Dolar 32,3679
Euro 34,9608
Altın 2.325,51
BİST 9.144,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Konut Satışlarında Yükseliş Eğilimi Devam Ediyor

Konut Satışlarında Yükseliş Eğilimi Devam Ediyor
28 Mayıs 2017 02:39
A+
A-

Türkiye’de konut satışı rakamları Nisan ayında geriledi. Nişantaşı Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık bölümü Öğretim Görevlisi Lina Barokas konut satış rakamlarını değerlendirdi. Barokas, Mart ayında yaklaşık 128 bin konutun satışı yapılırken, nisan ayında bu rakam yaklaşık 114 bine gerilediğini ve konut fiyatları artış eğilimini korumaya devam ettiğini belirtti.
Bu hafta Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından nisan ayı konut satış istatistikleri açıklandı. Rakamlara baktığımızda, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,6 oranında bir artış söz konusu. Fakat bu rakamı mart ayı rakamı ile kıyaslarsak satışlarda düşüş olduğunu söyleyebiliriz. Mart ayında yaklaşık 128 bin konutun satışı yapılırken, nisan ayında bu rakam yaklaşık 114 bine geriledi. Fakat 2017 yılı başından itibaren konut satışlarının artış eğiliminde olduğu görülüyor. Yabancılara yapılan satışlara baktığımızda ise talep gücünü korumaya devam ediyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından hesaplanan hedonik konut fiyat endeksine baktığımızda ise fiyatların artış yönünde hareket ettiğini görüyoruz. Bu durumu iktisat teorisi tarafından incelersek, fiyatı artan bir malın talebinin azalması beklenir ama Türkiye’de talebin arttığını görüyoruz.

 Neden konut piyasasında fiyatlar artarken talep de artıyor?

Fiyat artışlarının arkasındaki en büyük etkenlerden biri arsa arzının sınırlı olması olabilir. Talep tarafında ise yapılan teşvik ve kampanyalar ön plana çıkıyor. Emlak Konut’un yaptığı kampanyalar sonrası diğer inşaat şirketleri de benzer kampanyalar uygulayarak konut satışını arttıracak teşvikler sağladı. Bu kampanya ile düşük maliyetli ve uzun vadeli ödeme seçeneklerinin olması, peşinat indirimleri gibi teşviklerin sunulması konut fiyatları artsa da konut satışlarını güçlendirdi. Diğer taraftan gayrimenkul sertifikasının ihracının borsada ilk defa gerçekleşmiş olması da önemli bir gelişme olarak karşımıza çıktı. Her ne kadar sadece tek bir proje adına gayrimenkul sertifikası çıkarılsa da ilerleyen süreçte çeşitlendirmenin artması da konut satışlarını olumlu etkileyebilir. Diğer taraftan ülkemizde elinde nakit bulunduran kişilerin konutu uzun vadeli yatırım aracı olarak görmesi de satışları destekliyor.

Konut satışlarının 3’te 1’i kredi ile gerçekleşti

TUİK’in açıkladığı son rakamlara baktığımızda mart ayına göre ipotekli satışların azalması olumlu bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor. Ama diğer taraftan da yaklaşık olarak konut satışlarının 3’te 1’nin kredi yöntemiyle gerçekleşmiş olması, halkın satın alma gücünün bu fiyat artış hızını yakalamakta zorlandığının bir göstergesi olabilir.

REKLAM ALANI