Dolar 32,5706
Euro 34,7604
Altın 2.491,29
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 20°C

İşsizlik oranı 41 ayın zirvesinde

İşsizlik oranı 41 ayın zirvesinde
17 Eylül 2014 09:55
A+
A-

issizlikTürkiye’de haziran ayında mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı yüzde 9.9’a yükseldi. İşsizlik oranı ekonomideki yavaşlama ve işgücüne katılımdaki artışın etkisiyle yükselirken sanayi, inşaat ve tarım sektöründe istihdam kaybı yaşandı.

İşsizlik, haziranda mevsim etkilerinden arındırılmış olarak yüzde 9.9’a yükseldi. Bu Ocak 2011’den beri görülen en yüksek oran. İşsizlikte artışın nedeni ikinci çeyrekte ekonomide gözlenen yavaşlama ve işgücüne katılımdaki artış.

İşsizlik oranı kafaları karıştırmasın. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) hem mevsim etkilerinden arındırılmış hem de arındırılmamış şekilde işsizlik verileri açıklıyor. Arındırılmış işsizlik verisi mevsim ve takvim etkilerinin geçici olduğu ve verinin genel eğilimini bozmaması için bu etkilerin sıfırlandırılarak işsizlik oranının hesaplanması anlamına geliyor. Yani yazları tarım ve inşaat istihdamındaki geçici artışların işsizlik oranını geçici olarak düzeltmesi ya da kışın aynı iki sektörde istihdamın mevsim nedeniyle azalarak işsizliği olumsuz etkilemesinin önüne geçmek hedefleniyor. İşte bu veriler bize gerçekten işsizliğin nasıl bir seyir izlediğini ortaya koyuyor.

ÜÇ SEKTÖRDE KAN KAYBI

TÜİK’in dün açıkladığı verilere göre haziranda mevsim etkilerniden arındırılmış işsizlik verisi geçen yılın haziran ayına göre 0.4 puan artışla yüzde 9.9’a yükseldi. Hizmet sektörü hariç tüm sektörlerde ekonomideki yavaşlama nedeniyle istihdam kaybı gözlendi. Haziranda mayıs ayına göre tarımda 72 bin, sanayide 32 bin, inşaatta 54 bin kişi işini kaybetti. Hizmet sektöründe istihdam 62 bin kişi arttı. Toplam istihdam 28 milyon 714 bin kişi olurken işgücü 25 milyon 859 bin kişide kaldı. Haziran döneminde işsiz sayısı ise 2 milyon 854 bin kişi olarak belirlendi. İşgücüne katılım oranı yüzde 50.4’e çıkarken istihdam oranı yüzde 45.5’te kaldı. Gençlerde işsizlik ise yüzde 18.1 oldu.

Yine mevsim etkilerinden arındırılmış tarım dışı işsizlik oranı ise geçen yıl hazirana göre 0.5 puan artarak yüzde 12 seviyesine yükseldi. Özellikle tarım dışı işgücündeki artışı dengeleyecek istihdam yaratılamadığı için tarım dışı işsizlik oranı artış gösterdi.

Arındırılmamış veri de yükseldi

TÜİK’in mevsim etkilerinden arındırılmamış verilerine göre de işsizlik oranı yüzde 9.1 olurken, tarım dışı işsizlik ise yüzde 11.1 seviyesinde gerçekleşti. İşsizlik oranı geçen yılın Haziran döneminde yüzde 8.1 olmuştu. Normalde inşaat ve tarımda mevsim nedeniyle artışların yaşandığı haziranda işsizlik oranının düşmesi beklenirdi. Ancak bu ay mevsim etkileri bile ekonomideki yavaşlamanın önüne geçemedi. Ve tarımda mayıs ayına göre 117 bin, inşaat sektöründe 4 bin yeni istihdam yaratılsa da sanayideki 31 bin, hizmet sektöründeki 41 bin kişilik kayıp yaşandı. İşgücündeki 151 bin kişilik artışa 48 bin yeni istihdam yaratılması yeterli olmadı. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı haziranda 2.65 milyon kişi olurken, 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı yüzde 16.7 iken, 15-64 yaş grubunda bu oran yüzde 9.3 olarak gerçekleşti. İşgücü nüfusu Haziran döneminde 29.24 milyon kişi, işgücüne katılma oranı ise yüzde 51.3 olarak gerçekleşti. İşgücüne katılma oranı erkeklerde yüzde 72.3 kadınlarda ise yüzde 30.9 oldu.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI