Dolar 32,4960
Euro 34,9488
Altın 2.429,76
BİST 9.795,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Kasım ayına yeni hükümet ve küresel gündem damga vurdu

Kasım ayına yeni hükümet ve küresel gündem damga vurdu
10 Aralık 2015 15:08
A+
A-

Ekonomi Bülteni

 

Türkiye’nin içinde bulunduğu siyasi belirsizlik, 1 Kasım seçim sonuçlarıyla yerini olumlu bekleyişe bıraktı. Sadece Türkiye’de değil küresel gündemde yaşanan hareketlilik, ekonomi dünyasını etkisi altına almaya devam etti. Enflasyonla edilen mücadelenin yanında büyüme ve yatırımlardaki düşüş, ekonomi notlarında ön plandaydı. Dolar, İhracat, Vergi ve İstihdam başlıklı konulara dair haberler ise ekonomi basınının ilgi alanları içinde yoğunluktaydı. İşte Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) için düzenli olarak her ay hazırlanan Kasım ayı raporunun detayları…

 Siyaset dünyasının olduğu kadar ekonomi dünyasının da heyecanla beklediği 64. Hükümet kuruldu. Seçim öncesi politikadaki belirsizlik ekonomideki büyümeyi etkilerken, FED’in faiz artışına dair yapılan çeşitli yorumlar ekonomi gündemini sıklıkla meşgul etti. Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, küresel ekonomi notlarını değerlendiren açıklamasında zor bir döneme girildiğini hatırlatarak FED’in bu ay faiz arttırımına gideceği yönünde tahmin belirtti.

 Medya Takip Merkezi’nin (MTM) hazırladığı rapora göre, ekonomi basınında en çok konuşulan konular arasında Dolar Kuru 106 bin 472 haberle listenin zirvesine oturdu. Listenin ikinci sırasında yer alan İhracat başlığı 58 bin 642 haberde işlenirken; Vergi 54 bin 357 haberle üçüncü sırada yer aldı. İstihdam 51 bin 305 haberle dördüncü, Büyüme konusu ise 39 bin 279 haberde beşinci sırada yer tuttu. Listede yer alan Enflasyon 21 bin 460 habere, İşsizlik 21 bin 25 habere konu olurken, Türk Lirası 9 bin 132 haberde yer aldı. Seçim gündeminde ön planda olan Asgari Ücret tartışmaları ise 31 bin 859 habere konu edildi. ABD Merkez Bankası FED 23 bin 682 haberle,  T.C Merkez Bankası 23 bin 658 haberle listelerde yer aldılar. IMF Dünya Bankası ise 5 bin 938 haberle listenin sonunda yer buldu.

REKLAM ALANI