Dolar 32,5026
Euro 34,5398
Altın 2.497,12
BİST 9.548,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 20°C
Per 18°C
Cum 16°C
Cts 18°C

İthalatta yeni dönem başladı

İthalatta yeni dönem başladı
02 Mayıs 2016 16:22
A+
A-

ithalatcinin_gumruk_cilesi_tarihe_karisiyor13833845600_h1090656
‘İthalatta Risk Esaslı Denetim Sistemi’ bugün başladı. Yeni dönemde ithalatta bekleme süreleri azalacak.
Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca bugün itibarıyla devreye alınan ve bazı ürünlerin ithalatına ilişkin esasları belirleyen İthalatta Risk Esaslı Denetim Sistemi’ne (GTB-İRİS) bugün Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. İthalatta bekleme süresini azaltacak sistem için Bakanlık kullanıcı rehberi yayınladı.

Neler getiriyor?

Yeni sistemle birlikte başvuru ve denetimler anlık olarak bildirilecek, e-imza ile gümrüklerde belgesiz işlem yapılacak. Bu sayede ithalatta bekleme süreleri ciddi anlamda kısalmış olacak. Öte yandan İRİS sayesinde bir ürünü sahte çıkan ve taklit edilmiş ürünleri Türkiye’ye sokan firmaların diğer aşamadaki ithalatını da riskli görüp, onları da daha kolay kontrol etme imkanı doğdu.

Kullanıcı rehberi yayınlandı

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından, GTB-İRİS’e yönelik kullanıcı rehberi yayımlandı.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca Denetlenen Bazı Tüketici Ürünlerinin İthalat Denetimi Tebliği” ile söz konusu sistemin devreye alındığı anımsatıldı.

İthal edilecek ürünlerin insan sağlığı, can ve mal güvenliği, çevre ve tüketicinin korunması yönünden uygunluğunun “GTB-İRİS” yoluyla denetimine ilişkin esasların düzenlendiğinin kaydedilerek, “Sisteme e-devlet kapısı üzerinden veya Bakanlığımız internet sayfasının e-işlemler kısmından erişmek ve işlem yapmak mümkündür.” ifadesine yer verildi.

REKLAM ALANI