Dolar 32,3294
Euro 35,1232
Altın 2.302,47
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Konut sektöründen bankalara sitem

Konut sektöründen bankalara sitem
28 Nisan 2014 14:23
A+
A-

unal pala (1)Yerel seçimler sonrası ekonomideki hareketliliğin inşaat sektörüne de yansımasına karşın, bankaların konut kredisi faiz oranlarında indirime gitmemesi sektörde motivasyon kaybına yol açıyor. Uzaltaş AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Pala:Sektörün gelecekle ilgili büyük umutları var. Bankalar da konut kredi faizlerinde indirime gittiği takdirde ekonomi de oldukça rahatlar.

Yerel seçimler sonrası ekonomideki hareketliliğin inşaat sektörüne de yansımasına karşın, bankaların konut kredisi faiz oranlarında indirime gitmemesi sektörde motivasyon kaybına yol açıyor.

Geçtiğimiz yılın sonlarında yaşanan gelişmeler ekonomik anlamda olumsuzluklar oluştururken, bu durumdan en çok etkilenen sektörlerden biri de ekonominin lokomotifi inşaat sektörü oldu. Sektör temsilcileri, genel seçim havasında geçen yerel seçimlerin sonuçlanmasının ardından döviz ve borsada görülen istikrardan memnun olurken, inşaat sektörünün canlandığı bahar aylarına da umutlu girdi.

Sektör temsilcileri, bahar hareketliliğinin devam etmesi için bankaların da bu sürece dahil olmasını ve konut kredisi faizlerini düşürmesi gerektiğini kaydediyor.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu’nun faiz oranlarında değişikliğe gitmeme kararının da bankaların yüksek konut kredisi faizine devam edeceğinin göstergesi olduğunu ifade eden Uzaltaş AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Pala, bankaların inşaat sektöründeki hareketliliğe destek olması gerektiğini bildirdi.

Konutta faiz oranı mevduat faizlerinin çok üzerinde

Yerel seçimlerin ardından inşaat sektöründe moral ve motivasyonun arttığına işaret eden Pala, “Türk ekonomisinin önde güçlerinden inşaat sektörü bahar aylarına hızlı bir giriş yaptı. Sektör yerel seçimlerin sonuçlanmasıyla rahat bir nefes aldı. Geleceğe dair de sektörün büyük umutları var. Bu olumlu sürecin devam etmesi bankaların konut kredisi faizlerini düşürmesine de bağlı. Bankalar konut kredi faiz oranlarını ne yazık ki mevduat faizlerinin çok üzerinde konumlandırıyor. Nedense yüksek karlar elde eden bankalar konut kredi faizlerini düşürmemekte ısrarcı davranıyor. Şu anda faizlerin düşmesi inşaata değer katacaktır. Bu da ekonomiye tam anlamıyla rahat bir nefes aldırır” dedi.

Bahar aylarının inşaat sektörü için en önemli aylar olduğunu hatırlatan Pala, bu sürenin sonunda alım hareketliliğinin de azalacağını ifade etti. Pala, “Şu anda ev almak için konut kredisi faizlerinin düşmesini bekleyenler de var. Bankaların bir an önce harekete geçmesi gerekli. Çünkü bahar dönemi sonrası verilecek faiz indirimi kararı geç olabilir” ifadelerini kullandı.

İnşaatta motivasyon bankalara bağlı

Pala, konut almak isteyenlerin de, bankaların faizleri düşürmesini iple çektiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

“Uzaltaş AŞ olarak son olarak Ankara’nın ilk çevreci konut kulesi Paladyum Beytepe’yi hayata geçirdik. Projeyi, Ekim 2014’te sahiplerine teslim etmeyi hedefliyoruz. Yani bitmeye yakın bir projemiz var. Satışlarımızı da tamamladık sayılır, elimizde sınırlı sayıda daire kaldı. Ancak çok sayıda yeni proje inşa ediliyor. Bu projeleri de harekete geçirmek lazım. Yeni başlayan projeler için konut kredisi faizlerinin bir an önce düşmesi oldukça önemli. Faizlerde indirime gidilmesi ekonomiyi de şahlandırır. Bu süreçte bankaların da elini taşın altına koyup sektörün canlanmasına katkıda bulunması şart. Gelecekle ilgili bir ekonomik sorun öngörülmüyor. Tedirginlik varsa yine de ellerini taşın altına koyup faiz oranlarını düşürmeleri, hızla büyüyen inşaat sektörünün motivasyonunu arttıracak.”

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI