Dolar 32,5996
Euro 34,7963
Altın 2.506,02
BİST 9.479,72
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Kamu İhalelerinde Bilirkişi Eksikliği !

Kamu İhalelerinde Bilirkişi Eksikliği !
31 Ocak 2014 15:14 | Son Güncellenme: 31 Ocak 2014 15:17
A+
A-

Cüney sonuk Star makina

Türkiye genelinde devlet hastaneleri bir senedir, bölgesel sekreterliklere bölünmüş durumda ve  hastanelerin temizliği için  ihaleler çıkartılmaktadır. Temizlik makineleri, malzemeleri, deterjanları ve temizlik sistemleri hakkında çıkarılan bu ihaleler oldukça eksik, yanlış ve yetersiz durumdadır.

Makinelerin teknik şartnameleri bulunmadan ihaleler çıkartılmış durumda

Elektrik süpürgesinin teknik şeması yer temizlik makinesinde, yer temizlik makinesinin iç teknik şartnamesi bir cila makinesinde yer alabilecek şekilde enteresan ihaleler çıkartılmaktadır. Temizlik yer alan firmaları, bu ihaleleri aldıktan sonra aldıkları ihalelerle ilgili makinelerin şartnamelerine dikkat etmeden iş başladığı zaman,   iş heyetine götürdüklerinde çok ciddi sorunlar yaşamaktalar. Bu sorunlar, devletin iyi niyetli yöneticileri tarafından aşılabildiği gibi yalnızca şartnamelere bağlı kalarak hareket etmek isteyen kişi/kurumlarca aşılamamaktadır.

                     Devlet kurumları, bu konuda yıllarını vermiş bizlere bilgi talebinde bulunmalıdır

 TESHİAD olarak,  sanayi odaları ve ticaret odalarından gelecek her türlü şartname hazırlıklarında, yıllarını bu işe vermiş bizler,  bu konuda devlet kurumlarına yardımcı olabiliriz. Çünkü bu konuda, ciddi problemler bulunmaktadır. Bunlardan biri; 60 80 lt’lik, binicili makinelerden bahsediliyor ve bu 200  lt’lik bidanjör olmakta ki bunlar  dış mekanlarda kullanılan makineleri kapsamaktadır. İç mekanlarda 200  lt’lik makine kullanılamaz.

 Bunun gibi  önümüze gelen bir çok örnek mevcut,devlet hastaneleri ihale şartnamelerinde, çok ciddi sorunlar ve yanlışlar bulunmaktadır.

Günümüz şartlarında hijyen kurallarına uyulmadan, 20 sene öncesi iptidai sistemler uygulanıyor

Bugün dünya standartlarında bir hastaneye giren sağlam kişinin, ortalama  %2,  %3 arasında hastane enfeksiyonlarına yakalanma durumu varken, bu oran Türkiye’de %8’lere kadar çıkmaktadır.

Hastane temizliğinde kullanılan paspas arabası dediğimiz ‘Kovalı Sistem’ temizliğinde, her oda aynı temizlik kovası ve aynı malzemeler ile yapılmaktadır. Sarılık hastasının bulunduğu bir odayla ortopedik bir hastanın oda temizliğinde kullanılan malzemeler nasıl aynı olabilir?

Günümüzde artık her katta, her odada ayrı bir malzemesi kullanılması,  uluslararası hastanelerde şart koşulan bir noktadır. Hizmet ve hijyen kuralları, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de uyulması ve dikkat edilmesi gereken temizliğin  yapılmasındaki en önemli hususlardır. Bu hususlar dikkat edilerek, diyebiliriz ki; Harcanan paralar boşa gitmesin…

R.Cüneyt Sonuk

TESHİAD Yönetim Kurullu Üyesi

Star@starmakina.com.tr

 

 

REKLAM ALANI