Dolar 32,4344
Euro 34,4578
Altın 2.488,57
BİST 9.679,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çar 21°C
Per 19°C
Cum 16°C
Cts 18°C

Kaşar peynirdeki tehlikeye dikkat

Kaşar peynirdeki tehlikeye dikkat
02 Mayıs 2012 07:54
A+
A-

Hileli gıdalar kervanına şimdi de kaşar katıldı. Küflenmiş peynirler eritilerek ‘taze kaşar’ diye satılıyor. Uzmanlar, bu ürünlerin kanser yaptığını söylüyor.

Et, süt, yumurta, bal ve ekmekten sonra hilecilerin eli peynirimize de uzandı. Bazı uyanıklar, küflenmiş peynirleri eriterek, ‘taze kaşar’ diye piyasaya sürüyor. Kilosu 5 TL’ye satılan hileli kaşarlar kansere yol açıyor.

Erzurum Atatürk Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mükerrem Kaya, kaşardaki korkunç tehlikeyi şöyle anlattı: “Bozulmuş ve küflenmiş peynirin içerisine bitkisel yağ, kazeinat katarak, teknolojinin de yardımıyla taze kaşar elde ediyorlar. Küflenmiş peynirlerden üretilen bu kaşarların kanserojonik olduğu açık ve seçiktir.”

UCUZ ÜRÜNE DİKKAT

Katıldığı bir TV programında ucuza satılan eski kaşarlara da dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Kaya, “1 kilo eski kaşar yapmak için 10 litre süt gerekli. Üreticiden sütün çıkış fiyatına 1 TL desek, eski kaşarın kilosunun 10 TL’den aşağı olması imkansız” dedi. Piyasada kilosu 5 TL’den satılan eski kaşarlar olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kaya, vatandaşı bu kadar ucuz ürünlere şüpheli yaklaşmaları konusunda uyardı.

‘BİLİNÇLİ OLUN’

Hileli ürünlere karşı Tarım Bakanlığı’nın denetimler yaptığını belirten Prof. Dr. Kaya, şunları kaydetti: “Bakanlık her yerde, her işletmeyi denetleyemez. Burada tüketicinin bilinçlendirilmesi önemli. Vatandaş ürün alırken araştırmalı. Şüpheli ürünleri de ALO 174 hattına şikayet etmeli ya da taleplerini dile getirmeli.

REKLAM ALANI
ETİKETLER: