Dolar 32,3605
Euro 34,9640
Altın 2.325,39
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 22°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

İstanbul’da fiyat artışları açıklandı

İstanbul’da fiyat artışları açıklandı
01 Eylül 2012 19:07
A+
A-

İstanbul’da ağustos ayında perakende fiyatlar yüzde 0,85 oranında arttı.

İstanbul ili için hazırlanan 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksine göre perakende fiyatlar aylık yüzde 0,85, Toptan Eşya Fiyatları İndeksine göre toptan fiyatlar ise aylık yüzde 0,76 oranında artış gösterdi.

İTO tarafından hazırlanan Fiyat İndekslerinin 2012 yılı Ağustos ayının bir önceki yılın aynı ayı ile mukayesesinde perakende fiyatlar yüzde 10,21, toptan fiyatlar yüzde 7,70 oranında artış kaydetti.

Söz konusu indekslerde yirmi dört aylık serilerden oluşan yıllık ortalama artış hesabına göre 2012 yılı Ağustos ayında 1995 bazlı Ücretliler Geçinme İndeksi yıllık ortalama yüzde 9,20, Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ise yıllık ortalama yüzde 11,47 oranında arttı.

Petrol ürünlerine yapılan yukarı yönlü fiyat ayarlamalarının yanı sıra gıda harcamaları grubunda yer alan bazı ürünlerin maliyet kaynaklı fiyat artışları ağustos ayı enflasyon rakamları üzerinde etkili oldu.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) verilerine göre, perakende fiyat hareketlerinin göstergesi olan ve 2012 Temmuz ayında yüzde 2,07 oranında azalış gösteren 1995 bazlı İstanbul Ücretliler Geçinme İndeksi, ağustos ayında yüzde 0,85 oranında artış gösterdi.

Gıda harcamaları ile kimyevi maddeler gruplarında yer alan ve yurt içi borsalarda işlem gören bazı ürünlerde maliyet kaynaklı fiyat artışlarının yanı sıra akaryakıt ürünlerine yapılan fiyat ayarlamaları bu ay ki enflasyonun ana nedenini oldu.

Ulaştırma ve haberleşme harcamaları grubunda yüzde 1,64, gıdada yüzde 1,63, konutta yüzde 1,00, ev eşyası harcamalarında yüzde 0,26 oranında artış, kültür, eğitim ve eğlence harcamalarında yüzde 2,46, giyim harcamalarında ise yüzde 1,89 oranında azalış yaşandı.

Sağlık ve kişisel bakım ile diğer harcamalar gruplarında ise fiyat hareketi kaydedilmedi.

2011 yılı ağustos ayında yüzde 6,67 olan yıllık perakende fiyat artış oranı, 2012 yılının aynı ayında bir önceki yıla göre yüzde 10,21 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise 2011 Kasım ayından sonra girdiği artış eğilimini devam ettirerek 2012 Ağustos ayında yüzde 9,20 olarak gerçekleşti.

-Toptan fiyatlar yüzde 0,76 arttı

Toptan fiyat hareketlerini yansıtan ve 2012 Temmuz ayında yüzde 0,19 oranında artan Toptan Eşya Fiyatları İndeksi ağustos ayında yüzde 0,76 oranında artış gösterdi.

Ağustos ayında kimyevi maddelerde yüzde 3,52, yakacak ve enerji maddelerinde yüzde 2,35, mensucat grubunda yüzde 0,78, gıda maddelerinde yüzde 0,47, inşaat malzemelerinde yüzde 0,39, madenler grubunda yüzde 0,01 oranında artış izlenirken, işlenmemiş maddelerde yüzde 0,61 oranında azalış kaydedildi.

Yıllık fiyat artış oranı, 2012 yılı Ağustos ayında bir önceki yıla göre yüzde 7,70, yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 11,47 olarak gerçekleşti.

-İTO’nun değerlendirmesi…

İTO’nun değerlendirmesinde, ağustos ayında Yunanistan‘da politik ve finansal belirsizliklerin devam etmesinin, İspanya’daki ekonomik daralmanın öngörülenden fazla olmasının diğer Avro Bölgesi ülke hükümetlerinin mali uyum ve reformları uygulamada karşılaştıkları zorlukların finansal piyasalarda endişeleri daha da artırdığı belirterek, şu ifadelere yer verildi:

“Bu gelişmeler sonucu küresel ekonomik aktivitedeki daralmaya rağmen Türkiye;de ihracatta kaydedilen artış ile talep kompozisyonundaki dengelenmenin devam etmesi cari açıktaki daralmanın süreceğine yönelik beklentileri desteklemiştir.

Bunun yanı sıra TCMB;nin sıkı para politikasının desteği ile enflasyon beklentiler seviyesinde seyretmeye devam etmektedir. Ancak Ortadoğu‘daki politik belirsizliklerin yanı sıra ABD ve Çin ekonomisindeki belirsizliklerin enerji ve emtia piyasaları üzerinde oluşturacağı etkiler, kısa vadeli sermaye hareketlerinin stabil olmaması, olası döviz kuru ve ithalat fiyatlarındaki artış enflasyonunun hedeflenen seviyelere ulaşılmasındaki başlıca risk unsurları olmayı sürdüreceği düşünülmektedir.”

REKLAM ALANI