Dolar 32,3693
Euro 35,0908
Altın 2.324,13
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

‘KOBİ’lere özel önem ve destek verilmeli’

‘KOBİ’lere özel önem ve destek verilmeli’
30 Eylül 2014 09:38
A+
A-

Nurettin ÖzdebirAnkara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, tahsilat süresinin KOBİ’lerde ortalama 29 gün uzadığını, büyük şirketlerde ise bu sürenin sadece 1 gün olduğunu vurgulayarak, dezavantajlı bu durumları sağlıklı bir şekilde atlatabilmeleri için KOBİ’lere önem ve destek verilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye Kurumsal Yönetim Derneği’nin, ASO işbirliğiyle, Avrupa KOBİ Haftası kapsamında düzenlediği ‘Kurumsal Yönetim ve Aile Şirketlerinde Kurumsallaşma Semineri’ dün gerçekleşti. Seminerin açılış konuşmasını yapan Özdebir, her şirketin büyük şirket olma hedefiyle yola çıktığını belirtti. Apple ve Iphone örneğini veren Özdebir, “Değeri Türkiye’nin GSMH’sinin yarısı kadar olan bir şirket. Gönül ister ki bizim şirketlerimiz de ufak başlayıp büyüsünler, dünyada bizi temsil etsinler” dedi. KOBİ’lerin büyümesinin önünde çeşitli engeller bulunduğunu, bu engellerden birinin ekonomik krizler, diğerinin de şirketin kendi içsel sorunları olduğunu ifade eden Özdebir, KOBİ’lerin bu sorunları aşabilmeleri için ‘kurumsallaşma’ denilen organizasyon yapısının kurulması gerektiğini kaydetti. Özdebir, “KOBİ’lerin kurumsallaşması bu süreci sağlıklı atlatmak için son derece önemli” dedi.

“KOBİ olmayı bir meziyet olarak görmeye başladık”

Özdebir, “KOBİ’lere verilen önemden dolayı, KOBİ olmayı bir meziyet olarak görmeye başladık”diyerek KOBİ’liğin, şirketin büyüme süreci içerisindeki bir kademe olduğunu, bu süreçte de KOBİ’lerin desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Piyasada likidite sıkıntısı olduğunu, öz kaynak ve kredi ihtiyacının arttığını dile getiren Özdebir, “Tahsilatlar vaktinde yapılamayınca likidite sıkıntısı baş gösterdi. Tahsilat süresi KOBİ’lerde ortalama 29 gün uzadı. Büyük şirketlerde ise bu süren sadece 1 gün. Bu dezavantajlı durumları sağlıklı şekilde atlatabilmeleri için KOBİ’lere önem ve destek verilmesi gerekiyor” dedi.

IFC’nin yatırımlarında Türkiye 2’nci sırada

International Finance Corporation (IFC) Avrupa ve Orta Asya Finansal Kurumlar Grubu’nda Kıdemli Yatırım Uzmanı Kudret Akgün, Dünya Bankası Grubu kuruluşu olan IFC’nin dünyanın sadece özel sektöre yatırım yapmaya odaklanmış en büyük küresel kalkınma kuruluşu olduğunu ve geçen yıl yaklaşık 22 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını bildirdi. Akgün, Türkiye’ye çok önem verdiklerini ve geçen yıl 23 projeye toplam 1.3 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını bildirdi. IFC’nin yatırım yaptığı ülkeler sırasında Türkiye’nin, Hindistan’dan sonra ikinci sırada geldiğini belirten Akgün, “Bildiğiniz gibi Türkiye’nin son 10 yıl içindeki hızlı büyümesi ve kalkınması küresel ekonomideki başarı hikayelerinden birisi, küresel portföyde de en fazla risk aldığımız 2’inci ülke” dedi.

Türkiye ekonomisinin son 10 yıl içinde hızla büyüdüğünü, dışardan yatırım çeken şirketlerin yanı sıra Türkiye’de istihdamın yüzde 80’ini sağlayan KOBİ’lerin de bulunduğunu belirten Akgün, “KOBİ’lerin üretkenliğini arttırmalıyız. KOBİ’lerin kurumsal yapılarını modernleştirmeleri, profesyonel yönetim sistemlerini benimsemeleri lazım” diye konuştu.

Güldağ: Şirketler için kurumsal yönetim ilkeleri egemen kılınmalı

Açılış konuşmalarının ardından “Aile Şirketlerinde Kurumsal Yönetim Uygulamaları ve Sürdürülebilirlik” konulu panel gerçekleştirildi. Panelin moderatörlüğünü yapan DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, 30 yıldır ekonomi gazeteciliği yaptığını ve ekonominin bir örgütlenme oyunu olduğunu ifade etti. Güldağ, “Bu oyunun en önemli aktörleri şirketler ve bizdeki yoğunluğu ile aile şirketleri. Eğer aile şirketleri bu oyunda kilit rol oyuyorsa, bunların üzerine düşmek lazım” dedi. 3’üncü kuşağa devreden şirketlerin yüzde 10’ları anca aştığını, dünyada da bunun böyle olduğunu belirten Güldağ, kurucusuyla birlikte kaybolan şirketlerin ise yüzde 70 civarında olduğunu, Türkiye’de ise daha da fazla olduğunu kaydetti. Güldağ, şirketler için kurumsal yönetim ilkelerini egemen kılmanın önemini vurguladı.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI