Dolar 32,5629
Euro 34,7123
Altın 2.410,49
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 20°C
Cts 19°C

Köksal: “Geleceğimiz için nitelikli çalışanlar yetiştirmemiz şart!

Köksal: “Geleceğimiz için nitelikli çalışanlar yetiştirmemiz şart!
10 Aralık 2013 08:36
A+
A-

tspakb_atilla_koksal

TSPAKB Başkanı Attila Köksal, Sermaye Piyasasında Gündem’in Aralık sayısında, finansal piyasaların geleceğinin nitelikli çalışanlar yetiştirmeye bağlı olduğunu söyledi.

TSPAKB Başkanı Attila Köksal, Sermaye Piyasasında Gündem’in Aralık 2013 sayısında, finansal piyasaların sürekli değişen dinamik yapısında ayakta kalmak için sektör çalışanlarının bilgi ve donanımlarının en üst seviyede olması gerektiğini belirtti.

Bu süreçte 2011 yılında kurulan Sermaye Piyasası Lisanslama, Sicil ve Eğitim Kuruluşu A.Ş.ye (SPL) de önemli sorumluluklar düştüğünü vurgulayan Köksal şunları söyledi: “Önceki yıllarda, yatırımcılarımız çok farklı sebeplerden kaynaklanan çeşitli olumsuzluklar yaşadı. Bu olumsuzluklar sektöre olan güvenin büyük ölçüde kaybedilmesine neden oldu. Kaybedilen güveni yeniden oluşturmak için yatırımcılarımızı sorunsuz işleyen bir piyasada donanımlı çalışanlar tarafından doğru bilgilendirmemiz gerekiyor.”

2013 yılında TSPAKB’den 6.000’e yakın sektör çalışanına eğitim

Köksal, TSPAKB bünyesinde verdikleri eğitimlerle sektörü geliştirmek için çalıştıklarını ifade ederek: “Birlik olarak, sektör çalışanlarının gelişimi için yürüttüğümüz çalışmaları; eğitimlerimiz, yayınlarımız ve düzenlediğimiz konferanslarla sürdürüyoruz. 2012 yılında 8.200’ü aşkın çalışana eğitim sağlamıştık, 2013 yılında ise 6.000’e yakın kişiye eğitim vermiş olmayı hedefliyoruz. Sektörümüzün ancak “nitelikli çalışan havuzu” haline gelerek küresel piyasalarla yarışabileceği unutulmamalıdır.” dedi.

Sermaye Piyasasında Gündem’in Aralık 2013 sayısında ayrıca aracı kurumların 2013 yılının ilk dokuz ayındaki faaliyetleri ve finansal yapılarına dair verilere yer veriliyor.

Aracı Kurumların 2013/09 Dönemi Faaliyet Verileri

Pay piyasası işlem hacmi %41 arttı

2013’ün ilk dokuz ayında aracı kurumların pay senedi işlem hacmi, 2012’nin aynı dönemine göre %41 artarak 1,2 trilyon TL’ye yükseldi. İlk 10 aracı kurum, toplam işlem hacminin yarısını kaydetti.

Kaldıraçlı işlem hacmi iki katına çıktı

Kaldıraçlı işlemler yılın ilk dokuz ayında, geçen yıla kıyasla %94 artışla 3,3 trilyon TL’ye çıktı.

İnternetten yapılan vadeli işlemler azaldı

Aracı kurumların VOB işlem hacmi %9 yükselirken, internet üzerinden yapılan işlemlerin payı %41’den %31’e indi.

Kurumsal finansman faaliyetlerinde tahvil ihracı önde

2013 yılının ilk dokuz ayında, aracı kurumlar 14 adet birincil halka arza ve 202 borçlanma aracı ihracına aracılık etti. Önceki yıl 11 adet şirket satın alma-birleşme işlemi tamamlanırken, Eylül 2013 sonu itibariyle 19 proje tamamlandı.

Kaldıraçlı işlem yapan aracı kurumlar istihdamı artırdı

Aracı kurumlarda çalışan sayısı 2013 yılının ilk dokuz ayında, geçen senenin aynı dönemine göre 278 kişi artarak 5.471’e yükseldi. Kaldıraçlı işlem hizmeti sunan aracı kurumların yurtiçi satış-pazarlama departmanlarında çalışan personel istihdamını artırmaları yükselişte etkili oldu.

Aracı Kurumların 2013/09 Dönemi Finansal Verileri

Aktifler 13 milyar TL, özkaynaklar 3,3 milyar TL’ye yaklaştı

Likit yapısını koruyan aracı kurum sektörünün toplam varlıkları 2012/09 dönemine kıyasla %30 yükselerek 13 milyar TL oldu. Özkaynaklar ise %9 artışla 3,2 milyar TL seviyesine çıktı.

Toplam gelirler %22 yükseldi

2013 yılının ilk dokuz ayında sektörün toplam gelirleri geçen yılın aynı dönemine göre %22 artarak 1 milyar TL oldu. Bu yükselişte hizmet gelirleri ve önceki yıla göre iki katına çıkan diğer gelirler etkili oldu. Pay senedi komisyonları aracı kurumların en önemli gelir kalemi olmaya devam etti.

Hizmet gelirlerinde %37 artış

Sektörün varlık yönetimi, kurumsal finansman ve yatırım danışmanlığı gibi faaliyetlerinden elde ettiği hizmet gelirleri yıllık %37 yükselerek 206 milyon TL oldu. Yılın dokuz ayında aracı kurumların kurumsal finansman gelirleri %46 arttı. Diğer taraftan, varlık yönetim gelirleri yabancı bir aracı kurumun yurt dışında kurulu fonlarının satışından elde ettiği gelirlerdeki yükselişle %48 artışla 43 milyon TL oldu.

Kurum portföyü kârındaki artış kaldıraçlı işlemlerden

Aracı kurumların menkul kıymet alım-satım, kaldıraçlı işlem ve türev işlem kârlarından oluşan kurum portföyü işlemlerinden gelirler 207 milyon TL’den 223 milyon TL’ye yükseldi. Artış, kaldıraçlı işlem gelirlerinin %89 artmasından kaynaklandı.

Personel gideri sektör giderlerinin yarısı kadar

Sektör giderlerinin yarısını oluşturan personel giderleri yıllık %12 artış göstererek 450 milyon TL oldu. Ortalama çalışan sayısındaki %4’lük artışa ilaveten, bir çalışanın aylık ortalama maliyeti 2012/09’da 8.673 TL iken 2013/09’da %7 artarak 9.269 TL’ye yükseldi.

Sektör kârı %93 artışla 465 milyon TL oldu

Aracı kurumlar 2012’nin ilk dokuz ayında 240 milyon kâr elde ederken, 2013’ün ilk dokuz ayında net kâr %93 artarak 465 milyon TL oldu. Bu artışta bir aracı kurumun iştirak satışından elde ettiği gelir etkili oldu.

Diğer Haber Başlıklarından Seçmeler

15.000 TL ödüllü Kamera Elinde, Geleceğin Cebinde Kısa Film Yarışması başladı

“Yatırımlarınla güvence altına alacağın geleceğini filme almaya hazır mısın?” sloganıyla düzenlenen Kamera Elinde, Geleceğin Cebinde Kısa Film Yarışması’na başvurular başladı. Yarışma kapsamında, yeni nesillerin geleceğine sahip çıkmasını en iyi anlatan filmin sahibine 15.000 TL’lik ödül verilecek. İkinciye 10.000 TL, üçüncüye 7.500 TL kazandıracak yarışma sonunda ilk 10’a giren yarışmacılar, TSPAKB’nin düzenlediği bir günlük eğitimlerden istediği birine de ücretsiz katılma imkanı kazanacak. Düzenli para biriktirme ve planlı harcama temasını işleyen en fazla 3 dakikalık filmlerin yer alacağı yarışma, 18 yaşını doldurmuş, yurtiçi ve yurtdışından tüm katılımcılara açık. Yarışmanın jürisinde SİYAD Üyesi ve Radikal Gazetesi Spor Servisi Şefi Uğur Vardan, Sinema Yazarı ve Haber Editörü Selin Gürel, BirGün Gazetesi Yazarı ve Sinema Eleştirmeni Cüneyt Cebenoyan, Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Alp Birol ve Birlik Başkanı Attila Köksal yer alıyor.

GCMForex, Gedik Yatırım, Halk Yatırım, İş Yatırım, Oyak Yatırım, Vakıf Yatırım, XTB ve Yatırım Finansman kurumlarının desteğiyle hayata geçen yarışmaya 28 Şubat 2014 tarihine kadar başvuru yapılabiliyor. Yarışmayla ilgili ayrıntılara www.kameraelindegelecegincebinde.com adresi üzerinden ulaşılabiliyor.

Emeklilik Güvencesi ve Finansal Eğitimin Geleceği tartışıldı

Ülkemizde yatırımcı eğitimi konusunda çalışan kurum ve kuruluşların temsilcilerinin bir araya geldiği “Emeklilik Güvencesi ve Finansal Eğitim” toplantısı 6 Kasım 2013 tarihinde, The Marmara Oteli’nde düzenlendi. Toplantı kapsamında CFA Institute Yatırımcı Eğitimi Direktörü Robert Stammers “Emeklilik Güvencesi ve Yatırımcı Eğitimi” konulu bir sunum yaptı. Uluslararası Yatırımcı Eğitimi Forumu (IFIE) Yönetici Direktörü Kathryn Edmundson, IOSCO Gelişen Pazarlar Danışmanı Alp Eroğlu ve The Money Advice Service Başkanı Gerard Lemos’un da yer aldığı toplantıda, Türkiye’de finansal eğitim konusunda kurumların yapabileceği katkılar ve ortak yürütülebilecek projeler hakkında tartışıldı.
REKLAM ALANI