Dolar 32,4708
Euro 34,5326
Altın 2.472,05
BİST 9.567,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çar 19°C
Per 19°C
Cum 15°C
Cts 18°C

Jim Rogers: Piyasaları büyük bir “kaos” bekliyor

Jim Rogers: Piyasaları büyük bir “kaos” bekliyor
01 Mart 2013 08:41
A+
A-

BT_20120808_ASROGERS8_103795e

Ünlü yatırım uzmanı ekonomi piyasalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Ünlü yatırım uzmanı Jim Rogers, Amerikan Merkez Bankası (FED) başta olmak üzere, şu anda hiçbir merkez bankasının ekonomi ve finanstan anlamadığını iddia ederek, “Tek anladıkları şey para basmak. Bu durum daha büyük sorunlara yol açacak. Piyasaları büyük bir kaos bekliyor” öngörüsünde bulundu. Rogers, Skyturk360’a ekonomi piyasalarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

 Merkez Bankalarını topa tuttu
Rogers, merkez bankalarının ekonomiden, finanstan ve para biriminden anlamadıklarını gördüklerini öne sürerek, “Sadece tek anladıkları para basmak oluyor. Bu da, bu yıl bizi iyi hissettirecek ama bu yılın sonuna gelindiğinde o kadar iyi olmayacağını düşünüyorum ve hatta 2014’ün bizim için çok kötü olacağını düşünüyorum” dedi.
Piyasalardaki canlanma yapay
Birçok merkez bankasının şu anda para bastığını ve kendisinin bunun ne kadar daha devam edeceğini bilmediğini dile getiren Rogers, “Şu anda bir canlandırma var ama bu tamamen yapay bir canlanma. Almanya, Japonya, Avrupa, Çin, Amerika herkes çılgınca para basıyor. FED, her ay 85 milyar dolar para basıyor ve bu gerçekten sanal bir ortam yaratıyor. Çılgınca bir durum. Bu konjonktürde uygulanan politikaları benim aklım almıyor. Ve daha büyük problemlere yol açıyor bunlar” diye konuştu.
Daha büyük kaos olacak
Rogers, para birimleri konusunda gelişen piyasaların rolünün önemli olduğunu, para birimlerinde daha fazla karışıklık olacağı ve para piyasalarında şimdiye kadar pek görülmemiş gariplikler yaşanacağını savundu. Bunun da faiz oranlarının da karışmasına sebep olacağını öngören Rogers, “Yani gerçekten de piyasalarda büyük kargaşalar olacağını, büyük kaoslar olacağını düşünüyorum ve eğer iyi bir yatırımcı değilseniz iyi bir işlemci değilseniz o zaman gerçekten endişelenmeye başlayabilirsiniz” değerlendirmesinde bulundu.
Euro Bölgesi’nde krizin bittiğini düşünmüyorum
Finans krizinin etkilerini halen üzerinden atamayan Euro Bölgesi’ndeki gelişmeleri de değerlendiren Rogers, şunları söyledi:
“Kesinlikle Euro Bölgesi’ndeki krizin bittiğini düşünmüyorum. Çünkü bütün ülkelerin geçen seneye oranla borçları daha yüksek ve önümüzdeki yıl bu borçlar daha da yükselecek. Bu yıl daha fazla problemle karşılaşacağız. Almanya bu yıl seçime gidiyor ve her şeyin çok iyi olacağına dair bazı adımlar atacaklar ama daha sonra bunların hepsi daha büyük problemler olarak karşımıza çıkacak.”
Altınımı şuanda satmayacağım
Altın ve para piyasalarını da değerlendiren ünlü yatırımcı Rogers, “Altınımı da şu anda satmayacağım. Gümüşümü de satmayacağım. Altın ve gümüşte bazı düzeltmeler olabilir. Sorun, altının en yüksek seviyeye gelmiş olması. Gerçekten enteresan bir nokta. Eğer çok düşerse o zaman umarım ki aklım başımda olur ve biraz altın alabilirim. Kesinlikle satış yapmayacağım” dedi.
Türkiye benim yatırım listemde
Rogers, kendisinin şu anda hiç bir ülkeye yatırım yapmadığını söyledi. Yatırım konusunda Türkiye piyasasını da değerlendiren Rogers, “Hisse senetleri piyasasına bakıldığında, aslında Türkiye benim listemde yatırım yapılacak ülkeler arasında yer alıyor ama eğer Türkiye’de alım fırsatını yakalarsam ve eğer siyasetçileri daha iyi adımlar atarlarsa o zaman gerçekten de büyük ilgi duyarım Türkiye’ye. Türkiye yatırım yapmak istediğim ülkelerden bir tanesi” diye konuştu.
REKLAM ALANI