Dolar 32,5309
Euro 34,9615
Altın 2.439,32
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C

Keten inşaat ile sektörden yeni döneme bakış

Keten inşaat ile sektörden yeni döneme bakış
25 Ocak 2013 12:38
A+
A-

Selahattin Keten

 Keten İnşaat, en gözde projesi olan Keten Haliç ile birlikte inşaat sektöründeki faaliyetlerine devam ediyor. Keten İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Keten, düzenlediği basın toplantısında yeni projelerinden, KDV oranına ve kentsel dönüşüme kadar pek çok konuda detaylar paylaştı.

Nişantaşı ve Şişli’deki çalışmalarıyla adını duyuran Keten İnşaat, şimdi de karşımıza yeni projesi Keten Haliç ile çıkıyor. Proje Eyüp’ün Silahtarağa bölgesinde yer alıyor. İki adet görkemli binadan oluşması beklenen projenin toplam inşaat alanı 14 bin 600 metrekare olarak belirlendi. Projede 2+1, 3+1 ve dubleksolmak üzere toplam 57 daire yapılacak. Alanları 104 ve 189 metrekare arasında değişen dairelerin metrekare fiyatı 4bin dolar olarak lanse edildi. Keten İnşaat, akıllı bina sistemlerini kullandığıKeten Haliçprojesinin startını Ocak ayında verdi. Projenin satışlarının başladığını belirten Selahattin Keten,  Keten Haliç projesiyle birlikte Eyüp’e getirecekleri yeni soluktan dolayı heyecanlı olduğunu belirtti. Projenin 2 yıl içinde sahiplerine kavuşması bekleniyor.

Sektörün uzman isimlerinden Keten İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Keten,

“KDV’de yapılan yeni düzenleme, Haziran’dan bu yana yaşananbelirsizliğin ortadan kalkması açısından büyük bir artıdır. Olumsuz yanı ise alıcılar %18 ve %8 KDV ile satılan konutlar yerine,  düzenleme öncesi %1 KDV oranına tabi tutulan konutları tercih edecek, eski ruhsatlı projelerden konut alımına yönelecektir. Bu durum da mevcut stokların eritilmesine neden olacaktır.Bir örnek vermek gerekirse, düzenleme öncesi 300 bin TL’ye 100 metrekare konut alan kişi 3.000 TL’ye yakın KDV ödüyordu. Yeni düzenleme ile aynı konut için yaklaşık 50.000 TL KDV ödeyecek, aradaki fark haklı olarak bilinçli konut alıcılarını eski ruhsatlı inşaatlara yönlendirecektir.” sözleriyle yeni konut KDV oranlarının sektörde neden olabileceği yeni proje durgunluğuna dikkatleri çekiyor.

 

Selahattin Keten sözlerini“ Yeni düzenlemede KDV oranları Belediye Rayiçlerine göre belirlenecektir ve birçok belediyede belirlenen rayiçler piyasa değerinden bile yüksektir. İstanbul’da arsa metrekaresi 500 ile 1.000 TL arasında satılan konut bulmak neredeyse imkânsızdır. Ortalama metrekare fiyatları 2.000 TL civarındadır ve genel olarak bizim konut inşaatına katkıda bulunduğumuz Şişli Belediyesi hudutları içinde arsa metrekare fiyatları 4.900 TL ile 10.400 TL arasındadır. Şu anda hemen hemen bütün yeni projeler %18 KDV oranına tabi olacak, bu oranlardan bundan sonraki projeler de ciddi şekilde etkilenecektir. KDV’nin negatif etkisinden kurtulmak adına konut fiyatlarına %20 zam gelmesi kaçınılmazdır. Dolayısıyla yeni konut satışlarının olumsuz etkilenmesini, bu olumsuzluğun yaklaşık iki yıl devam etmesini bekliyoruz.” diye sürdürdü.

 

Ayrıca Selahattin Keten, “Bizceyeni KDV oranının uygulanma tarihi değişebilirdi. Ruhsat alınmamış olsa bile proje tasdiki için başvuru yapmış tüm projeler yeni KDV oranından muaf tutulmalıydı.Temennim piyasalardan gelen düzeltme talepleri ve tepkileri de göz önüne alarak gereklidüzenlemelerin yapılması, memleketimizin de hayırlara vesile olmasıdır.” diyerek sözlerini tamamladı.

keten iki bina9

 

Keten İnşaat mimari dokuya gösterdiği özeni yeni projeleriyle de karşımıza çıkartacak.   Daha önce Taksim’de kentsel dönüşüm projelerinin İstanbul’un mimari yapısını bozması hedef alınan yürüyüşlerle de halkımız mimari yapıya karşı duyarlılığını göstermişti.  Bugüne kadar ‘Birlikte yol almak’ fikrinden yola çıkılarak gerçekleştirilen iç tasarımlarla dikkat çeken Selahattin Keten, geleneksel dokuyu kentsel dönüşüme etkili projelerle taşıdı. Keten İnşaat projelerinde akıllı bina sistemlerine ve modern sosyal donanımlara yer vermenin yanı sıra 20 yıl boyunca da garanti veriyor.  Şehir halkının sosyal hayatını canlı tutan yapıları ve dokunulması büyük risk taşıyan merkezi bölgelerde dikkatli adımlar atmasıyla bilinen Keten İnşaat, kentsel dönüşüm sürecinin hızlı ve efektif olarak uygulanmasının gerekli olduğunu belirtti.

İstanbul’un gayrimenkul odağını Eyüp’te yer alacak Keten Haliç projesiyle birlikte üzerine çeken Keten İnşaat, başta Nişantaşı ve Kurtuluş’taki yeniresidence projesi olmak üzere pek çok projede yaşamı kalite ile inşa etme farkını bizlere gösterecek.Keten İnşaat’ın geleneksel mimari anlayışını sergileyeceği bir başka projesi olan Çamlıca Konutları’na da Haziran ayında başlanması planlanıyor.

 

 

 

REKLAM ALANI