Dolar 32,5576
Euro 34,8984
Altın 2.434,51
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
25°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C

“İşsizlik oranı yüksek”

“İşsizlik oranı yüksek”
14 Mart 2014 07:53
A+
A-

Stanley Fischer,

 ABD Merkez Bankası (Fed) başkan yardımcısı adayı Stanley Fischer, Fed’in genişlemeci para politikasını savunurken büyük bankaların ve finansal sistemin daha iyi düzenlenmesi gerektiğini belirtti.

 Fed Başkanı Janet Yellen tarafından Fed başkan yardımcılığına aday gösterilen Stanley Fischer (70), Senato Bankacılık Komitesinde para politikası ve ekonominin genel durumuyla ilgili görüşlerini anlatıp senatörlerin sorularını yanıtladı.

İşsizlik oranının yüzde 6,7 düzeyinde bulunmasını “yüksek” olarak değerlendiren Fischer, Fed’in iki görevi olan tam istihdama ulaşılması ve fiyat istikrarının sağlanması hedeflerinin ancak genişlemeci para politikasıyla elde edilebileceğini belirtti. Tahvil alımlarının düşürülmesiyle parasal genişlemenin kontrollü ve dikkatli bir şekilde azaltılmakta olduğunun altını çizen Fischer, piyasa tepkileri de göz önünde bulundurularak çıkış hızının ayarlanabileceğini ifade etti.

Fed’in bankaları ve piyasaları düzenleme görevinin de en az para politikası oluşturmak kadar önemli bir sorumluluk olduğunu kaydeden Fischer, bu görevlerin birbirini tamamlar nitelikte olduğuna dikkati çekti. Sistemik açıdan önemli bankaların verdiği “batamayacak kadar büyük” algılamasının, bu kuruluşların her zaman hükümetler tarafından destekleneceği şeklinde bir yanılgı yarattığını belirten Fischer, gerek düzenlemeler ve gerekse geliştirilecek düzenli likidasyon uygulamalarıyla bu yanılgıya son verilmesi gerektiğini söyledi.

Fed başkan yardımcılığı görevinin kongre tarafından onaylanması beklenen Fischer, bazı ekonomistler ve merkez bankası yöneticileri tarafından ABD Başkanı Obama’ya geçen yaz bu kurumun başkanlığı için önerilmişti.

Kriz yönetimi konusunda önemli deneyimi olan Fischer,  Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde (MIT) öğretim üyeliği yaptığı dönemde, eski Fed başkanı Ben Bernanke ve görevdeki Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi’nin de hocalığını yapmıştı. New York’da yaşayan ve hem ABD hem de İsrail vatandaşı olan Fischer, geçen yılın ortasında İsrail Merkez Bankası başkanlığı görevinden ayrılm

REKLAM ALANI