Dolar 32,5182
Euro 34,7941
Altın 2.430,88
BİST 9.733,76
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

Kerkük Petrol Boru Hattı çalışıyor

Kerkük Petrol Boru Hattı çalışıyor
21 Kasım 2014 10:31
A+
A-

taner yildizYıldız, Bağdat ve Erbili’in uzlaşı noktasına geldiklerini söyledi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, ABD ile Türkiye’de Rüzgar Enerjisinin Geliştirilmesine İlişkin Mutabakat Zaptına ilişkin, “Bu 3 bin megavat gücünde rüzgar enerji santralinin kurulmasına ve karşılığında ülkemizde rüzgar enerjisi ile alakalı ekipmanın üretilmesine dair mutabakat olacak” dedi.

Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi’nde, ABD ile Türkiye’de Rüzgar Enerjisinin Geliştirilmesine İlişkin Mutabakat Zaptı’nın imza töreni gerçekleştirildi.

Bakan Yıldız, törende yaptığı konuşmada, rüzgar enerjisinin geliştirilmesine yönelik mutabakat zaptı hakkında bilgi verdi. “Burada 3 bin megavat gücünde rüzgar enerji santralinin kurulmasına ve karşılığında ülkemizde rüzgar enerjisi ile alakalı ekipmanın üretilmesine dair mutabakat olacak” diyen Yıldız, bu anlaşma ile ABD’deki şirketlerin Türkiye’de faaliyet göstermelerini, yerli şirketlerle iş birliği yapmalarını cesaretlendirmesini ve rüzgar enerjisiyle ilgili eğitimlerin de karşılıklı oluşturulmasını hedeflediklerini söyledi.

“SİSTEM ÇALIŞIR VAZİYETE GELDİ”

Bakan Yıldız, Irak petrolünün hangi boru hattından geçeceğiyle ilgili, Irak Anayasası’nın bağlayıcı olduğunu aktararak, şunları söyledi:

“Erbil ile Bağdat’ın bu sistem üzerine mutabakat sağlaması ve mart ayından bu yana akmayan merkezi Irak petrolünün SOMO aracılığıyla bundan sonra Ceyhan’dan akacak olması, sürdürülebilir bir yapıya ulaştığımızı göstermektedir. Bunun devam etmesinin birçok açıdan fayda getireceği kanaatindeyim.”

Irak’ın normalleşmesi adına, satılan petrollerin önemli bir katkısı olduğunu belirten Yıldız, “Başından beri Irak’ta Kerkük-Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı ile oluşturmaya çalıştığımız sistem hamdolsun çalışır vaziyete gelmiştir. Bugün 33. kargonun da yüklendiği bilgisini aldım. Bu, 25 milyon varilden daha fazla ham petrol, 2 milyar dolardan daha fazla ciro demektir” diye konuştu.

TÜRKİYE’NİN KATKISI TARİHE GEÇECEK

Irak’ta siyasi istikrara her zamankinden daha fazla ihtiyaç hissedildiğini belirten Yıldız, “Bu ortamda bütün bu katkı(Türkiye’nin katkısı) komşu, kardeş ülke Irak’a yapılan bir katkı olarak tarihe geçecektir.

Kerkük’teki petrol sahalarının Irak’ın tamamına sunulacak katkı olarak önümüzdeki süreçte gündemde bulunacağını anlatan Yıldız, “Bunun da sistematiği kurulur. Kerkük-Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı’ndan daha farklı boru hattı ile bu petrolleri getirmemiz söz konusu değil. Çünkü 1,5 milyon varillik bir kapasite var. Bu kapasite henüz dolmuş değil. En az 1 milyon varil civarında kapasite ile çalışması gereken bir boru hattıdır. Öngörülerimizin doğru çıktığını görmek önemli ama bundan daha önemli olan Irak petrollerinin dünya piyasalarına daha fazla giriyor olmasıdır” görüşünü paylaştı.

KIBRIS DOĞALGAZI

Doğu Akdeniz’de çıkarılacak gazın hangi güzergah üzerinden Avrupa’ya ulaştırılacağına yönelik soru üzerine de Yıldız, Doğu Akdeniz’de bir gaz potansiyelinin bulunduğunu hatırlattı. Yıldız, şunları kaydetti:

“Hangi proje daha ekonomikse o şekilde devam eder. Güney Kıbrıs üzerinden, Yunanistan’dan Avrupa’ya aktarılmasıyla Kuzey Kıbrıs’tan, Türkiye üzerinden Avrupa’ya aktarılması konusunda bu işi bilenler hangisinin daha uygun olduğunu çok iyi takdir ederler. Zamanın iyi bir ilaç olacağına inanıyorum. Kıbrıs halkının tamamına ait bir gelirden bahsediyoruz. Biz nasıl Irak’ta kuzey-güney demeden Irak halkının tamamına ait bir gelirden bahsediyorsak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Güney Kıbrıs Rum yönetimi için benzer şeyi söylemeliyiz. ”

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI