sonuca ulaştık. Biz 2016 yılını 2015’e göre satışlarımızı artırarak tamamladık. 2016 yılında, 1 Ağustos’ta aldığımız kampanya kararıyla 2015’e göre daha iyi satışlar yaptık. 2016’daki satışlarımızı egale edeceğimizi ve daha iyi satış yapacağımızı hedefleyerek 2017 yılına girdik. Konut fiyatları bugünkü seyrinde durmayacak, 2017 yılında bir miktar daha artacaktır çünkü girdi maliyetlerimiz yükseliyor. Dövizdeki dalgalanma dolayısıyla, asansörden alüminyuma, izolasyondan nakliyeye kadar birçok girdimizin fiyatları artacaktır. Buna bağlı olarak enflasyonda da bir artış bekliyoruz. Yine Türkiyenin jeopolitik konumu, çevremizdeki gelişmeler, kamusal ve ekonomik rasyolarımızdaki tablo dolayısıyla da önümüzdeki dönemde faizin bir miktar daha artmasını bekliyoruz” dedi.

Tarihi kampanya 1 Şubat 31 Mart arasında

Emlak Konut GYO dahil, KONUTDER ve GYODER olarak, konut alıcısının konut edinmesini kolaylaştırmak üzere birtakım çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Avni Çelik, “ 1 Şubat’tan itibaren başlamak üzere Cumhuriyet tarihimizde olmadık kadar kolaylaştırıcı tedbirler alarak, kampanyamızı duyuracağız. Bunu ilk kez resmi ağızdan açıklıyoruz; vadelerimizi 240 aya kadar uzatacağız. Böylece gelişmiş ülkelerdeki konut alımını kolaylaştıran kredi olanaklarının bir benzeri, ülkemizde de konut sektöründe kullanılacak. Bu kampanyayı şimdilik 1 Şubat ile 31 Mart arasında planlıyoruz. Bu fırsatı 2 ay için uygulayacağız, sonra bir daha değerlendireceğiz” diye konuştu.

0.75-0.85 faiz bandında bir krelendirme planlıyoruz

 

Türkiye’de ilk defa tüketicinin bu kadar uzun vadeyle konut alacağını vurgulayan Avni Çelik, şunları söyledi: “Burada faiz bandı için de bankalarla uzun zamandır görüşüyoruz. Devletimizin karar mekanizmalarının da bizim yanımızda olduğunu düşünüyorum. Çünkü onlar da faiz bandını bir baskı yapmak, faiz bandını makul noktalarda tutmak, böylece hem enflasyonu baskılamak hem de tüketicinin lehine bir aksiyon almak konusunda kamu tarafı da son derece kararlı görünüyor. Biz de fedakarlıkta bulunacağız. 240 aya kadar geliştirici firmaların inisiyatifinde olmak üzere 0.75-0.85 faiz bandında bir kredilendirme yapmayı planlıyoruz. Sektörün iki çatı kuruluşu olarak alıcılara vade sürelerini uzatmak suretiyle bir alım kolaylaştırması operasyonu yapmış oluyoruz.

Konut kredisi verirken bankaların daha olumlu yaklaştığını ifade eden Çelik, “Çünkü konut kredilerinde geri dönmeme riski daha düşük” dedi. Kampanyaya hangi firmaların katılıp katılmayacağı sorusu üzerine, Çelik, “Bu kampanyanın ana ilkelerini belirliyoruz. Üye firmalarımız katılıp katılmayacağını kendileri belirleyecek. Faiz oranlarını firmalar belirleyecek. Bankalar projelere özel farklı oran verebiliyor” diye konuştu.

“Bu gerçekten büyük bir fedakarlık ve güç birliği”

 

Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, “Burada KONUTDER, GYODER, Emlak Konut, tüm gayrimenkul sektörü bir birliktelik içerisinde bir kampanya yapıyor. Milletimiz 15 Temmuz’da gerçek bir duruş sergileyerek ülkesine bayrağına devlete sahip çıktı ve bunu her ortamda gösterdi. Biz de 15 Temmuz’dan sonra yine böyle bir ‘güç birliği’ ile bir kampanya yapmıştık. Bu kampanyada da gerçekten gayrimenkul sektörünü 2016 yılı için değerlendirdiğimizde, güzel bir satışın yapıldığı ve alıcıların da karlı olduğu güzel bir kampanya oldu. Bu da bir fedakarlık örneğiydi” dedi. Murat Kurum, şöyle konuştu: “Bugün Türkiye’nin ekonomik savaş içerisinde olmasına, dövizin artmasına, inşaat maliyetlerinin yükselmesine, faiz artırımına rağmen, firmalarımız ve bankalarımız vadesini 240 aya çıkarıyor, faiz oranını da aşağı çekiyor. Bu gerçekten büyük bir fedakarlık, büyük bir güç birliği. Tabi ki bankalarımız da taşın altına elini koyuyor. Yükleniciler yine belki maliyetine satışlar yapmak için böyle bir kampanya düzenliyor. İnşallah bu kampanyadan konut alanlar da gerçekten Cumhuriyet tarihinde bir ilk olarak 240 ay vadede, bu faiz oranlarıyla konut almış olacak.”

Murat Kurum, sözlerini şöyle tamamladı: “Emlak Konut, KONUTDER ve GYODER olarak bu kampanya ile gerçekten amacımız şu; sektörümüz hareketli olsun, ülkemiz için yatırıma devam edelim, yeni yatırımlar yapalım… Gerçekten de bugün belki kafasında soru işareti olan konut alıcısı için şu mesajı veriyoruz; ‘Bakın biz bankalarımız, firmalarımızla ülkemizin 20 yılına güveniyoruz ve güç birliği, el birliği yaptık. Siz de bu kampanya fırsatını kaçırmayın’ diyoruz.”

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI