Dolar 32,3852
Euro 35,0493
Altın 2.326,85
BİST 9.128,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

KOBİ’lerin TL ile borçlanması sektörü krize sürükler

KOBİ’lerin TL ile borçlanması sektörü krize sürükler
16 Ocak 2018 11:34 | Son Güncellenme: 16 Ocak 2018 11:35
A+
A-

 

TAKIM TEZGAHLARI SEKTÖRÜ,DÖVİZ KREDİSİ SINIRLAMASINDAN MUAF TUTULMALI

Döviz girdisi olmayan şirketlerin, döviz kredisi kullanmaması ile ilgili yapılan çalışma, yaklaşık 7 milyar dolar büyüklüğe sahip leasing sektöründe büyük kaygı yarattı. Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) Başkanı Hakan Aydoğdu, “Takım tezgahları sektöründe yer alan birçok firma KOBİ düzeyinde. Böyle bir karar, sektördeki iş hacmini neredeyse yarı yarıya azaltır. Yapılan çalışmada takım tezgahları sektörünün dışarıda tutulmasının hem sektöre hem de ekonomiye faydalı olacağını düşünüyoruz” dedi.

Ekonomi yönetimi tarafından döviz girdisi olmayan şirketlerin, döviz kredisi kullanmaması yönündeki çalışmaları, leasing sektöründe tedirginlik yarattı. Finansal kiralama alacaklarının büyük kısmının döviz cinsinden olduğu leasing sektörü, döviz kredisine getirilmesi planlanan sınırlamanın sektörü derinden yaralayacağını düşünüyor. Büyük çoğunluğunun KOBİ olduğu takım tezgahları sektöründe de aynı durum söz konusu. Takım Tezgahları Sanayici ve İşadamları Derneği (TİAD) Başkanı Hakan Aydoğdu “Halen Meclis’te görüşülen torba yasa tasarısına göre, döviz girdisi olan tüm işletmeler, finans sektöründen döviz bazlı kredi kullanabilecekler. Diğer işletmelerin döviz kredisi kullanmasına izin verilmeyecek. Bu durumunda TİAD’ın temsil ettiği takım tezgahları sektöründeki yatırımları çok ciddi etkileyeceğini düşünüyoruz. Tezgah yatırımı yapan firmalar genelde KOBİ’ler olduğu için TL olarak yatırım yapmak zorunda kalırlarsa faiz yükü çok fazla olacaktır” dedi.

YATIRIMLAR ASKIYA ALINABİLİR

Konuyu bir örnek ile açıklayan Hakan Aydoğdu “Otomotiv, beyaz eşya, genel makina üretimi gibi sektörlerdeki ana firmalara yan sanayi olarak hizmet veren KOBİ ölçeğindeki firmalar, ticaretini Türk Lirası üzerinden yapıyor. Ancak, takım tezgahı, otomasyon ve diğer yüksek teknoloji yatırımlarını döviz ile yapmak zorunda. Belirtilen değişikliğin olması durumunda yan sanayi firmaları yatırım yapamaz ve ana sanayinin ihtiyaçlarını karşılayamaz duruma gelecektir. Bu nedenle takım tezgahları sektörünün bu kapsam dışında tutulması gerekmektedir” açıklamasında bulundu.

REKLAM ALANI