Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 23°C

İstenen yönetici adil, erkek, yaşça büyük ve tercihen yabancı

İstenen yönetici adil, erkek, yaşça büyük ve tercihen yabancı
01 Haziran 2014 14:23
A+
A-

yonetici

Kariyer.net’te yayınlanan ve yaklaşık 4 bin kişi tarafından yanıtlanan ankete göre çalışanlar yöneticilerinden öncelikle dürüst ve adil olmalarını bekliyor. Yüzde 88 gibi çok büyük bir oran, yabanı yöneticiyle çalışmak istiyor. İş yaşamında kadın yöneticilerin hızla artmasına rağmen, ibre hala erkek yöneticilerden yana.

İş yaşamının en önemli dinamiklerinden biri de şüphesiz çalışan – yönetici ilişkileri. Günümüzün sürekli değişen iş dünyasında artık bu ilişki eskisinden de karmaşık çünkü yöneticilerin profilleri de önemli bir değişim içinde! Belki bir on yıl önce ülkemizdeki çalışanlar “kadın yönetici” kavramına alışmaya çalışırken, bugün özellikle teknoloji alanlarında 40’lı yaşlarındaki çalışanlar artık kendilerinden yaşça genç yöneticilere uyum sağlama sürecinde. Tabi bir de ülkemize giren yabancı sermaye ve uluslararası şirketlerin artışı doğrultusunda “yabancı yönetici” kavramıyla tanışmaya başlandı. Peki, çalışanlar yani ülkemizin iş gücü bu yönetici profillerine nasıl yaklaşıyor ve yöneticilerinden ne bekliyor?  Kariyer.net’in yaptığı anketlerde bu sorulara şaşırtıcı yanıtlar çıktı.

 Seçme şansım olsa…

Cevap Seçilme Oranı
Yaşça benden büyük bir yöneticiyle çalışmak isterim % 82,36
Yaşıtım bir yöneticiyle çalışmak isterim % 15,77
Yaşı benden küçük bir yöneticiyle çalışmak isterim % 1,87

Yaş konusunda da eski önyargıların güçlü bir şekilde sürdüğü görülüyor. Çok büyük bir çoğunluk yöneticisinin yaşça kendisinden büyük olmasını tercih ediyor. Oysa teknolojinin domine ettiği günümüz iş dünyasında artık bilgi, hızla deneyimin önüne geçiyor ve yöneticiler bu kritere göre göreve geliyor. Azoz, “X kuşağı dediğimiz, artık 40’lı yaşlarında olan çalışanlar için zorlayıcı bir durum olsa da, özellikle internet ve bilişim dünyasında başlayan ‘genç yönetici’ trendinin, önümüzdeki yıllarda da artan bir ivmeyle sürmesini bekliyoruz” görüşünü paylaştı.

Yabancı bir yöneticiyle çalışmak ister miydiniz?

Cevap Seçilme Oranı
Evet % 88,65
Hayır % 11,35

 Yüzde 88 gibi çok büyük bir oran, yabanı yöneticiyle çalışmak istiyor. Yabancı bir kültürle tanışma ve iletişim, değişime en açık olunan alanlardan biri olarak öne çıkıyor. Özellikle birçok alanda know-how’ın ülkemize hala yurt dışından geliyor olması da yabancı yöneticilerin çalışanların gözünde “geliştirici” rolünü pekiştiriyor. Diğer bir deyişle, çalışanlar yabancı yöneticilerle çalışmayı bir gelişim fırsatı olarak değerlendiriyor.

 Bence bir yöneticide bulunması gereken en önemli özellik…

Cevap Seçilme Oranı
Dürüstlük, şeffaflık, eşit davranmak % 52,57
Öğretici, geliştirici olmak % 27,32
Motive edici olmak % 20,11

 Azoz, “Kişisel değerlerin ön plana çıktığı bu soru, aslında biraz çalışanların iş yaşamında en çok eksikliğini duyduğu unsuru da su yüzüne çıkarıyor” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Kurumsal değerleri yukarıdan aşağıya taşıyan yöneticilerin öğretici, geliştirici ve motive edici rollerinin yanı sıra şeffaflığa ve fırsat eşitliği yaratmaya da önem vermeleri gerektiği, yanıtların dikkat çeken yanı.”

 Seçme şansım olsa…

Cevap Seçilme Oranı
Erkek yöneticiyle çalışmayı tercin ederim % 70,53
Kadın yöneticiyle çalışmayı tercin ederim % 29,47

İş yaşamında kadın yöneticilerin hızla artmasına rağmen, ibre hala erkek yöneticilerden yana. Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, bu sonuçları şöyle yorumladı:  “Bu yanıtların sosyolojik, kültürel veya psikolojik yönden birçok farklı açıklaması yapılabilir ancak iş dünyasının gerçeklerine baktığımızda,  bu tercihin artık değişmek zorunda olduğu açık. Kadın yönetici tercihinin de azımsanmayacak bir oranda olması, belki bu yöndeki değişimin işareti sayılabilir.”

EKONOMİ AJANDASI

 

REKLAM ALANI
ETİKETLER: