Dolar 32,5334
Euro 34,8134
Altın 2.430,93
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 20°C
Cts 18°C
Paz 19°C

İTO’nun hazır giyim rüzgarı Şubat’ta Tahran’da esecek

İTO’nun hazır giyim rüzgarı Şubat’ta Tahran’da esecek
21 Aralık 2014 15:40
A+
A-

Hazır giyim

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, “1 Ocak 2015’te İran ile Türkiye arasında Tercihli Ticaret Anlaşması yürürlüğe giriyor. İran’a yönelik ambargo da gevşemeye başladı. Türkiye’yi de olumsuz etkileyen bu yaptırımlar tamamen kalktığında komşumuz İran’ı muazzam gelişmeler bekliyor. İran kabuğunu kırarken mevcut konjonktürden karşılıklı yararlanmamız şart” dedi.

Başkan Çağlar, Türkiye’nin İran’da en şanslı olduğu sektörlerin başında hazır giyimin geldiğini belirterek, “Odamız’ın 1-4 Şubat 2015’te Tahran’da ilk kez düzenleyeceği Türk Hazır Giyim ve Konfeksiyon Fuarı’yla İran’ın hazır giyim pazarına Türkiye imzasını atmanın tam zamanı. Kendini kanıtlamış önemli hazır giyim markalarımızın fuara gösterdiği büyük ilgi de bunun en güzel kanıtı” dedi.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, 1 Ocak 2015’te İran ile Türkiye arasında Tercihli Ticaret Anlaşması’nın yürürlüğe gireceğini belirterek, “Bu durumun avantajını gören markalarımız şimdiden 1-4 Şubat 2015 tarihleri arasında Tahran’da ilk kez düzenleyeceğimiz Türk Hazır Giyim ve Konfeksiyon Fuarı’nda yerlerini ayırttı. İran’daki fırsat kapısını aralamak için firmalarımız acele etmeli” dedi.

Çağlar Başkan, bu ilginin uluslararası konjonktürde İran’la ilgili yaşanan gelişmelerle doğrudan bağlantılı olduğunu söyleyerek, “Son aylarda İran’a yönelik ambargo da gevşemeye başladı. Türkiye’yi de olumsuz etkileyen bu yaptırımlar tamamen kalktığında komşumuz İran’ı muazzam gelişmeler bekliyor. İran kabuğunu kırarken, hem İran’daki hem de dünyadaki konjonktürden yararlanmamız şart. 2023 hedeflerimiz için İran stratejik nitelikli bir ticari ortağımız olacak” diye konuştu.

İran ile ticaretimizde kritik iki gelişme yaşandığını belirten İbrahim Çağlar, şunları söyledi: “Bu gelişmelerin ilki Sayın Cumhurbaşkanımızın İran ziyaretinde İran Ticaret Bakanı ile birlikte Ocak ayında imzalanan Tercihli Ticaret Anlaşması. Bu anlaşma çok kısa bir süre sonra; 1 Ocak 2015’te yürürlüğe giriyor. Tercihli ticaretle birlikte hazır giyimde uygulanan yüzde 100’lük gümrük vergisi yüzde 40’a düşecek. Diğer kritik gelişme ise İran ile BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri arasındaki nükleer müzakerelerin 30 Haziran 2015’e kadar uzaltılması. Bu süreçte İran’a yönelik ambargo esnetildi. Güven tazeleme aşamasında problemler yaşanmazsa, anlaşma kalıcı hale gelecek ve yaptırımlar daha da gevşeyecek. Çok açık ki bu iki gelişme İran ile ticari ilişkilerimizde yepyeni bir dönemin kapısını aralıyor. Bu işbirliği fırsatını çok iyi değerlendirmeliyiz.”

İTO’DAN TAHRAN’DA HAZIR GİYİM FUARI

Çağlar Başkan, Tercihli Ticaret Anlaşması’nın yürürlüğe girmesinin ardından İstanbul Ticaret Odası’nın 1-4 Şubat 2015’te Tahran’da düzenleyeceği Türk Hazır Giyim ve Konfeksiyon Fuarı’nın büyük bir fırsat olduğunu söyledi. İTO Başkanı Çağlar, “Türkiye’nin şu anda İran’da en şanslı olduğu sektörlerin başında hazır giyim geliyor. Tekstil ve hazır giyim, Türkiye’nin en önemli ihracat sektörü. Bu sebepler İTO’nun Tahran’da ilk kez düzenleyeceği bu fuara katılmanın önemini daha da artırıyor. Türk iş dünyası olarak 2015’te İran pazarında aktif olmalıyız. İran’ın hazır giyim pazarına Türkiye imzasını atmanın tam zamanı. Fuara firmalarımızın gösterdiği büyük ilgi de bunu kanıtlıyor. Önümüzdeki yıllarda komşumuz kalkındıkça ticaretimiz daha da gelişecek.”

İTO’nun Türk Hazır Giyim ve Konfeksiyon Fuarı; Bayrampaşa Tekstilci ve Sanayici İş Adamları Derneği (BATİAD), Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği (LASİAD), Merter Sanayici ve İşadamları Derneği (MESİAD), Osmanbey Tekstilci İşadamları Derneği (OTİAD), Türkiye Triko Sanayicileri Derneği’nin (TRİSAD) işbirliğiyle gerçekleştirilecek.

EKONOMİ AJANDASI

 

REKLAM ALANI