Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Kamu ve UND, 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin lojistik altyapısını masaya yatırdı

Kamu ve UND, 500 milyar dolarlık ihracat hedefinin  lojistik altyapısını masaya yatırdı
08 Mayıs 2013 12:01 | Son Güncellenme: 13 Mayıs 2013 19:35
A+
A-

5

Uluslararası Nakliyeciler Derneği 3–4–5 Mayıs 2013 tarihlerinde, İzmir Çeşme’de “Ulaştırma ve Lojistikte Ortak Akıllı 2023 Tasarımı” temasıyla Arama Konferansı düzenledi.

Arama Konferansına, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın, Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Bülent Uğur Ecevit, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sezai Uçarmak ve ekipleri başta olmak üzere, ulaştırma ve lojistik ile ilgili kamu ve  STK’ların temsilcileri ile UND Yönetim Kurulu Üyeleri ve İcra Kurulundan oluşan 70’in üzerinde kişi katıldı.

2012 yılında 400’ün üzerinde üyesinin aktif katılımıyla gerçekleşen “Vizyon 2023 Arama Konferansı”nda Üyelerinin mevcut sorunlarını ve beklentilerini dinleyerek, kısa – orta ve uzun vadede sektörün yarınlara daha güçlenmiş şekilde ulaşması için en öncelikle yapılması gereken çalışmaları belirlemiş olan UND, bu yıl öncekinin devamı niteliğindeki büyük bir organizasyona daha imza attı.

2012 Arama Konferansı sonuçlarını tüm boyutlarıyla inceleyip, sektörün küresel rekabette ileri seviyelere taşınmasını sağlayabilecek projelere dönüştüren UND, bu çalışmalarını “Sektörel Ortak Akıllı Değişim Gündemi” başlığı altında, gerekçe ve kanıt analizleriyle birlikte sundu ve katılımcılarla birlikte önceliklendirdi.

Sabancı, İTÜ ve Doğuş Üniversitelerinden gelen akademisyenlerden oluşan “Arama Katılımlı Yönetim Danışmanlığı” ekibi moderatörlüğünde 2,5 gün bir araya gelen katılımcılar Türkiye’nin 500 Milyar dolarlık ihracat hedefine katkıda bulunma ve 2023’te Dünya Bankası Küresel Lojistik Performans Endeksi’nde ilk 10 Ülke arasına girme temel amaçlarına odaklandı.

Bu amaçlara hizmet edecek olan hedefler, Küresel Lojistik Endeksi kriterleri paralelinde saptandı;

         Sevkiyatların İzlenebilirliği

         Rekabetçi Fiyatlarla Sevkiyat

         Tam Zamanında Sevkiyat

         Altyapı Kalitesi

         Gümrük Verimliliği

         Lojistik Hizmet Yetkinliği

Katılımcılar tarafından puanlanarak, bu 6 temel hedefe katkıları bakımından belirlenen ve önceliklendirilen toplam 40 sektörel proje (iyileştirme önerisi), etkinliğin 2. ve 3. gününde “Ne-Kim-Nasıl-Süre” çalışmasıyla, her bir projenin sorumlu kuruluşunun ortaklaşa belirlendiği, somut“uygulama planlarına” dönüştürüldü.

“Teslimatta 1 Günlük Gecikme, Zamana Karşı Hassas ürünlerin İhracatını % 7 Azaltıyor”

 Etkinliğin açılışında bir sunum gerçekleştiren UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener, artan küresel rekabet karşısında sektörün güncel durumuna ilişkin değerlendirmeleri paylaşarak, tüm kamu otoritelerinin, stratejik bir sektör olan” Lojistik” sektörüne dair gelecek stratejileri oluşturduğuna ancak özel sektörün operasyonel sorunlarının da çözümlenmesi gerektiğine dikkat çekti.

 Konferansın en hararetli tartışması “Lojistik Master Planı  ve Mevzuatının Hazırlanması” ve “Mevzuat Konusunda Bakanlıklar Arası Eşgüdümün Arttırılması” projeleri konularında gerçekleşti. Tüm katılımcıların, Avrupa Birliği’nde olduğu gibi, “Herhangi bir yasa yayınlanmadan önce ilgili olduğu sektöre ilişkin Düzenleyici Etki Analizlerini yapılması ve ilgili tüm paydaşlara danışılması” konusunda mutabık kaldığı tartışmada “Lojistik Merkez/Köy projelerinin koordinasyonu ve sektörel mevzuatın güncelliğinin sağlanması” konularında bakanlıklar arası ve özel sektörün katılımına açık, sürekli diyalog platformlarının oluşturulmasının faydaları gündeme getirildi.

  Kamu-özel sektör arasında istişareleri öngören farklı mekanizmaların varlığına rağmen, bu mekanizmaların etkinleştirilmesine yönelik ihtiyacın belirgin olarak ortaya çıktığı konferansta bu amaçla UND’den “farkındalık yaratma” görevini üstlenmesinin beklendiği dile getirildi.

 Organizasyonun verimli sonuçlar getirdiğini belirten Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın, elde edilen çıktıların mevzuat çalışmalarında muhakkak dikkate alınacağını ifade etti.

 

UND Yönetim Kurulu AB Danışmanı Can Baydarol’ın “Türkiye-AB hukuku kapsamında taşıma kotaları sorunu” hakkında bilgi verirken, İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener’in “Avusturya’da RO-LA karşıtı lobi çalışmaları” konusunda gelinen noktayı açıkladığı konferansta, paydaşlarla birlikte yapılacak süreç analizlerinin UND koordinasyonunda gerçekleştirilmesi gibi somut sonuçlar elde edildi.

4.JPG

1.JPG
3.JPG

REKLAM ALANI