Dolar 32,5575
Euro 34,8784
Altın 2.436,85
BİST 9.708,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

“İşimden memnun değilim, ama verimliyim”

“İşimden memnun değilim, ama verimliyim”
11 Haziran 2014 10:13 | Son Güncellenme: 11 Haziran 2014 10:16
A+
A-

okan tutuncuSecretcv.com, düzenlediği anketle çalışanlardan kendi verimliliklerini değerlendirmelerini istedi. Çalışanların yüzde 40’ı, bir iş günü içinde 5-8 saat boyunca verimliliğini kaybetmeden çalıştığını belirtti. Yüzde 20’si ise “Mesaiye kaldığımda bile verimim düşmüyor” dedi. Sonuçların iş memnuniyeti anketleriyle çeliştiğini belirten Secretcv.com Genel Müdürü Tütüncü, “İş yerinde verimliliğin şartlarından biri işinden memnun olmaktır. Oysaki memnuniyet anketimizde çalışanların yüzde 70’inden fazlası işinden memnun olmadığını söylemişti. Sonuçlar gösteriyor ki, çalışanlar memnuniyetsiz fakat verimlilik konusunda kendilerine güveniyorlar. Çalışanlar ‘İşimde kalıcı olmak için verimli olmak zorundayım’ diye düşünüyor” dedi.

Secretcv.com, iş dünyasına yönelik düzenlediği anketlerle ilginç doneler ortaya koymaya devam ediyor. İş hayatındaki en önemli olgulardan biri verimlilik. Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü, “Bir çalışanın zamanını doğru kullanması, elde edilen ürün veya hizmet ile onu elde etmek için harcanan iş arasında optimum oranın yakalanması, kurumlarda kaliteyi yükseltir ve rekabet gücünü artırır. İş yükü nedeniyle çalışanların üzerinde oluşan baskı ve stres azalır, böylece kişisel başarıya da katkı sağlanır” dedi. Bu gerekçelerle İK departmanları çalışanların verimliliğini artırmak için sürekli yeni stratejiler geliştiriyor. Uzmanlar çalışanlara bu konuda tavsiyelerde bulunuyor. Öte yandan Secretcv.com’un anketi gösteriyor ki, çalışanlar verimlilik konusunda kendilerine zaten güveniyor.

Secretcv.com’un verimlilik anketine katılan 10 bin kişinin yüzde 40’ı, bir iş gününde verimli çalıştığı zamanın 5 ile 8 saat arasında olduğunu söylüyor. Yüzde 20 ise, “Mesaiye kaldığımda bile verimim düşmüyor” diyor. Mesainin neredeyse tümünü verimsiz geçirdiğini belirtenlerin oranı ise yüzde 7,6.

Günde ne kadar süre verimli çalıştığınızı düşünüyorsunuz? Yüzde
5 – 8 saat 40.06%
2 – 5 saat 32.06%
Mesaiye kaldığımda bile verimim düşmüyor 20.28%
Neredeyse hiç 7.6%

“İşimde kalıcı olmak için verimli olmak zorundayım”

Secretcv.com Genel Müdürü Tütüncü, verimlilik anketi sonuçlarının, iş memnuniyeti anketleri ile çeliştiğine dikkat çekiyor. Secretcv.com’un “İşinizden memnun musunuz?” diye sorduğu çalışanların yüzde 36’sı “Hiç memnun değilim, ayrılmayı düşünüyorum”, yüzde 35’i ise “Memnun değilim ama çalışmaya devam ediyorum” dedi. “Memnunum ancak daha iyisi olabilir” diyenlerin oranı ise yüzde 21 idi. Tütüncü, “İş yerinde verimliliğin temel şartlarından biri de işinden memnun olmaktır diye düşünüyoruz. Ancak çalışanlar işlerinden memnun olmadıkları halde verimli olduklarını ifade ediyorlar. Bunun nedeni, çalışanların ‘İşimde kalıcı olmak için verimli olmak zorundayım’ diye düşünmeleri” dedi.

İşinizden memnun musunuz?  
Hiç memnun değilim, ayrılmayı düşünüyorum 36.27%
Memnun değilim, ancak çalışmaya devam ediyorum 35.62%
Memnunum, ancak daha iyisi olabilir 21.24%
Çok memnunum, severek çalışıyorum 6.86%

En verimli saatler günün ilk saatleri

Ankete katılanların yüzde 48’ine göre mesainin en verimli anı günün ilk birkaç saati. Yüzde 31 öğle yemeğinden hemen önce, yüzde 19 ise yemekten hemen sonra verimli çalıştığını söylüyor. Çalışanların veriminin en düşük olduğu zaman dilimi ise akşam saatleri. Mesai bitimine yakın verimli çalıştığını söyleyenler ankete katılanların yalnızca yüzde 2’si.

Verimi düşüren en önemli etmen uykusuzluk

Çalışanların verimini düşüren en önemli etmenin uykusuzluk olduğu görülüyor. Secretcv.com’un anketine katılanların yüzde 32’si böyle düşünüyor. Ofisin sıcaklığı, aydınlatması, temizliği, düzeni gibi fiziksel şartların verimliliğini etkilediğini düşünenlerin oranı da yüzde 29. Ankete katılanların yüzde 21’i kişisel durumlar, yüzde 18’i ise gürültü nedeniyle veriminin düştüğünü belirtiyor.

Gün içinde veriminizi düşüren şeyler nelerdir? Yüzde
Uykusuzluk 32%
Fiziksel Şartlar 29%
Özel Durumlar 21%
Gürültü 18%

LOGOZamanı verimli kullanmak için bu tüyolara kulak verin

Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü, çalışanların zamanını verimli kullanması için yapılması gerekenleri de paylaştı:

• Gününüzü bir önceki akşamdan ya da sabahtan planlayın. Hangi işe hemen hemen ne kadar zaman ayıracağınızı belirleyin.

•İşlerinizi listeleyin, bitirdikçe üstünü çizin. Bu listeyi masanızın üstünde, görünür bir yerde tutarak motive olabilirsiniz.

•Önceliklerinizi belirleyin. En önemli işleri en verimli olduğunuzu düşündüğünüz saatlerinde yapın. Sıkıcı olduğunu düşündüğünüz işleri önden halledin.

•Gerekiyorsa yardım isteyin.

•Ertelemeyin, hemen başlayın, yarım bırakmadan, başka işe geçmeden tamamlayın.

•Her saat başı 5 dakika mola verin. Öğle yemeklerinde mutlaka dışarı çıkarak temiz hava alın.

•Kişisel işleriniz ve görüşmeleriniz için belli zaman aralıkları belirleyin. Telefon ya da e-postaların çalışmanızı bölmesine izin vermeyin. Belirlediğiniz zaman aralığında hepsine topluca yanıt verin.

•Neye ne kadar zaman harcadığınızı bir yere not edin. Gün sonunda zaman yönetimi açısından doğru ve yanlış olduğunu düşündüğünüz davranışlarınızı gözden geçirin.

•Günün bitimine bir ödül koyun ve zevkle çalışın. Bu güzel bir yemek, akşam evde bir film, rahatlatıcı bir yürüyüş olabilir.

•Kendinize dinlence, sosyal aktiviteler, spor ve sosyalleşme için zaman yaratın.

•Mesaideyken işe, mesai bitiminde işten tamamen koparak dinlenmeye ve rekreasyona odaklanın. Bu zihninizin dinlenerek daha verimli çalışmasını sağlayacaktır.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI