Dolar 32,5379
Euro 34,9850
Altın 2.429,46
BİST 9.805,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Katma değer için global marka büyük önem taşıyor

Katma değer için global marka büyük önem taşıyor
17 Haziran 2015 11:31
A+
A-

 

 

Marka_Sembolu3

Marka ve patent sektörünün lider kuruluşu Destek Patent A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz,Adana Hilton Hotel’de düzenlenen toplantıda basın mensupları ile buluştu.Katma değer ve markalaşmanın önemine değinen Yamankaradeniz, “Sürdürülebilir ekonomik büyüme ve kalkınma için ekonomimize yön veren sektörlerdeki yerli katma değer oranlarının artırılması, bunun için kurumlarımızın markalaşma ve inovasyona yatırım yapması, uluslararası markalaşma için de firmalarımızın Turquality programına katılmaya teşvik edilmesi büyük önem arz etmektedir” dedi.

Destek Patent A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Yamankaradeniz, Adana Hilton Hotel’de düzenlenen toplantıda basın mensuplarıyla bir araya geldi. Yamankaradeniz, Türkiye’nin çok büyük bir potansiyeli olduğunu ve mevcut ekonomik dengenin korunarak sürdürülebilir büyümenin sağlanması gerektiğini vurguladı.

Sürdürülebilir ekonomik büyüme için yerli katma değer, markalaşma ve Turquality süreçlerinin önemli ölçüde birbirini destekleyen süreçler olduğunu aktardı. Yamankaradeniz, “Türkiye gibi potansiyeli yüksek bir ülkenin katma değere ve markalaşmaya odaklanması gerekmektedir. Katma değer oluşturmanın tek yolu ise endüstriyi marka ve yüksek teknoloji odaklı yapıya dönüştürmekten geçmektedir” diye konuştu.

Türkiye’nin marka ve patent performansı

TBMM Başkanlığına sunulan Onuncu Kalkınma Planı’na göre,2018 yılında yerli patent başvuru sayısının 16 bine çıkması amaçlanıyor. Kemal Yamankaradeniz, Onuncu Kalkınma Planı doğrultusunda, Türkiye’nin ulusal ve global arenada marka ve patent konusundaki performansını değerlendirdi.

Kemal Yamankaradeniz, “2014 yılında gerçekleşen ve Türk Patent Enstitüsü (TPE) tarafından yayınlanan patent başvurusu rakamlarına göre; 2014 yılında patent başvuru sayısı geçtiğimiz yıla oranla yüzde 2 artış kaydetti. Türkiye’de yerli ve yabancı şirketlerin patent toplam başvuru sayısı 2013 yılında 15 bin 613 adet olurken, 2014 yılında ise bu sayı 15 bin 943 adete ulaştı. 2014-2015 yılları ilk 4 ayının toplam patent ve faydalı model başvurularını kıyasladığımızda iseyüzde 5,2’lik artış olduğu gözlemlenmektedir” dedi.

Yamankaradeniz, “Söz konusu artış umut verici fakat yenilikçi üretimin temel alınacağı bir ekonomi için bu oranın artırılması şart. Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşması için gerçekleştirilebilir hedefler koyması ve belirli sektörlerdeki şirketleri, doğrudan teşvik etmesi gerekiyor” açıklamasını yaptı.

Yamankaradeniz, “Ar-Ge teşviklerinin daha sağlıklı kullanılması gerekiyor. İhracat hamlesinde fark yaratacak şirketlerin sektörlerine odaklanarak, buradaki gelişmeyi artırmamız gerekiyor. Ayrıca üniversitelerin ve akademisyenlerin desteklenmesi gerekiyor. Bu desteklenen üniversitelerin her birinin bir uzmanlık alanına sahip olması gerekiyor. Bir üniversitemiz sağlık medikal alanda uzmanlaşırken bir diğeri otomotiv, bir diğeri ile iletişim bilişim teknolojileri alanında uzmanlaşmalı. Ancak bu şekilde odaklanarak organize olabilirsek somut ilerleme kaydetmemiz mümkün olacaktır” dedi.

“Kurumların marka-patent algısı, başvuru oranını etkiliyor”

Firma düzeyinde fikri mülkiyet bilincinin ve yenilikçilik kültürünün, bu konudaki bilgi ve birikimin artırılması gerektiğini vurgulayan Yamankaradeniz, “Fikri haklar sistemi konusunda kamuoyunun her düzeyde bilgilendirilmesine yönelik tanıtım ve eğitim faaliyetleriyle toplumsal bilincin artırılması gerekiyor. Toplum temelinde bu algının oluşturulması, kurumların da kendilerini yönlendirmelerinde yol gösterici olacaktır.Haklarını koruma bilincine erişen bireyler, ülke kalkınmasında da önemli rol üstlenmiş olacak. Fakat ülkemizde marka-patent konusu, ülkemizde doğru ve yeterli algılanamamış bir alan olduğu için başvuru düzeyi de olması gerekenin altında” diye konuştu.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI