Dolar 32,5286
Euro 34,9090
Altın 2.436,97
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C

Koç 220 milyon dolara hastane kuruyor

Koç 220 milyon dolara hastane kuruyor
16 Haziran 2014 09:24
A+
A-

rahmi kocKoç Üniversitesi’nin 250 yatak ve 20 ameliyathane kapasiteli tıp fakültesi eğitim hastanesi yakında kapılarını açıyor. Topkapı’da surların hemen dışında yer alan hastane kompleksinin 220 milyon dolar yatırımla hayata geçeceğini belirten Koç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Rahmi Koç, “Eylülde hasta kabülüne başlayacağız. Sigortalı hasta da alacağız. Hemşirelik okulu ve ileriki bir tarihte Türkiye’de bir ilk olan tam teşekküllü bir çocuk hastanesi de açacağız” dedi. Rahmi Koç, Rektör Prof. Dr. Umran İnan ve psikoloji bölümünü birincilikle bitiren Ekin Seçinti, Koç Üniversitesi’nin 20. Lisans ve Lisansüstü Mezuniyet Töreni öncesi basın toplantısı düzenledi. Toplantıda üniversite bünyesindeki çalışmalar hakkında bilgi veren Rahmi Koç, “Bu yıl 20’nci yılımız. Bu sürede Türkiye’nin en saygın üniversitesi haline geldik. Dünyadaki 300 üniversite arasına girdik. Dünyadaki 50 yaşın altındaki üniversitelerde 41’inci sıradayız. 3-4 yılda ilk 100’e girmeyi ümit ediyoruz. Avrupa Birliği’nden ve TÜBİTAK’tan en çok kaynak alan üniversitelerden biriyiz” dedi. Dünyanın en ünlü üniversitelerinin işbirliği için müracaat ettiğini belirten Koç, “Dünyanın meşhur üniversitelerindeki öğretim üyeleri de bize gelmek için neredeyse sıraya girdi. Her gün bir müracaat alıyoruz. Bunların birçoğuyla muhtelif konularda işbirliği yapıyoruz. Öğretim üyesi takımımız dünya klasında” diye konuştu.

Yakında kapılarını açacak tıp fakültesi eğitim hastanesi hakkında da bilgi veren Koç, “Eğitim hastanemizi sonbaharda işletmeye açacağız. Hasta kabul etmeye başlayacağız. Sigortalı hasta da alacağız. Aynı kampüste hemşirelik okulu açacağız. İleriki bir tarihte de Türkiye’de bir ilk olan tam teşekküllü bir üniversite vakıf hastanesi çocuk hastanesi açacağız” dedi.

Çocuk hastanesi 50 yataklı olacak

Çocuk hastanesinin, tıp fakültesinin bir boyutu olarak düşünüldüğünü ve 50 yataklı olacağını belirten Koç, “Türkiye’de çocuk hastanesiyle ilgili ciddi bir açık var. Nüfus artıyor. Çocuk adedi artıyor. Çocuk hastanesi adedi artmıyor. Ciddi bir boşluk var. Amerika’nın en meşhur çocuk hastanesinin başındaki kişi ahbabımız. O geldi. Burada etüt etti. Böyle bir açığın olduğunu ve mutlaka bizim de bir çocuk hastanesi yapmamız geldiğini tavsiye etti. Bu, tabii memlekete bir hayır işi” şeklinde konuştu.

Kompleksin 220 milyon dolar yatırımla hayata geçecğini sözlerine ekleyen Koç, “Büyük bir kısmı Amerikan Hastanesi’nden gelen yardımlar ve diğer kısmı da vakıftan gelen finansman ile yapılmış oluyor” diye konuştu. ‘Ana felsefemiz hürriyet ortamı’ Koç Üniversitesi’ndeki ana felsefelerinin kampüste bir hürriyet ortamı estirmek olduğunu vurgulayan Rektör İnan da bu yıl 342’si yüksek lisans ve doktora olmak üzere 1.342 mezun verdiklerini söyledi. Rektör Prof. Dr. Umran İnan, Türkiye’de açık ara en çok burs veren vakıf üniversitesi olduklarını kaydetti. Tam anlamıyla uluslararası bir üniversite haline geldiklerini anlatan İnan, “Biz hangi bölümde bir öğretim üyesi açığı olduğunu ilan etsek yabancı öğretim üyelerinden olağanüstü sayıda başvuru alıyoruz. Örneğin geçen yıl felsefe bölümü için biri Fransa’dan biri de Girit’ten 2 kişi aldık. Bunun yanında 4 bin 500 öğrencimizin üzerine 400 yabancı öğrencimiz var. Daha da artacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

‘Engel tanımayan üniversite…’

Koç Üniversitesi’ni 4.13 ortalamayla bu yıl birinci bitiren Ekin Seçinti de “Örnek bir eğitim ve çalışma kurumu olma hedefini taşıyan üniversitemiz, engelli bireylerin de diğerleriyle eşit koşullarda okuyabileceği, çalışabileceği ve üretebileceğinin Türkiye’deki sembolü oluyor” dedi. Psikoloji bölümünden mezun olan Seçinti, “Atatürk’ün dediği gibi ‘fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür’ insanlar yetiştiren üniversitemizin, kimseyi dili, inancı, ırkı veya fiziksel durumu nedeniyle engellemediğini ve ayırmadığını gördüm. Bunu bana fark ettirdiğiniz günden bu yana, Koç Üniversiteli olmaktan gurur duyuyorum” diye konuştu.

60 şirket 120 öğrenciyi Koç’ta okutuyor

Koç Üniversitesi, maddi durumu kötü ancak başarılı öğrencileri ‘Anadolu Bursiyeri Programı’yla bünyesine katıyor. Halen Koç Holding’e bağlı 15, grup dışından ise 45 şirketin bağışlarıyla 120 öğrenci, Koç Üniversitesi’nde eğitim görüyor. Programa katılan şirketler, üniversitenin seçtiği öğrencileri 5 yıl okutma taahhüdünde bulunuyor. 2010’dan bu yana uygulanan programın 4’üncü yılında da 60 öğrencinin okutulması hedefleniyor.

Genetik, onkoloji ve bulaşıcı hastalıklara yoğunlaşacak

İlk mezunlarını 2016’da verecek Koç Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin öğrencileri 4’üncü yıldan itibaren yeni açılacak hastanede eğitim görecek. Hastanenin, orta vadeli planda özellikle onkolojide aktif bir kanadı olacak. Hemşirelik okulu ve bir çocuk hastanesi de açılacak komplekste ayrıca kadavra hastalar üzerinde eğitim görülmesini sağlayacak simülasyon laboratuvarı kurulacak. Tıp fakültesi hastanesinin ‘mükemmellik tepeleri’ olarak seçtiği araştırma alanları ise genetik, onkoloji ve bulaşıcı hastalıklar olarak sıralandı.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI