Dolar 32,3535
Euro 35,1812
Altın 2.324,98
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Kabuğuna bile zam geldi

Kabuğuna bile zam geldi
25 Ekim 2014 12:23 | Son Güncellenme: 25 Ekim 2014 12:24
A+
A-

fındıkOrdu’da bu sezon fındık rekoltesinin azalması, fındık kabuğu fiyatını da artırdı.

Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Meclis Başkanı Ufuk Ünal, kabuklu fındığın 14 TL civarında işlem gördüğünü belirterek, “30-35 kiloluk çuvalda geçen yıl 13 TL’den satılan fındık kabuğu şu anda 20 TL’den satılıyor. Rekoltenin az olması fındığın ve fındık kabuğunun değerini, önemini de ortaya çıkardı” dedi.

Ordu’da yüzde 50 randımanlı kabuklu fındığın kilogramı serbest piyasada 14 liradan işlem görürken 30- 35 kilogramlık çuvalda satılan fındık kabuğu ise 20 TL’den alıcı buluyor. Fındık rekoltesinin bol olduğu önceki yıllarda fındık kabuğu katı, sıvı ve gaz türü yakıtlara göre daha ekonomik olduğu için rağbet görürken, fiyatının yükselmiş olmasına rağmen talepte düşme olmadı.

‘FİYAT KIŞIN DAHA DA ARTABİLİR’

Türkiye’de yılda ortalama 500- 600 bin ton arasında fındık üretimi yapıldığını, bu yıl Orta Karadeniz’de don yaşanmasıyla üretimin azaldığını vurgulayan OTSO Meclis Başkanı Ufuk Ünal şunları söyledi:

“Daha önceki yıllarda ortalama 250- 300 bin ton fındık kabuğu elde ediliyordu. Ancak zirai don nedeniyle bu yıl rekolte çok düşük ve pazara fındık az oranda iniyor. Bu nedenle kabuk üretimi de düşük. Fındık kabuğu eskiden köylerde ve şehirlerde konutlarda kışlık yakacak olarak kullanılıyordu. Son yıllarda ekmek fırınları ve pastaneler ile bazı apartmanlar kazan dairelerinde, diğer yakıt türlerine göre ekonomik olduğundan fındık kabuğuna ciddi talep gösteriyor. Ordu’nun yıllardan beri zaten yerel kışlık yakacağı. Şu anda kabuğa, pahalı olması ve az olmasına rağmen yine de rağbet var.”

Ufuk Ünal, fındık kırma fabrikalarında 30- 35 kilogramlık 1 çuval fındık kabuğunun 20 TL’den alıcı bulduğunu kaydederek, az miktarda fındık kırımı yapılması nedeniyle kış mevsimiyle birlikte fiyatın daha da artmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI